Oct 13, 2014

Eiduladha 2014

Assalamualaikum...


Dah seminggu pun berlalu aidiladha...habis je cuti, kerja menimbun semua nak kena siap cepat...tu yang bertangguh cerita hari raya...aku tau korang tak kisah....tapi ada jugak yang kisah...kan?? *lantak nak perasan* hihihi :p


Tahun ni raya haji kat Bangi je...dah kata adik baru balik...mesti la nak gathering sama²....


Pagi raya macam biasa family aku akan solat raya kat surau nearby rumah...aku tak join sebab bangun lambat....malam sebelum raya bantai layan movie apa tah tak ingat pulak tajuk dia....pukul 1am baru tidur...Zafirah pun sama...udahnya anak beranak bangun lambat....kahkah~ *jangan contohi aku!*


Habis solat raya, mak buat nasi goreng guna kuali Tefal Ingenio adik beli dari UK...sedap sangat nasi goreng mak sebab guna kuali baru kekdahnya...bahahaha~   ada jugak lemang and rendang...lemang ayah beli kat mana tah...rendang mak buat sendiri...sedap! ^_^


Lepas breakfast siap² nak pi rumah Maklong kat Seremban...adik beradik ayah berkumpul sana....


sepit bunga raya tu adik bawak dari UK...dia dapat masa Malaysian Night ke event apa tah...berguna jugak sepit tu as hiasan kepala Zafirah di pagi raya...aww!


Sebelum keluar rumah amek family photo dulu...so far belum ada penambahan ahli lagi....penambahan saiz badan je ado! bahahaha~  :p


 Kat rumah maklong melantak lagi...ada bakso, nasi impit makan dengan ayam masak merah and udang masak merah...ohhemmmgeeee!!! sedap gilerr!! sambal bakso pedas berapi...pfftt! adik makan sampai kena resdung...bahahaha! Zafirah pun makan banyak kat rumah neklong dia...suka betul dia dengan sup bakso....nyum nyum~


Melepak sampai Zuhur...dalam pukul 2.30pm gitu kut baru balik...


group photo adalah wajib! my big family on my father's side...ni pun tak cukup korum...rasanya memang tak pernah cukup korum tiap kali amek family photo...hahaha adeyy~


 on the way balik bangi dari rumah maklong tadi dak bertuah ni mentido tunggang langgang...papa nak baringkan dia marah...so tahan je lah dengan tangan macam tu...lena je dia...hahahahaha  :')


Balik bangi nak solat Zuhur, amek mak, packing apa² yang patut...then shoot to Ampang...adik beradik mak berkumpul sana....asalnya planning dorang nak berkumpul rumah mak je kat Bangi...then last minute makcik aku dapat tau orang dalam eddah tak boleh keluar rumah sebarangan unless betul² necessary...so last minute tukar plan, memasing shift ke Ampang untuk berkumpul....


sokayyy...bukan jauh pun Bangi and Ampang tuuu....musim raya jalan pun tak jem...yang penting dapat berkumpul ramai²  :)


 kat Ampang ada bbq...yummeahh!


 dak bertuah ni pun celik jugak mata...pastu nak tengok cara² buat bbq...kemain seronok dia...huhu~


 alang² dah berkumpul, celebrate sekali birthday kazen²....kebetulan birthday dorang bulan yang sama...celebrate sekali harung...jimat! bahahaha~  dah tua pun memasing...janji ada kek udah! :p   eskrim kek from Baskin Robbin tak silap, sponsored by kak yong...


Kat Ampang pun melantak macam²...ada keropok lekor Amai bawak dari Terengganu, ada nasi tomato, ayam masak merah Mak Tuo bawak dari Melaka, brownies oreo kazen aku buat (kazen aku lelaki okeh!), chicken pie...hehh macam² lah...tak ingat aku nak sebut semua...hahaha~


Lama jugak melepak Ampang...sampai isya' kot....hihi~


 cousin yang weng...ajar anak sedara selfie...hahaha~   yang babies sempat mandi manda bagai kat rumah mak onga... :)


 Zafirah and Irdina...dorang ni dua pupu...Irdina baru 6 months tak silap..badan semangat ya ampunnnn!!! geram sangat!! dah sama saiz dengan Zafirah je haa...huhuhu~


Macam biasa sebelum balik amek family photo...pun tak cukup korum...ada kazen yang dah balik, duty call...Alhamdulillah setiap tahun bertambah seorang ahli baru...tahun ni insyaAllah tambah lagi ahli baru by marriage...tahun depan anak kak Yani pulak muncul....weeeee~  ^_^


Then kitorang shoot to Keramat...pi rumah Neklang...mak sedara ayah...saja pi visit dia...lama tak jumpa...pukul 10pm++ baru balik rumah...tido! zzzzzzzzzzzzzz~


Tu lah kisah² Eiduladha kami sekeluarga...hehe~  tahun ni lebih tenang...takde dah kes pecah rumah macam tahun lepas...mungkin sebab security kawasan rumah pun dah upgrade...syukur!


Apa kisah raya korang?? (^^,)




Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Fazleyatul Aini said...

weow meriah makanan2

Chekgu Azrine said...

gambar yang family photo belah ayah sis..akk ada nampak syikin..dia ke ek..kalau silap sorry..

mOoN IzzaN said...

meriahnya... bila tengok pic ramai-ramai mcm ni yg buat rindu kat mak ayah d sabah..

nida-razak said...

comeinya zafirahhh..geraam..hehe..bestnya jalan2 jumpa saudara mara..hehe

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah meriahnya

Diana Rashid said...

keluarga besar..kalau raya ke kenduri kendara ke mesti riuh rendah ni..

Nyamuk Terbang said...

wah byknya mkn2...meriah

aizamia3 said...

Memang meriah.. happening.. seronok dapat berjumpa sedara-mara.. makan2.. pehtu selfie reramai.. ;)

My Aisy said...

amboi...comelnya zafirah...alololo...

MissNadia said...

comel budak zafirah dengan sepit bunga ni.. bestnya dapat kumpul ramai-ramai gini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015