Dec 24, 2012

Keselamatan Dalam Tapak Pembinaan

Biasa la dah jadi mak-mak ni memang pelupa manjang! banyak urat putus la katakan...kehkeh~  alkisahnya masa nak pi site inspection hari tu....keluar rumah dah biasa pakai sandals je....pi opis pun memang aku sarung sandals...pi meeting pun gitu...kadang² je aku pakai kasut bertutup pi meeting...baekk punya perangai kan...hohoho~

Pi site inspection pun sekali sekala...setahun sekali je kot...ngeh²....haruslah lupa nak berkasut bagai bila keluar rumah...  -.-'



Sampai je site rasa bersalah menyelubungi diri *ecehhh*....bila tengok SEMUA orang dalam site pakai kasut lagi la menebal rasa bersalah! mula² buat muka tak tahu je...sekali one of my colleague tegur... "kalau safety officer nampak, mesti dia halau u keluar punya....pakai kasut ni safety maa...ai pernah terpijak paku dalam site...it's dangerous u know? u buy at hardware aje laa...easy to find maa safety shoe ni..."

Elok je dia tegur, nampak safety officer lalu belakang dia...hallamakkkk!! sebelum aku TERmalu kena marah baik aku cari je safety boot...nasib lahhhh site ni betul² belakang Summit, Subang tuh...so jalan kaki je la pi Summit....time tu baru pukul 10am....

oh selama ni aku masuk site pakai kasut biasa je...bukan safety shoe pun...kahkah~  alaaa site² yang aku pi semua dah siap construction untuk structural part...tinggal bahagian dalam (M&E) je belum siap...idak la bahaya sangat aku ghase...heee~  v(^^,)"



Banyak kedai tutup masa aku round Summit...pukul 10am tak bukak kedai lagi?? hayakkk! nasib baikkkkk hardware dah bukak....nasib baik jugakkkkkkk ada jual saiz aku....aku beli saiz 6...tu pun rasa macam kaki McDonald je...iskkk~  harga?? RM95...oke la...boleh claim kompeni...lalalala~



Stokin wajib pakai ye...mau melecet kaki....dah la kasut tu beratttt!! besar gabak lagi....adeyy~ beli stokin paling murah...kebetulan Reject Shop je yang dah bukak masa ni....rembat je la apa yang ada...stokin tak boleh nak claim pulak kannn....huhuhu~  :p


tu diaaaa kasut McDonald ku...hekhek~  berat wehhh!! grrr~


tapi kasut ni sebenarnya sangatttttt selesa...nak suruh berdiri setengah jam tarak hal! hahahaha~  tapak dia empukkkk! tapi kalau nak suruh berjalan setengah jam boleh patah buku lali aku....mak ni kurus kering je....tak daya nak tampung beban kasut....  :p


Sekarang kasut ni bersemadi dengan tenangnya dalam kereta dak encem...akan datang nak pi site tak yah risau² tertinggal kat rumah....at least dari rumah aku sarung je sandals dulu...dah sampai site baru pakai kasut....rasa semak pulak nak bawak kereta dengan kasut besar gedabak ni....dah la dak encem guna kereta manual...mau confuse nak tekan break dengan clutch...  =.=

oke tu je nak cerita...bye! ^___^









p/s: ramai cuti hari ni...terasa looser je datang opis  -.-'



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Anum said...

selamat
hehe

cha said...

nasib boleh claim u haha. apa kata u beli doctor marten mesti smart beli kaler pink huhuh :p

Amin A. R said...

safety boot sangat2 penting..mungkin kita rasa remeh nak pakai tapi, keselamatan harus diutamakan.

mama maman aka yana said...

kiki.. mama kekadang pakai safety boots.. kekadang pakai kasut bertutup biasa.. hehe

*ngah stress kat office nih.. huhu

Lya Colours said...

aku pnya safety shoe pon elok je bersemadi dalam kete. kalau pergi site, setakat lawat sekejap tak koser la aku nak pakai. kadang2 selamba pakai heels. hambek berselut heels aku

abah khalisha said...

Leh kena NCR kalau auditor dtg check ni

Ayu azmir said...

hikhikhik
kalau saya jarang pakai
sebab site pun tak teruk sangat...

aizamia3 said...

apa-apapun safety first.. ;)

diana said...

eh!saiz kaki kita sama la..:P

YanaUjang said...

saiz safety shoe ni xsama dgn saiz kasut biasa tau kak..sy punya kaki standard saiz 7/8 :)

Ayie said...

kasut jenama red wing kasut safety terbaik.. tapak empuk, tak terlalu berat, water proof, anti slip.. teman ada sebijik, harga boleh tahan, dalam rm700.. tahan la dalam 2 tahun..

hazman aka species1980 said...

Hahahaha....agak-agak malas nak pakai kasut tu kasik je kat aku...boleh buat pegi opis...ahaksss

Aty_Fared said...

pernah gak merase pakai safety boot macam ni mase praktikal dolu2 kene ikut bos gi site..sedang mase tu dok bahagian account...tah ape kene bos ngajak pergi...saje2 nak merase..heheh

amaniammar said...

yana..
bkn ke kt site dah disediakan safety boots
incase emergency tuk buat inspection..
cm sy mmg trun pakai kasut biasa je..
as long as bertutup..
erm..kdg site office mmg ada stndby xtra boots tuk sesiapa yg xda..

Yana Libra said...

bahaya la kalau masuk site tak pakai safety boots..malang tak berbau..huhu..tp, kalau jatuh tangga still terseliuh gak sbb kasut tu keras~~huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015