Dec 22, 2015

Zafran pun dah Register for Haji

Assalamualaikum...


Kena jadikan satu kewajiban, asal beranak je laju² bukak akaun Tabung Haji dan daftar haji...sama konsep kita nak segera beli insuran...untuk kemudahan di masa hadapan kekdahnya...


Sedikit tips untuk bakal² parents or bakal² tok nenek (if tok nenek nak belanja cucu² daftar haji)...elakkan bertangguh sebab takut terbeban dengan masalah kewangan or komitmen lain...Zafirah  and Zafran MIL aku yang sponsor duit register haji...asal dapat cucu baru je memang mil aku akan sponsor untuk register haji...mekaseh mak! ♥ ♥ ♥


Ekceli mak and baby tak payah ikut pi bank pun takpe...yang perlu bawak untuk bukak akaun cuma surat beranak anak...tapi kalau mak yang nak jadi 'penjaga akaun' so mak kena la ikut sekali pi bank sebab nak kena ada cap cari bagai dalam buku TH tu nanti...gituu


Tak lama pun proses bukak akaun...kitorang pi office hour...waktu petang...tak ramai orang...tapi sayang dorang takde stok tabung TH...T__T    Zafirah dulu dapat tabung sempena bukak akaun baru...hurmm kena cari tabung lain lah untuk Zafran nanti...Mr. DIY banyak jual tabung...hehe  :p


Tahun peruntukan haji untuk Zafran 2092...mereput nak oii! >_<


Zafirah dulu tahun dijangka 2057...beza 3 tahun je dah langkau sampai 30 tahun gitu...pfftt!


Takpe lah...yang penting dah register...setiap perjalanan hidup kita bermula dengan 'first step'...jadi untuk menunaikan haji, kami sekeluarga dah mulakan 'first step' kami...semoga ada rezeki kami dan kita semua untuk menunaikan rukun islam ke-5 serta dipermudahkan urusan olehNya...amin amin ya rabb!


ouh boleh jugak if nak tolong registerkan untuk orang lain...serius ni! korang cuma perlu bagi nombor ic atau nombor akaun TH orang berkenaan sahaja...and pastikan dalam akaun orang tu ada amount RM1300...kalau takde or tak cukup korang just deposit je duit sampai cukup amount RM1300 then terus register je...senang oii...kacang putih prosesnya! tak payah isi borang, cap jari segala bagai tu... :)


Jangan lupa tau register haji pada yang belum register tuuuu...RM1300 je...henpon android, apple boleh beli ada pulak duitnya kan kannnn...hehe  wallahualam  ^_^




Terima kasih sudi membaca!

6 comments:

idzwa kamaruddin said...

LAMA NYER.

d-Ya said...

Mak aiiii.umor 77tahun baru leh pegi haji??adehh~ biar betik TH ni..huhu. Xpe la,apa2 pn reg dlu kn..anak2 kite pn x reg lg ni..huhu

Yana Libra said...

lamanyeeeee

Yana MIB said...

tahun peruntukan tu anggaran je based on komputer dorang..5 thn after register dh boleh htr surat rayuan utk buat haji asap..if smpi seru insyaAllah boleh pi awal dpd tahun yg TH bg ni..wallahualam :)

Mr feckry said...

terbaik...

Diana Rashid said...

lama lagi tu..tak pe..sempat la kumpul banyak2..yang penting register dulu..apa2 pun mula dari niat.jangan tak de niat dan usaha langsung.nak tunggu duit datang selonggok gitu bila dah besar nanti memnag tak la..kan??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015