Jun 9, 2016

Bekal Bubur untuk Baby

Assalamualaikum...


Budak hensem Zafran dah boleh makan!! yeyy! ekceli bulan ni umur dia nak masuk 8 bulan....dah 2 bulan pun dia boleh makan...kikiki   tapi masa awal² umur dia 6 bulan tu aku tak pernah bagi bubur....puree semata....tu pun bukan tiap hari bagi...ikut mood rajin aku...kahh!😝   dia fully breastfeed so tak perlu risau nak bagi makan cepat sangat....hehe


Start umur dia 7 bulan kot baru aku buatkan bubur untuk dia....kali ni aku nak share salah satu method yang aku guna lah....yang mudah dan cepat!


Aku tak buat frozen bubur macam Zafirah dulu (Stok Makanan untuk Zafirah)....sebab kali ni aku ada beli Food Processor jenama Autumnz...mihmih~  pengaruh kawan kekdahnya....eh tapi memang berbaloi laaa....aku masak fresh bubur tetiap pagi....sempat je oke! percayalahh memang senang nak buat bila ada food processor *mohon terjebak sama*


Jom cekidaut method yang aku guna


Satu sudu besar beras, dibasuh bersih dan ditos kan....yaaa Zafran makan sesudu beras jeeee....haha  baby umur 7 bulan bukan makan banyak sangat oii....lagipun baby below 1 year main dish dorang masih lagi susu...tak kira la FM ke BF....janji SUSU! makanan² lain tu sampingan je untuk add on nutrisi dalam badan...giteww


campurkan dengan setengah batang carrot (saiz kecik) and 2 ketol ikan bilis yang dah direndam semalaman...kenapa rendam?? sebab nak kurangkan rasa masin kat ikan bilis tu...babies below 1 year toksah la duk bagi garam gula lagi.....ikan bilis tu pengganti garam....tapi bagi sikit² dulu...terkejut perut dia kang...hehe


rebus semua bahan² tapi dalam medium saiz periuk....kalau ada periuk kecik lagi better...depends lah kan....lebihkan air...seeloknya guna air mineral ye...BUKAN air paip....no no! 


Sementara tunggu bubur masak which is kurang lebih 20-30 minit gitu, kau pergi lahh buat kerja lain! biasa time bubur tengah masak aku prepare bekal untuk kaklong pulak...packing bag dorang, sediakan stok² susu Zafran, mandikan Zafran.....yaaa hero tu aku memang ajar mandi pagi....seawal 7 pagi dia dah mandi....and dia memang sangat suka mandi...haha  sampai kat BS dah sedia wangiiii....😁


Bubur tu korang agak² je masak tu...jangan bagi kering pulak!! tinggalkan sikit air dalam tu untuk blend nanti...


yaaa final part....masukkan dalam food processor....kecik comel je saiz food processor...senang nak blend makanan dalam kuantiti yang sangat sedikit....ekceli food processor ni boleh guna untuk steam makanan sekali tau....kadang aku nak steam dim sum guna food processor je...tak payah susah² hangkut periuk kukus besar gedabak tu untuk steam dim sum 6 ketul!! hahaha  nak basuh pun senanggggg😁


Masa Zafirah dulu aku tak terfikir method gini...so aku buat stok frozen....and aku rasa agak bersalah sebab bagi aku frozen food tu bukan sedap sangat....haha  entah laa...aku pun kalau makan makanan yang dipanaskan 2-3 kali tekak rasa mual...tak sama rasa dia dengan masak fresh....betul tak??


