Aug 4, 2016

Jamuan Hari Raya di Rumah Sendiri | Raya Day-24

Assalamualaikum...


Hari Jumaat....aku plan untuk jamu BFF aku makan² kat rumah...sesambil tu boleh gathering and menjemah....BFF aku ni kengkawan sekolah aku dulu....dari form 1 berkawan....ada yang dari tadika....memang macam adik beradik dah....takde plan awal mana pun....hari Isnin sebelum tu kot baru aku inform dorang berkumpul rumah aku....senang jumpa serentak...aku tak sempat nak jumpa dorang sepanjang raya ni....nak terjah rumah sorang² pun tak sempat....jadual mak busy....ramai peminat kann πŸ˜


Saja pilih hari Jumaat, malam....tu je time aku TAK BUSY...weekend memang fully booked! kahkah~  mohon jangan meluat....aku dah tulis bukti dalam blog memang every weekend aku pi beraya....hihi


Jumaat tu, aku kerja half-day....lepas lunch terus balik...kemas rumah....masak...ecece  takde masak apa pun...menu untuk jamu tetamu satay je....pastu kengkawan lain ada yang nak bawak pot-luck...tapi takde paksaan laa....mana sempat bawak la pot-luck...kalau tak sempat bawak perut je pun takpe...no big deal lah!


So ada 2-3 menu aje lah yang aku masak nya pun....simple² semuanya....


 menu dessert, agar² sirap...first time buat...mujur lah menjadi....haha~  tenkiuu google!


nasi impit....untuk makan dengan satay....takde la susah sangat buat nasi impit rupanya! pfft!


Dessert paling ohsem...pengat DURIAN!! cicah dengan roti gardenia....wohoa! yang ni BUKAN aku yang masak...kahkah~  mak yang masak...lepas masak dia pengsan sampai pagi....lol~  eh dia penat bukan sebab buat pengat ni haa...biasa hari kerja memang dia tidur awal....mujur lah dia tak terganggu dengar riuh rendah kat ruang tamu....kihkih~  thank you mak! pengat doyan mak laku kerasssss!! πŸ˜


Menu² lain lupa nak snap gambar....bff aku ada yang bawak mihun goreng, ada yang bawak macaroni bakar, kek, durian seguni, rambutan...pastu apa lagi tah, tak ingat...habis bau durian rumah aku...harap bau tu tak sampai ke rumah jiran...😁


Tetamu terawal sampai malam tu blogger Apis...pastu baru blogger² lain datang....


eh! tadi cakap jamuan BFF je apehal ada blogger?? ngeeee


Ekceli plan asalnya memang nak ajak bff aku je....pastu dak ujang cakap alang² tu nak ajak orang lain jugak...tapi aku warning awal, JANGAN RAMAI² nanti kelam kabut nak layan! sebab dah selalu sangat buat kenduri ajak ramai², memang tak terlayan! tu yang kali ni jemputan khas je...ecewahh!


Pastu dia decide nak ajak blogger...sebab ramai gak bersuara nak datang rumah kitorang tapi kitorang asyik nan hado je kan...haha~  tu yang ajak jugak blogger yang rapat²...yee yang RAPAT² sahaja! yang duk area Bangi, Putrajaya gitu....eh tapi ada jugak yang dari Ampang ke mana tah?? si Angah tu?? haha~  dia teringin durian tu dia sanggup datang jejauh pun! πŸ˜


Maaf ye yang kecik hati sebab tak hajak....erm risau tak terlayan....penat woo...tetamu yang 20++ orang ni  pun dah kelam kabut...pfft!


Ni lah blogger² yang datang hari tu...ada la dalam 6 orang...termasuk pasangan dah 12 orang!! bff aku pun dah 14 orang *termasuk spouse* belum campur anak²...maigaaddd! aku dah cuak fikir muat ke idak rumah aku nanti??!!!


Tapi aku yakin tetamu itu pembawa rezeki....Alhamdulillah, muat je rumah mak aku haa sumbat 20 orang serentak!! haha~  siap dapat makan macam²....Allah...thank you korang!


time ni bff aku, Aja dah sampai...dia lah yang bawak seguni durian and rambutan....seronok tengok korang makan beria...Yanty macam dah patplohtahun tak jumpa durian....bahaha~😝


makyong and pakyong melantak doyan....haha~  jangan marah kaksue!!! πŸ˜


one of my bff bawak kek ni....thank you Faridah!!! kek yang sangat ohsem...caption yang sangat kepoci!! hahaha~ πŸ˜˜


nak amek gambar pun mulut pot pet pot pet lagi....senyum oii senyummmmm!! πŸ˜


nak jugak boomerang! haha jadi laaa...stress haku dengan apps ni...tengok orang lain buat cantik je menjadi...time kitorang rasa susah sangat! arghh!


