Nov 6, 2015

Pengalaman VBAC :)

Assalamualaikum...


Boleh tahan mencabar jugak nak update blog time pantang...haha  >_<   oke straight to the point je la eh...skill menulis kelaut dah ni....huhu


Alkisahnya hari Ahad, 25 Oktober 2015, aku dah mula rasa sakit perut semacam...ekceli 2-3 hari sebelum tu asyik cirit birit je...aku tak pasti lah cirit birit tu satu petanda nak bersalin or hanya kebetulan....tapi tu lah yang aku alami...


So hari Ahad tu memang takde program apa²....tengah sarat² peknen paling koman pun jenjalan pi mall berdekatan je lah...tengok wayang ke, beli barang dapur ke, pi melantak ke....tapi Ahad tu memang takde pi memana...cuma tengah hari tu, lepas Zuhur aku tolong hantar ayah aku pi KLIA...dia nak fly to Vienna...ada conference...dia stay Vienna sampai 5 haribulan...then fly pi London pulak visit adik aku...alang² dah dekat katanya...


Sepanjang pi KLIA perut aku asyik rasa tak sedap je...kejap² kang sakit macam senggugut...kejap² kang rasa memulas pulak...otak aku pun blur dah kenapa sakit macam ni?? dah nak bersalin ke aku ni?? memang rasa tak sedap satu badan...rasa 'sesuatu' sangat tau...haha  mungkin lah naluri mak-mak ni kuat...memang boleh rasa dah sampai masa baby nak keluar...pfftt!


Tapi aku still abaikan sakit tu...sebab macam tak confident je...hahaha  dalam masa sama aku duk berwassap dengan kawan aku...dia dah 2 kali pengalaman rasa sakit contraction dulu pastu pi sepital jalan dah bukak 6-7 cm...so aku yakin dia lebih arif pasal 'tanda-tanda' contraction...eh time Zafirah dulu lain tanda² dia...boleh baca balik entry "Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku"


So kawan aku ni suruh aku check time laps...if  konsisten selang 5 minit sakit macam memulas nak terberak + senggugut, haa betul lah tu contraction...so beria lah aku check time laps kat fon...tapi takde pulak selang 5 minit....kadang 10 minit, kadang 5 minit, kadang 15 minit...tak konsisten pulak sakit tu....so aku releks lagi...sempat la terberak dulu...nak pastikan yang aku sakit perut sebab nak beranak or nak berak...hahaha


Lepas berak pun still sakit tu datang lagi...ahh sudah! memang betul lah kot contraction ni??!! cuak pulak tetibe! haha  bila dah Maghrib tu aku inform dak encem cakap dah mula sakit contraction...dia pulak cuak sekali...

"biar betul?? jangan memain!"  

eh takde masa lah nak memain benda² camni...hehh


Lepas Maghrib aku ajak dia beli dinner...sebab macam makin kerap je sakit senggugut + memulas tu....aku nak makan tomyam...kemain kaoo sempat lagi mengidam di saat² terakhir...kahkah  aku makan half je nasi sebab macam tak lalu pulak nak makan...tapi ku paksa jugak telan nasi separuh tu dengan harapan tu lah punca tenaga aku untuk meneran nanti...pheww


Lepas dinner sempat lagi tengok Gegar Vaganza...dak encem nak tengok siapa tah nyanyi....tak ingat pulak...dia kata lepas persembahan artis tu baru dia bawak aku pi sepital...aku okay je sebab still tak konfiden nak pi sepital....takut false alarm...hewhew  gigih check time laps untuk tengok kekerapan sakit contraction tu....


