Dec 7, 2015

Stok Susu Sepanjang Tempoh Berpantang

Assalamualaikum...


Walaupun anak dah 2, tapi baru sekarang aku faham and study betul² ilmu breastfeeding...time Zafirah dulu baca gitu² je....tak fahamkan betul²...udahnya stok susu aku kelaut...dah nak masuk kerja baru terhegeh² buat stok...lepas tu baru terkial² cari info macam mana nak banyakkan susu segala bagai...makin lama makin struggle aku buat stok susu...tu yang jadi kais pagi makan pagi tu...pam hari ni untuk esoknya...belum campur lagi tragedi peti ais rosak bagai....sumpah struggle...penat sangat hari² fikir stok susu tak cukup...


Akhirnya aku mampu bertahan setahun je untuk full BF Zafirah... T__T


Kali ni, untuk anak kedua, aku taknak ulang mistake yang sama...since peknen aku dah study macam² pasal breastfeeding, pasal cara² simpan stok segala...mujur jugak aku peknen sama² dengan opismet aku...so ada geng untuk study...bila salah sorang dapat info baru je kitorang akan sharing and discuss sama²...dah macam zaman kolej dulu, study and group discussion sebelum exam kekdahnya...hahaha  :p


So daripada pembacaan aku, sepatutnya minggu kedua lepas bersalin (at least) kau dah kena start pam susu dan simpan stok...ada yang hari ketiga lepas bersalin dah start pam susu...depends lah tahap kerajinan kau macam mana...hewhew  macam aku, hujung² minggu kedua lepas bersalin tu aku dah start pam...tu pun sebab rasa breast macam berat semacam...lagipun kawan aku cakap kalau selalu sangat kita biarkan breast kita bengkak susu, tak pam, tak keluarkan susu tu, nanti saraf akan hantar signal ke otak bagitau kita tak perlukan susu tu...haa tu yang jadi production drop tu...so bila aku rasa breast berat semacam, aku cuba pam...


dan hasilnya....


Alhamdulillah...syukur! segala puji bagi Allah tuhan yang Maha Memberi...tak sangka sangat, sekali pam boleh dapat banyak macam ni...masa pantang Zafirah dulu nak dapatkan 2oz pun susah! padahal baru minggu ke-2 ni...dalam pantang lagi ni...syukurrrrr syukurrrr!! laju² tunjuk kat dak encem tau sebab seronok sangat! ^_^


Sejak dari tu aku gigih pam hari²....aku pam waktu pagi dan malam...2 kali je sehari...waktu² lain bagi DF je ke baby...dah kata baby boy kuat nyusu kan...awal² dulu tiap 2 jam memang dia akan bangun untuk susu...now dah makin lama dia tidur...biasa dalam 3-4 jam sekali baru dia bangun menyusu...depends pada tekak dia...huhu


Tapi aku perasan tiap kali pam aku akan dapat dalam 3-4oz...aku simpan stok pun tak tentu...awal² dulu aku simpan 6oz sehari...then makin lama aku boleh simpan 8oz sehari...and now ada masa aku boleh simpan sampai 10oz sehari...mungkin akan datang makin bertambah...insyaAllah kan? syukur Alhamdulillah...


Aku cuma pegang dengan rules "demand and supply"....simple je...otak pun kena sentiasa positif...


Now dah nak habis pantang...aku berjaya simpan dalam 200oz stok susu...!


Ada almost 50 pack susu dalam ni...tak pernah terfikir aku mampu penuhkan fridge aku dengan stok susu anak...haha


Cara penyimpanan susu pun aku belajar dari group #bfmembers kat FB and kawan² terdekat...terima kasih bebanyak pada yang sudi berkongsi...kalau kau tengok ada pack yang gemok² tu haa sebab awal² dulu noob...tak reti nak leperkan pack tu macam mana...haha now dah retiiiiiii....yaa memang kena leperkan untuk penjimatan ruang yang maksimum! boleh sumbat banyakkkkk stok dalam freezer....aku takmo beli deep freezer...sebab kat rumah aku dah ada 3 fridge...so pepandai lah guna ruangan yang ada dengan sebaik²nya...giteww  ^_^


aku simpan based on berapa oz aku dapat sehari...ada pack yang isi 4oz susu, ada yang 6oz, ada 5oz...tak tentu...yang penting setiap hari wajib simpan stok...walaupun kadang tu rasa malas², tapi bila teringat betapa struggle nya aku mengepam untuk Zafirah dulu, terus gigih capai pam dan terus pam and simpan stok...kena pandai psiko diri sendiri untuk lebih rajin....huhu!


ouh aku guna storage bag yang ni...12oz punya bag...RM10 je...beli kat kawan aku...kalau korang nak beli, boleh roger Diana, 0126442002 (wassap only).


