Dec 2, 2015

Sebulan Sudahhh :)

Assalamualaikum...


Kejap je dah sebulan umur anak teruna aku ni...gambar ni masa hari yang ke 34...time ni kat rumah sepupu dak encem kat KL...dia ada buat birthday party untuk anak dia...bukan sengaja tau nak derhaka pantang...ada la sebabnya kenapa aku keluar...and bukan bermakna bila dah keluar tu aku langgar segala tok nenek pantang...aku jaga jugak la makan minum aku, jalan slow², idak la berlari bagai, stokin tetap pakai haa...pastu time kat rumah kazen tu banyak duk dalam bilik takmo terdedah sangat baby dengan crowd...gitu...eh pandai la aku jaga diri sendiri and anak aku kan...lagipun mak aku yang izinkan aku keluar...haha


erm...macam tak puas pulak tatap muka Zafran masa baru² keluar dari perut aku...haha  Now dah makin sado...makin bijak...dah pandai nak main agah², pandai nak gelak²...gigit pipi tu baru tau  :p 


Isnin baru ni ada appointment dengan KK untuk cucuk sebulan, Hepatitis B, dos 2...aku agak tak sabar nak bawak dia pi cucuk sebenarnya...sebab tak sabar nak tau perkembangan kesihatan dia...huhu first time check up baby kat kk dari sebulan...Zafirah dulu kejap gi KK, kejap gi swasta...kali ni saja la nak maintain setempat...lagipun aku suka kk punya prosedur...detail  :)


HUKM bagi buku ni lepas bersalin hari tu...dah macam belacan rupa dia haa...terkena air lah, minyak lah, makanan lah...haha biasa tu biasaaaaaaa  :p 


so ni lah update terkini pasal Aisy Zafran


Berat: 4.3kg (berat lahir 2.94kg)
Height: 54cm


Untuk check up sebulan, mama pun kena check up jugak rupanya...kena check BP, berat terkini, check air kencing and bacaan HB...tapi untuk check HB tu dorang just cucuk sikit je kat jari untuk amek darah...kalau time peknen amek darah sebotol...sebab nak check benda² lain jugak...gituu  tapi nurse cakap check up sebulan je yang mama pun kena check sekali...next² tak payah pun... :)


ouh kot la ada yang nak tau, kalau taknak tau pun aku nak bagitau jugak...bahaha   berat aku sekarang 51kg...kena turun lagi 3 kilo untuk dapatkan berat ideal...latest berat aku before bersalin around 61kg gitu...pheww sedut lah lemak mama banyak sikit ye Zafran! :p


HB pulak 10.3 je...nampak nau memang spesis kurang zat besi dalam darah..tak payah tunggu peknen...tak peknen pun HB memang low...kahhh! nanti la aku telan vitamin tambah darah pelan²....now banyak sangat benda nak telan...dengan jamu lagi...loya tekak...hehh


k tu je nak cerita...tata! (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..
Assalammualaikum Zafran..mana kak long Zafirah..

Sheila Adziz said...

Allhamdulillah... cpt masa berlalu... by dah sebulan.... semoga sihat sentiasa....

Mila Hilas said...

cpt jgk zafran naik yer..semoga trs membesar.. anak kita beza sebulan..hehe..aii bb girl

mrs kayrul said...

Jap jer dah besar...nampak muka zafran macam ikut muka ujang je..hihihi

AziRahmanDot Com said...

comellah si kenit tu...tau2 nanti dah besar...

Chekgu Azrine said...

Comelnya baby..
Syiok dpt bau bb..bau syurga
Neway...xlama dah nk hbs pantang tu..hehehe

Diana Rashid said...

akak sampai sekarang darah rendah..tak ok2 pun..darah je rendah tapi badan makin bulat..nak diet pun serba salah jadi nya..hehehe

eima said...

comey .... ni mesti tak sabar nk keluar rumah jugak ni kan ... tu yg laju je ikut tu kan..hahahaha aku paham ..aku pun penah lalui ..dpt sidai kain kat luar pagar rumah time dah 30 hari lelabih tu pun dah seronok sgt dah .... jgn kan kata naik kereta....

Yana Libra said...

comel :)

Rizziela said...

alolo.. comelnya dia

Nadia Johari said...

Wah naik banyak berat zafran..bagus2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015