Then, makin lama makin kuat sakit tu...kali ni aku konfiden dah ni memang bebetul contraction...confirm sakit nak beranak ni...pfftt! nebes oii! mak aku pun dah bising suruh pi sepital cepat....kali ni aku pilih untuk bersalin di HUKM...jalan nak ke HUKM tu tak boleh jangka...dah la malam tu hujan lebat...risau jem....walaupun hari Ahad...kot la ada eksiden pulak ke tetibe...dak encem roger adik and abah dia untuk teman sekali...at least untuk tengokkan Zafirah if tetibe aku memang dah kena masuk labor room...aku memang mengharap jugak la jalan dah bukak besar...tak payah sakit lama sangat...ngee  doa je lah dulu...Allah knows best! :)


Sampai sepital terus pi emergency O&G...jangan tersilap pulak ye...emergency O&G memang khas untuk nak bersalin sahaja! :)


Nurse mintak kad registration, amek bacaan BP, amek sample urin then check jantung baby...aku kena tunggu dalam 20 minit kot untuk doktor datang check 'jalan'...sempat lagi aku request kat nurse nak doktor perempuan yang check...Alhamdulillah rezeki aku malam tu memang doktor perempuan on duty...hari sebelum tu doc laki...syukur ya Allah...walaupun doc chinese...asalkan perempuan aku dah bersyukur sangat...hehe  yelahh sepital gomen kan mana boleh pilih² doktor...tapi tak salah jugak if nak request doktor mengikut keselesaan kita...time tu takde la sakit sangat tu yang sempat je nak request² bagai  :)


Once doktor datang and check 'jalan' dia cakap baru bukak 2cm...sama macam Zafirah dulu...so doktor tanya nak stay wad ke nak balik?? aku mintak nak balik sebab terkenangkan Zafirah dulu kemain lambat 'jalan' nak bukak....dari tengah hari sampai ke malam tetap 2cm...so aku assume kali ni pun mesti lambat jugak...baik aku balik rumah je pi jenjalan dulu ke, exercise ke kat rumah...


Tapi bila doktor tau aku stay Bangi, dia tak kasi balik...dia cakap macam mana if aku nak beranak waktu pagi?? jalan pulak jem...susah nanti...so dia suruh warded je...hurmm aku pasrah...mungkin ini yang terbaik...aku serah semua pada Allah...tak henti² doa supaya dipermudahkan bersalin kali ni...paling penting aku nak sangat VBAC!


my kesayangan-s setia menanti luar bilik pemeriksaan...time ni aku dah duduk atas wheelchair...nurse akan tolak naik wad...yang lain pun ikut sekali...tolong hantar je...aku tak amek 1st class or private wing (FPP) macam kat Putrajaya dulu...so husband tak boleh teman duk dalam wad...aku memang taknak pun dak encem teman...aku nak dia jaga Zafirah....takpe aku boleh tahan sakit sorang²...Allah ada...Zafirah tu kecik lagi...dia tak faham kalau papa tinggalkan dia sebab nak teman mama beranak...serius dia tak faham... :)


Almost tengah malam jugak lah aku check-in ward...sempat la pesan kat dak encem mintak dia doa 'jalan' cepat bukak...risau jugak sebenarnya nak kena tahan sakit sorang²...kuikui


Baru 15 minit duk wad kejap² kang dak encem wassap and call sebab Zafirah rindu...adohaii aku sampai tak terlayan sebab duk menahan sakit contraction yang makin kuat...iskk even dia dah sampai rumah pun still wassap aku suruh hantar gambar lah...Zafirah susah nak tidur bila mama takde...wuwu sedey pulak! tapi aku tak boleh sedih...aku ada baca tips nak 'jalan' cepat bukak, time contraction tu ko kena senyum and rasa bahagia...haa gigih aku psiko diri sendiri untuk senyum and semai perasaan bahagia tu tau! kahkah  lagi satu tips, kena baring mengiring ke kiri...tapi aku belasah baring kiri dan kanan....ikut keselesaan...janji mengiring...haha


Aku cuba tidur, tapi tak boleh...baru nak lelap contraction datang...acaner nak tidur camtu kan?? aku masih lagi tengok time laps thru fon...nurse cakap if sakit datang tiap 2 minit inform nurse...nak check balik 'bukaan' dah berapa cm...dah tak boleh nak tidur, aku buat la senaman ringan dalam wad tu....haha  orang lain semua dah tidur...lagipun katil aku tirai semua bertutup...so tak malu la if orang nampak ke apa...aku cuma harapkan 'jalan' cepat bukak je...sebab macam makin tak tahan je sakit contraction tu  :p