Tak sabar nak beli pam letrik baru...selama ni guna manual pam je...lenguh tangan...pam letrik yang lama, jenama Spectra macam dah rosak suction dia...kena hantar service kot...aku beli dulu dari biras aku...lebih dari 3 tahun dah pam tu...ni aku tengok susu aku pun meriah, berbaloi lah kalau invest sikit untuk pam baru...kan? kan??? haha  aku aim jenama Malish...kat Pumponthego ada jual murah...hehh cepat lah weekend!! :p


oke tu je nak cerita...aku takde niat nak menunjuk ye...entry ni sekadar berkongsi pengalaman and untuk rujukan diri sendiri di masa akan datang...peace! ^_^


Happy breastfeeding korang!! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

21 comments:

Chekgu Azrine said...

Happy bfding sis..akk tumpang happy..
Don give up ok..seronok tgk ibu2 skang bfding anak2

CikNaa said...

ciknaa ada lagi pam spectra..kalau nak boleh pm eh.. hihi

Nurzakiah Hanum said...

banyaknya
alhamdullilah

DiilaKimFahiim said...

biasa anak 2nd msti leh berjaya BF kan. Sama2 lah kita :D

ily♥ said...

Alhamdulillah.. Murah rezeki baby :) keep it up.. Semoga terus dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan penyusuan. Semoga kita sama2 dpt bg baby smpai cukup 2 tahun, insyaAllah..

DYatie ABakar said...

Alhamdulillah.. jom kita sama2 bjuang yana. Hehehe.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terbaikkkkk lah Yana..

KIPIDAP..
DONGIBAB .. :)

cik hani said...

alhamdulillah..
murah rezeki susu..

mrs kayrul said...

Alhamdulillah..rezeki baby boy tu..

Yana Libra said...

baguslah..byk stok.. :)

caiyok2 :)

Salina Johari said...

Kipidap dear yana...bestkan ..moment seorang ibu yg sukar utk dilupakan...

Salina Johari said...

Kipidap dear yana...bestkan ..moment seorang ibu yg sukar utk dilupakan...

Ummi Azmi said...

Tip saya, simpan susu max 120ml shj utk 1 storage bag, so that nnt bile dicairkn xmembazir

Liyana said...

Sama la tgh gigih mengumpul stok susu. Tp kan nape kat kotak plastik storage autumnz tu tulis kena ada ruang udara sikit masa simpan susu? Kat fb org putih share x boleh ada udara masa simpan susu? Ermm guwe kompius sudah hehe

eima said...

semoga murah rezeki dah dipermudahakan ...

LM said...

Wajh dah bersusun2 stok susu dia. Moga terus berjaya simpan stok

veesakura said...

Alhamdulillah..chaiyok Yana!

achiek anis said...

plastik storage fiffy pun ok...leh leperkan kecik je...n masukkan 4 oz sesiap per feeding..xde la bazir susu if tak habis minum kalau letak banyak2...just share my experience...heee

Dayana Zahari said...

Thanks for sharing Kak Yana :)!

Cik Puan Diksu said...

ALhamdulillah. Rezeki.

Cik Puan Eka said...

Dikala tgh down stock merudum ni, eka terbaca yg ni. Semangat balik rasa. Rasa macam aduhhh rindunya masa sebelum Adra 8 bulan. Seminggu tu ika boleh kumpul stock dalam 130 oz. Memang meriah. Penuh peti es. Sekali pam 8 oz. Makin lama demand makin kurang n now. Satu sesi cuma 2 oz. Mungkin itulah demand Adra. Keep pumping jela citenye ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015