Apr 15, 2016

Permulaan Pelaburan Hartanah...InsyaAllah

Assalamualaikum...


Jarang betul nak bercerita pasal rumah kesayangan aku ni....mungkin sebab aku tak duduk pun rumah tu....acaner nak cerita kan?? ngee   


Moh la kita flashback sekejap...


Aku beli rumah ni dah lama...tahun 2010...sebelum kahwin lagi....aku beli rumah lelong, double storey, area Equine Park...tak ingat macam mana boleh tersesat lalu kawasan Equine...kitorang memang nak cari rumah yang duk tengah² antara tempat kerja kitorang...dak encem kerja kat UPM...aku masa tu opis di Puchong...so Equine tu memang in the middle betul lah kan...tak berat sebelah....hahaha ๐Ÿ˜


Harga starting masa tu RM148k tak silap...lepas bidding naik sampai RM178k...wohoaa! ketar² tangan angkat bidding...bila dah berjaya, terkedu memasing...err betul ke tindakan kitorang ni?? mampu ke nak membayar bulan² nanti?? dah la aku baru kerja setahun dua gitu...mana ada simpanan pape...ffuhh serabut jugak pale otak...dengan fikir nak simpan duit untuk majlis kahwinnya....err aku tak serabut sangat laa....sebab aku tak keluar duit sesen pun untuk bayar rumah...kahkah  walaupun kitorang share nama untuk lepaskan loan, tapi aku memang tak keluar duit apa pun...SEMUA dak encem setelkan....alhamdulillah tenkiu papa! and tenkiu so much mak mertua sebab tolong bayarkan downpayment 5%....dulu kalau beli rumah lelong, pelelong tentukan downpayment 5% atau 10% daripada harga rumah....kalau bumi 5%...now semua 10% je...pfft!


ouh rumah kami ni LEASEHOLD...ada orang tak suka leasehold...mesti nak cari freehold jugak kan? tapi area Bangi - Serdang ni susah nak dapat rumah freehold...yang penting dah ada rumahhh...pilihan memasing lah kan....setakat ni kami tak kisah pasal title leasehold atau freehold...yang penting rumah tu kami mampu beli dan mendatangkan untung yang banyak pada masa akan datang...gituuu ๐Ÿ˜


Then, lepas kahwin tahun 2011 tu, kitorang duk la sekejap rumah tu....tak sedar pulak rezeki mengandung...alhamdulillah...syukur syukur...


After bersalin kan Zafirah tahun 2012, aku decide untuk taknak duk rumah tu dah....sebab pengasuh Zafirah duk area rumah mak aku...senang nak ulang alik hantar Zafirah g rumah pengasuh...


Makanya terbiar kosong macam tu je lah rumah tu....memula takmo sewakan kat orang, kengkonon nak duk rumah tu weekend ke or bebila rindu...NAN HADO! bahahaha  at least kalau disewakan ada la jugak orang tolong jaga rumah tu daripada berhabuk, jadi sarang tikus ke kan....pastu tolong bayarkan bulan² ke bank...hehe baru lah rasa lapangggggg je poket kami....sebelum tu toksah cakap la sesak macam mana...pasangan baru nak hidup kan.... siapa ada pengalaman beli rumah tu paham la culture shock sebab duit tetibe banyak hilang tu macam mana....dengan nak belanja barang keperluan anak lagi....pfft! eh bukan merungut dengan rezeki...sekadar bercerita je...pengalaman semua tu....pengalaman yang mendewasakan kami....alhamdulillah...


A photo posted by @ujang9897 on

Now dah masuk penyewa yang ketiga dahhh....Alhamdulillah rezeki kami mudah jumpa penyewa...hari ni up kat mudah.my , hari ni jugak dapat penyewa...memang macam goreng pisang panas kawasan tu...salah satu sebab jugak kenapa kami sayang gila dengan rumah tu....hot spot! harga sewa pun tinggi...terus rasa puas dengan susah payah yang kitorang lalui awal² kahwin dulu....ini lah hasilnya...mekaseh mak, ayah sebab tak mintak duit hantaran tinggi² kat dak encem... ehh! ๐Ÿ˜


Tapi masa dapat penyewa yang pertama dulu kitorang tak buat agreement apa² pun....mungkin sebab penyewa tu pun sempoi....2 tahun dorang menyewa tak pernah ada masalah apa²...boleh kata tiap bulan kitorang akan pi rumah tu visit dorang and setelkan apa² isu macam hal² bil, kerosakan dalam rumah etc....dan sampai sekarang kami masih berkawan and contact each other thru facebook...cuma takde dah jumpa² macam dulu... ๐Ÿ˜


Then, masa dapat penyewa kedua, kami decide untuk adakan tenancy agreement...siap stamping bagai...err ni atas nasihat otai² hartanah...mesti kena ada agreement! hehe  lagipun tak boleh jugak selamanya percaya orang yang kita tak kenal ye dak? hati budi orang lain lain....bukan susah pun buat agreement.... ๐Ÿ˜


Penyewa kedua ni duk sekejap je...setahun je...dia tak boleh nak komited bayar sewa bulanan ikut tarikh yang dipersetujui dalam agreement...kitorang pun taknak ada isu masa akan datang...so kami relakan dia keluar dengan last minute notis, tapi dengan syarat dia kena carikan pengganti....


Macam aku cakap sebelum ni, kawasan rumah tu macam goreng pisang panas...dalam masa 24 jam lepas orang tu upload gambar kat mudah.my dah jumpa penyewa baru....jadi segala deposit memang kami pulangkan balik....no issue...yang penting dah dapat penyewa baru...