Pukul 4am, sakit contraction sekerap setiap 2 minit...aku keluar cari nurse kat kaunter...nurse nan hado! HAHAHA 


oke tak kelakar...:p


aku round tempat lain cari nurse...rupanya nurse tidur dalam bilik rehat....aku kejutkan dia....mungkin dia tengah mimpi hantu, punya dia terkejut tengok aku...siap mengucap panjang...comel nurse ni  :p


Aku inform nurse, yang sakit contraction dah sekerap tiap 2 minit....so dia suruh aku masuk bilik pemeriksaan untuk check bukaan....time tu doc yang in charge jaga wad doc laki....aku nak request doc perempuan pun tak daya dah...duk fikir sakit je....lagipun pukul 4am mana lak nak cari doc lain....tak sempat!


redha...berserah pada Allah semoga semuanya dipermudahkan....zikir nabi Yunus tak berhenti aku baca sejak masuk wad...


Doktor cakap 'jalan' dah bukak 4cm...so dah boleh pecahkan air ketuban and masuk labor room....wow 4cm dah boleh masuk labor room rupanya...kat Putrajaya dulu tak silap kena bukak 6cm baru boleh masuk labor room...tak silap lah...tak ingat pulak...huhu  pecahkan air ketuban sakit oke!! FYI untuk yang tak tahu lah kan...aku pun first time kena pecahkan air ketuban...nak taknak kena hadap jugak lah sakit tu....selagi tak pecah ketuban acaner ko nak meneran nanti? T__T


Dah pecah air ketuban aku terus call dak encem...bagitau dia datang labor room kat tingkat 1...aku tunggu dia kat sana...terkejut dia aku dah kena masuk labor room...dia pun tak boleh tidur kat rumah...huhu


Sampai labor room nurse lain pulak check bukaan lagi....dah 5cm gitu....aku duk terbayang, dah siang baru aku beranak...sebab ramai cerita dorang kena tahan sakit lamaaaaa....so aku dah set minda yang aku pun akan rasa sakit contraction dalam tempoh yang agak lama... T__T


Dak encem sampai dalam pukul 5am lebih kot...dia datang sekali dengan mak aku and Zafirah...kaklong tu mana nak berpisah dengan mama papa...mesti nak ikut sekali...tapi dia tak masuk lah labor room...duk luar labor room je...mak aku jaga....mujur dia tak merengek pepagi buta tu...dah kata tak cukup tidur...dia main lari² kat corridor sepital tu....huhu good girl!


Dak encem masuk je labor room aku terus nak genggam tangan dia...sakit oiii!! haha  dia duk sebelah aku sambil google and wassap kengkawan cara pernafasan lah, cara meneran lah, bla bla bla....pastu dia pulak yang ajar aku buat gitu gini...nurse sibuk buat kerja lain....mujur lah dalam labor room line tenet laju...nurse tengok mesti pelik pebenda la asben orang ni main henpon time bini tengah sakit...kahkah


Ikutkan pukul 7am baru dorang check balik bukaan....tapi aku dah tak tahan pulak nak meneran....dak encem dah bising jangan teran lagi sebab 'jalan' baru 5cm....simpan tenaga lah bla bla bla....stress pulak aku dengar dia bebel  :p


Then nurse datang tanya, "puan dah rasa nak meneran ke?"


"aah..."


Terus nurse check 'jalan'....oke dah 9cm....asben tanya dah boleh teran ke?? ko tau nurse jawab apa??

"teran je lah pelan²"


ohoii mana boleh teran pelan²...tiap kali datang contraction aku teran sekuat hati kot...hahaha  udahnya banyak kali pulak aku meneran....pastu doktor pulak masuk check perut....tak tahu apa motif dia check perut...grr  doc pulak cakap tunggu 'jalan' bukak 10cm baru boleh teran...eh apesal nurse cakap lain doc cakap lain?? hehh  aku ikut cakap nurse je lah...sebab nurse tu macam lagi otai je...hewhew  sori lah doc! :p


Then masuk waktu subuh...mak aku suruh dak encem solat dulu....time dia solat aku memang dah tak tahan gila nak meneran...nurse tanya taknak tunggu asben ke?? slamber aku jawab, "takyah laa tunggu...tak tahan sangat ni..." hahahaha