Biasa lah kan anak sulung tu anak eksperimen...hehe  I've learned my lesson!! no more frozen bubur for my children!! mama kena rajin! πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ


blend bubur tadi sampai lumat....agak² macam kurang air, sila lah tambah supaya bubur tu bebetul lumat lepas blend...hero ai tu mana ada gigi....gigi baru intai² je...kunyah pun dia tak reti lagi....kalau bagi biskut suka buat muka tercekik....hehh


Letak dalam tupperware....or tipuware...memana lah yang senang...haha  aku letak dalam bekas yang boleh masuk dalam microwave...senang babysitter nak panaskan bubur ni nanti...rumah BS Zafran memang ada microwave...senang kerja dia kan?? atau kalau takde microwave boleh guna kaedah double boiler...macam panaskan EBM....tapi lambat la kan....ngee~   nak panaskan dalam periuk sikit sangat pulak kang hangit! haha  pepandai la korang decide nak panaskan macam mana....yelahh masak waktu pagi...nak makannya tengah hari nanti...mesti la dah sejuk kan? kena panaskan....err kalau tak panaskan pun boleh jugak kot?? entah! πŸ˜


oke tu lah cara aku prepare bekal untuk dak Zafran...


Setakat ni aku masih lagi berpegang dengan prinsip untuk sediakan bekal makanan untuk anak² aku...Zafirah dulu pun memang aku sediakan bekal bubur untuk dia makan kat skool...selagi ada kudrat aku selagi tu aku akan cuba prepare bekal untuk dorang...tak yakin lah orang lain masak....haha  aku ni dah la strict bab² pemakanan anak² aku....orang duk hulur jajan kat Zafirah pun aku dah rasa nak ngap je orang tu....bagi la makanan yang berkhasiat sikit....haihh


semalam punya bekal...susu tu untuk minum dalam kereta...bekal susu ada dalam cooler bag....5 botol x 4oz sehari oke! pfft! untuk kaklong Zafirah macam biasa lah, roti with Nutella spread + cerelas (milo, coco crunch etc)...bila rajin baru buat goreng² nugget lah, popiah lah....tapi jarang lah mood rajin tu datang....hahaha


ouh food processor tu harga dia RM200+...tapi aku dapat harga kengkawan...kahh! kalau korang nak beli pi roger kawan aku, 012 644 2002 (wassap only) - Diana


k tu je nak cerita....bye!








IKLAN:

Jom cantik sebelum raya!!


Rahsia suami makin sayang πŸ˜

kulit cerah BEBAS JERAWAT! πŸ˜

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM, RM68

Kelebihan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ~
πŸ’• Pudarkan jeragat degil
πŸ’• Kecutkan jerawat
πŸ’• Hilangkan parut
πŸ’• Anjalkan & tegangkan kulit wajah kendur
πŸ’• Hilangkan bintik hitam
πŸ’• Cerahkan kulit kusam
πŸ’• Baiki tona tak sekata

πŸ€” Hanya sekali sapuan pada wajah ~> nampak terus kesan kulit jadi tegang & fresh + GLOWING!! .
πŸ€” CEPAT MERESAP + TIDAK BERMINYAK dengan teknologi Nano yang dipatentkan dari Swiss
πŸ€” Gabungan Arbutin + Glutathione + Vitamin C + Pure Vitamin E + Willowbark yang sememangnya memberi kuasa maksimum pencerahan kulit secara selamat dan berkesan seawal 7-14 hari.



READY STOCK YE KORANG!

More, ada FREE GIFT menarik sementara stok masih ada! πŸ˜˜




Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

idzwa kamaruddin said...

aaa..rindu zaman ni!

Cik Puan Eka said...

eka suka betul makanan baby hahahhaa.

Ade beli benda alah tu tapi sampai skang tak guna2. sebab adra start 8 bulan x nk makan halus. nk berlecek jer. Penyudahnya tak guna. Tunggu adik dia lahir lah nanti. eh adik pon belum proses hahaha

eima said...

menarik nanti boleh beli klu ade baby hehehe

Misha Salmiza said...

tima kasih yana..kerana baca blog yana la miza dok order autumnz milk storage ngn diana..and now mcm tetau je dok wat research nk siapkan solid food utk baby..thanx yana 101..muahciked

Nadia Johari said...

Haritu nak beli jugak..tapi tengok mahal..tak jadi ler ..ehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015