Geng² blogger balik dalam pukul 10pm gitu kot...tak pasti....tapi bff aku stay lama lagi....dah pesan kat dorang balik lambat²...nak lepak sampai subuh lagi digalakkan!! hahaha~  tapi Aida balik awal...sebab dia paling awal sampai....anak dia pun ada yang dah mentido atas sofa...sian pulak...thank you beb! tahun depan datang lagi tau tauuuu! πŸ˜


ni lah yang tinggal....bff aku majoritinya dah ada anak...paling ramai anak Farah, ada 4 orang...hehe~  yang tertido tu anak Faiza...dia tak berapa sihat tu melelap je tu...yang lelain sibuk main....lead by Zafirah lah kan...dah rumah dia....kadang dia hangkut bebudak ni main kat bilik atas...aku dah pesan awal² kat Zafirah, nak sesepah pi naik atas! jangan sesepah kat bawah...orang nak makan, nak borak²....gitu arahan mama kepoci! πŸ˜


geng bapak²....thank youuuuu sebab izinkan isteri² korang menjemah kat rumah ai sampai pukul 12.30 pagi!!! pertama kali dalam sejarah ni! wohoaa!!


makin lama, makin ramai anak² dah mula ngantuk...haha~  baiklah....pi lah balik!!! sian anak korang πŸ˜


tapi nak amek gambar lagi plissss!!! setahun sekali je dapat gathering gini....walaupun tiap kali gathering tak pernah cukup ahli...ramai jugak tak dapat datang malam tu...aihh tak kisah lah...mana ada je...gambar kenangan πŸ˜


*selepas 20 snap kemudian*


Biasa la kan dah nama pun kepoci, tah berapa kali salam laga² pipi, kat luar rumah duk berborak lagi...suami memasing dah start enjin kereta dah...siap bercekak pinggang lagi...ayokkk!!😝


On the way nak masuk kereta pun salam laga² pipi lagi....sambil jalan pi kereta mulut pot pet pot pet lagi...hahaha~   rindu oke!


sori jiran andai tidurmu terganggu malam tu...setahun sekali je ni...pomish! πŸ˜


Bila semua dah balik, kitorang kemas lah apa² yang patut....kemas tang makanan je...sapu sikit² lantai taknak nampak sepah sangat...sebab utama buat jamuan Jumaat malam ni pun sebab hari Sabtu, esoknya tu ada maid datang cuci rumah....kehkeh~  memang every Saturday maid datang cuci rumah....tu yang tak risau rumah sesepah, lantai melekit...muahaha  *dasar!*


taraaa! rumah dah bersih! thank you maid! πŸ˜


Thank you semua yang sudi meriahkan jamuan raya kat rumah mak ai....yang bawak makanan, thank you sangattttttt!!! semoga semakin murah rezeki korang...amin! maaf atas setiap kekurangan....jangan serik datang lagi ye πŸ˜˜


Tahun depan tidur sekali kat rumah aku tau! bawak bantal, toto sesiap...tak puas aa borak πŸ˜


k tu je nak cerita...tata!








IKLAN:


Rahsia suami makin sayang πŸ˜

kulit berseri BEBAS JERAWAT! πŸ˜

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM, RM68

Kelebihan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ~
πŸ’• Pudarkan jeragat degil
πŸ’• Kecutkan jerawat
πŸ’• Hilangkan parut
πŸ’• Anjalkan & tegangkan kulit wajah kendur
πŸ’• Hilangkan bintik hitam
πŸ’• Cerahkan kulit kusam
πŸ’• Baiki tona tak sekata

πŸ€” Hanya sekali sapuan pada wajah ~> nampak terus kesan kulit jadi tegang & fresh + GLOWING!! .
πŸ€” CEPAT MERESAP + TIDAK BERMINYAK dengan teknologi Nano yang dipatentkan dari Swiss
πŸ€” Gabungan Arbutin + Glutathione + Vitamin C + Pure Vitamin E + Willowbark yang sememangnya memberi kuasa maksimum pencerahan kulit secara selamat dan berkesan seawal 7-14 hari.



READY STOCK YE KORANG!

More, ada FREE GIFT menarik sementara stok masih ada! πŸ˜˜





Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

Chekgu Azrine said...

Best dan meriah.plg best sbb dpt jmpa kekawan kan sis

Chekgu Azrine said...

Best dan meriah.plg best sbb dpt jmpa kekawan kan sis

adianiez AIDA said...

Seronok nyer yana...
Murah rezeki sebab jamu org dtg in shaa Allah...
pengat durian tu wow!!!

Nyamuk Terbang said...

dari dulu follow blog kak yana memang kak yana rajin buat makan-makan...seronok tengok persahabatan yang kukuh nie...semoga kak yana akan terus dimurahkan rezeki

Julia Johari said...

Best bff siap bawak durian seguni...kawan lain tumpang rezeki alhamdulilah...syok maid dtg kemas umah...comellll je tau ruang tamu tu...sukaaaaaaa!

eima said...

meriah .. untung la sekolah sini...kerja sini ...kawan2 sekoalh pun sini ... boleh gath ...

aku suka tang potluck bff ko tu ...bw seguna durian dan rambutan gile...syok tu wei

idzwa kamaruddin said...

ewahhh best nyerrrrrr siap kenduri durian tu hahh!!

Cik Puan Eka said...

meriahnya nyer ngn doyan seguni tu hehehehe

achiek anis said...

meriah kawan2 dpt datang kumpul rmi2 camni..mengimbau nostalgia gitu

ZULHILMI TEMPOYAK said...

bila nk dpt join jamuan ni.. ehhh.. ;p

nursarah puteri said...

meriahnya....best2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015