Tapi sempat jugak la dak encem sampai sebelum aku bersalin....sempat la dia pesan, "dkna cakap time meneran tahan 10 saat tau...."  aku pun tak pasti pukul berapa si dkna ni bangun....daripada sebelum subuh tu lagi aku dengar dak encem pesan² itu ini sambil mentioned nama ko...sempat pulak ko layan dak ujang punya soklan siap bagi pesanan khidmat masyarakat bagai....hahaha   papepun mekasehhh bebanyak! #muahciked  :)


Masa meneran kali terakhir tu aku cuba bertahan selama 10 saat...pastu mula rasa pedih²....aku tau dah mesti kepala baby dah keluar...nurse tak tunggu depan aku pun...nurse sibuk buat benda lain...dia tengok macam dah keluar kepala baru dia datang dekat aku....pastu aku tak larat dah nak meneran...kahkah  time tu baru sampai hidung baby....nurse dah bising jangan give up sekarang! tapi aku memang tak larat gilerrrr...aku duk mengharapkan nurse guna vacum ke....haha  tapi nan hado! dia suruh jugak terannnnn!!! so aku tunggu next contraction, aku guna balance² tenaga yang ada untuk meneran lagi sekali...terasa nurse tarik keluar baby....legaaaaaaaa!!! hilang segala sakit contraction tadi....


Dengar pulak suara baby nangis...ffuhhh heaven! syukur Alhamdulillah....berjaya VBAC!! ^__^


Bila cerita kat orang macam eh sekejap je bersalin...warded tengah malam, pukul 6.25am dah bersalin...tapi time sakit contraction tu ya ampun rasa macam forever!! rasa nak sepak terajang semua orang dalam labor room tu...but ofkos it didn't happen la kan...walaupun sakit macam nak tercabut nyawa tapi aku masih boleh berfikir dengan waras...haha (^_^)"


fresh from oven...err selepas dibersihkan laa...huhu


Bagusnya HUKM ni, lepas baby keluar, darah pun lap gitu² je, potong tali pusat, terus nurse letak baby atas badan aku....skin-to-skin kekdahnya....perasaan tu sangat indah... :)


Dalam 10-15 minit gitu aku peluk baby...then nurse amek bawak pi tempat lain...nak amek darah untuk check ada G6PD ke idak and bagi asben azankan baby...sementara baby and asben kat luar haaa time tu la nurse jahit luka, keluarkan darah kotor segala...err aku rasa macam agak besar koyak and kena jahit..ngeri! :p


At the end baru doktor datang untuk check jahitan and keluarkan balance darah kotor...again, doktor laki yang bertugas time tu....dak encem cakap dia nampak Fatin Liyana....tapi shift dia sampai pukul 6am je...haa kalau tak, boleh selfie dengan baby kan kan...haha mak baby takyah selfie...lepas beranak muka serupa mak lampir....tudung tah ke mana, getah rambut tah ke mana....horror sangat muka aku time tu  >_<


Dah setel semua, nurse hidangkan air suam, air milo panas and biskut jacobs...dorang bagi masa sejam untuk aku rehat sebelum dorang hantar aku masuk wad balik....time ni jugak lah ko kena susukan baby...HUKM memang galakkan penyusuan penuh susu ibu...ai loike!! 


Time rehat tu baru terasa seluruh kaki kremmmmm!! menggeletar badan sebab penat sangat! ffuhhh! nurse suruh kuat semangat...nanti nak susukan baby lagi...sebab dalam wad asben tak boleh teman...family boleh datang ikut visiting hours je...standard sepital gomen lah kan....