Welcome to my humble home...harapnya penyewa baru ni pun akan jaga rumah kami macam penyewa² sebelum ni juga....kami memang sayang sangat rumah ni....walaupun duk tak sampai setahun, penyewa² lagi lama duk rumah kitorang...haha tapi tetappp jugak sayang! ada je agent call tanya taknak jual ke rumah tu...memang jawapannya TAKKKKNAKKKK!! mana dapat dah harga landed house, double storey bawah RM200k sekarang ni....mana?? mana?? dengan lokasi strategik macam ni....apartment pun paling koman RM300k...pfft!


Sejak dah mula sewa² kan rumah ni, dak encem pun saja lah join kelas/kursus² hartanah anjuran otai² hartanah Malaysia, baca setiap sharing dorang di FB, belajar lebih mendalam ilmu² hartanah...dannnn tetibe je macam berminat nak luaskan lagi pelaburan dalam bidang hartanah ni....insyaAllah if berguru dengan 'ahli' nya, rajin bertanya, faham caranya, boleh je nak pergi jauh dalam pelaburan ni....doakan kami! ni lah sumber pendapatan aku bila dah pencen nanti oii....aku ni kerja swasta....takde pencen....insecure...ngee~


Kepada mereka yang tak faham konsep pelaburan hartanah ni, mohon jangan main kecam je...fahamkan dulu dan hujah lah menggunakan akal...bukan paleotak....heh


k tu je nak cerita....tata!







IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!



Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

ily♥ said...

Rumah, aset yang akan sentiasa naik harganya. Pesan ayah dulu masa mula2 dpt kerja, once dapat gaji, beli rumah dulu. Kereta can wait. Rumah lagi penting. Makin lama harga rumah makin naik. ok. ikut nasihat ayah.Sebab my parents pun, dulu kerja kerani je. Manage to buy 3 houses. 1 duduk, 2 disewakan. Now dah pencen, income tetap ada. Alhamdulillah.

Chekgu Azrine said...

semoga dipermudakna urusan dak encem utk menceburi bidang hartanah..satu bidang yg akk rasa sangat bagus dan mmapu memperolehi pendapatan yg lumayan..hubs akk pun sebenarnya dokla brckp asik nk beli rumah je..manjang ckp bagus ada hartanah banyak..blabla..akk dengar kan aje..hehehee

Fieza Sani said...

betul tu..mana nak dapat harga rumah landed bawah 200k..saya & asben pun ada jugak rumah landed & tak duk rumah tu..pernah stay kat situ 3-4 tahun je..pas tu pindah duk umah mak..planned nak sewa tapi kitaorang risau, penyewa tak boleh bayar sewa tapi bawak lari barang plak..sebab cadang nak sewa sekali dengan barang..so conclusion nak jual je rumah tu..sayang memang sayang tapi pikir2 balik baik jual sebab rumah kitaorang beli tu menghala ke Selatan..saya & asben, dua2 orang utara..macam tak kena..nak balik kg, jalan lain..huhu

CikNaa said...

yana mmg hebat bab hartanah ni..hihi.. apa2 pun harta kita, untuk waris kita kemudian hari kan..

Afidah Azmi said...

Fida sampai sekarang tak boleh beli umah lagi...

Mama Kembar 3 said...

Bagus yana, dah plan dr sekarang utk hari tua nanti

Norhayati Mohd Isa said...

Bagus yana..
Dah ada asset sendiri..
Beli rumah lagi baik dari beli keretakan ☺

Julia Johari said...

Bagus yana...title free hold ke leasehold ke tak kisah dah yana...janji ada geran dkt tgn tu cukup happy dah kan...susah la kalau manusia pentingkan free hold ni...dlm dunia ni kita sendiri pun tak selamanya hidup...akan beri pada anak cucu cicit handle kan...mmg bagus pelaburan hartanah ni, semakin tinggi tak pernah turun tau rate

Diana Rashid said...

Masa akak dok Jb ada kakak sorang ni rumah sewa dia banyak tau..pernah masa tu akak dok satu rumah ni , tetiba dia kata , akak kena pindah sebab rumah yang akak dok masa tu dia nak buat hostel pekerja . tapi dia dah cari rumah lain untuk akak..Rumah dia jugak..Lepas tu, 2 tahun akak pindah cari rumah lain.yang dekat dengan tempat kerja...rupanya rumah tu pun rumah dia jugak..hahah..sepanjang akak dok jb memang sewa rumah dia je walaupun dekat 3,4 biji rumah.rupanya rumah dia memang banyak.dok rumah goyang kaki je ,tetiap bulan duit masuk dari rumah sewa je..

anajingga said...

salam ukhuwah, singgah Rabu ke sini hari ni, rumah memang satu pelaburan yang amat menguntungkan, cuma kena pastikan lokasi yang bersesuaian..satu perkongsian yang amat baik dari yana,terima kasih :)

Cik Puan Eka said...

akak. doakan kita dapat jumpa umah yg seswai ye. Tercekik gakla nengok rega rumah skang

eima said...

kalau aku mampu aku pun nk join pelaburan hartanah tp aku tak dak modal payslip pun dah tak leh nk buat loan rumah keh keh .....

kawasan rumah aku pun dah cecah 500k skrg ni .... aku beli dulu ram 290k je ....

hamelia sunita Hamid said...

tak rugi beli rumah...congrats yunk.. :)

athirah said...

hahhaha teringat masa awal2 beli rumah dulu.. ada gak rujuk kat ujang.. konon nak bli rumah lelong skali bli subsale je.. Alhamdulilah..

Nadia Johari said...

mak mertua pun ada sebiji rumah..tapi syaang tak diusahakan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015