Tapi bagi aku bilik wad, labor room and services kat HUKM sangat selesa dan memuaskan....serius ni! ramai dah kengkawan aku review HUKM punya O&G the best...tu yang bersalin kali ni aku pilih HUKM...kalau ko or asben keje gomen lagi untung...bagi GL je...tak payah pening pasal duit nak kena labur...subsidi gomen gitu...bila lagi nak guna GL suami kan?? aku ada kelebihan tu...haruslah nak gunakan! :)


kaklong geram nak gomol adik...grrr


Disebabkan aku bersalin subuh, aku request untuk discharge hari yang sama...sekali lagi aku doa semoga baby takde masalah apa²...aku pun sama...tak sabar nak balik!! :p


Alhamdulillah by tengah hari baby dah berak, kencing...aku pun dah selamat membuang pagi tu....so boleh la discharge...yeyy! keputusan darah baby pun oke...anak aku negatif G6PD! syukur ya Allah! dak encem datang visit aku dari tengah hari sampai lah aku discharge...rezeki aku wad hari tu lengang! banyakkkkkkk sangat katil kosong...tapi aku memang takmo duk wad lama²...kaki krem teruk sangat...susah nak duduk, nak berdiri apa lagi nak berjalan T__T


Dalam pukul 6pm++ aku balik...hujan lebat giler petang tu...sepanjang malam aku bangun untuk susukan baby je...tu pun dak encem yang tolong angkat baby letak sebelah aku...tak larat sangat nak bangun...haha  lembik sangat rasa badan ni...adehh  tukar pampers pun dak encem yang buat...pheww mekaseh hubby! muahciked! :)


oke sekian melaporkan pengalaman VBAC....memang beza bersalin secara czer and normal...aku dah rasa dua²... :)


ouh nama hero aku is Muhammad Aisy Zafran bin Mohd Azfar...yang bermaksud kehidupan orang yang berjaya...D.O.B 26 Oktober 2015, hari Isnin, pukul 6.25am... :)


Azfar - Zafirah - Zafran...sama makna iaitu orang yang menang/berjaya...saja pilih nama yang sama maksud and huruf pangkal AZ...gedik kan? biar aaaaaa   :p


till next entry...tata! (^^,)



***********************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

hasya edat said...

tahniah yana...best nya baca..terbayang time bersalin aritu..lebih kurang je yana..msk tgk malam paginya dah bersalin :-)eh..as msk wad kul 3 pg...koi 7.30 dah bersalin..apapun..selamat berpantang ye....

aizamia3 said...

Teringat masa bersalinkan dak Nuha, kalaulah masa tu doc tanya dekat akak, akak dari mana, mahu terbeliak mata doc.. hehehe.. sebab sangat singkat masa antara dari rumah hospital.. sangat sekejap.. prosesnya.. tak terbayang kalau bersalin kat tengah jalan.. huhuhu..

mOoN IzzaN said...

Alhamdulillah.. tahniah yana.. finally kan.. hehe.. bdebar la pulak nak masuk lr ni pas bca entry ni.. hahaha..

adianiez AIDA said...

tahniah yana...
alhamdulillah :)
pengalaman yg tak boleh lupa ni.

DYatie ABakar said...

Alhamdulillah.. fuh.. tbyg2 situasi tu.. hehehe.. tahniah sekali lg Yana.. alhamdulillah sepasang dah.

anez zamri said...

tahniah yana!..teringat2 bersalin haritu.ngilu bila ingat..hahaha

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah...tahniah yana dan suami...tahniah kak long Zafirah..selamat datang Zafran..

eima said...

ALHAMDULILLAH DIK ..BOLEH 6 NI ..INSHAALLAH .. KEH KEH

SELAMAT BERPANTANG ... MAK AJAK PI RUMAH NI .... KEMAIN HAPPY MAK DPT CUCU BARU ....

Umie a'iesya said...

alhamdulillah Yana, heee im back! hahahahha,

Sheila Adziz said...

Allhamdulillah... tahniah sis.... lahirnya seorang lagi hamba dan khalifah Allah....

Allene typicalmommy said...

Seronok baca. Hukm mmg Klu 2-3 cm dah warded. Klu hospital gomen lain dorang suruh balikkan. Aku dah duduk beranang ni, mcm jauh plak nak beranak sana.

Cik Puan Eka said...

tahniah akka. walopon dah abes pantang dah pon akak yana ni ttp nk komen hahaha baru la dpt blogwalking. Kita klu baca pngalam bersalin msti kaki kita trangkat skli hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015