Jun 28, 2016

Majlis Berbuka with Familia!

Assalamualaikum...


Sabtu lepas rumah mak aku jadi host untuk buka puasa dengan adik beradik dia....so macam biasa lah bila ada kenduri (walaupun kecik² je) tetap jugak kena kemas rumah, alih² kan perabot kasi lapanggggg....senang nak solat jemaah gitu....mujur mak memang upah daily maid...tiap Sabtu akan ada bibik datang kemas/cuci rumah....dah anak² mak tak rajin nak buat sendiri...upah je lah orang....mihmih


 ni la salah satu sebab aku fed-up nak kemas rumah....lepas kemas kang ada je adegan² tertumpah makanan lah, tertumpah air lah....dah la si pelaku tak puasa!! hahaha   mujur dah pandai nak lap sendiri...walaupun tak berapa bersih...hehh


 Sebab kan ramai nak datang, aku saja la buat dessert...puding karamel gula hangus....resipi tengok blog sendiri je weii....hahaha   cuma ni first time lah aku guna kaedah bakar (steam bath)...selama ni guna kaedah kukus....ate macam malas nak selongkar pengukus besar gedabak tu....bakar je lah...senang...huhu~


Walaupun mak aku jadi host, mak tak masak beria pun....1 lauk, 1 dessert pastu air....sebab more to pot-luck....mak masak daging masak kicap, makcik yang kat Ampang pun bawak masak kicap...makcik dari Melaka bawak ayam masak merah, makcik dari Gombak bawak sotong ke hape tah tak ingat aku...sorry amai!! pastu kazen aku dari Keramat bawak ayam masak kurma....air, mak just buat teh o ais, teh o panas, kopi o panas and jus pink guava (beli)....ada sorang lagi adik mak tak dapat datang sebab dia duk Kelantan....minggu ni baru dorang turun KL...


Kenyang gila makan malam tu....nikmat sangat! haha  aku suka masakan makcik² aku....masakan dorang sama macam mak aku masak...suka sangat! semua orang makan penuh bernafsu malam tu....yang on diet terus jadi musnah dietku! hahaha


Lepas makan solat Maghrib berjemaah...Alhamdulillah merasa gak berjemaah....haha ada baby kat rumah agak payah la nak merasa berjemaah bagai kan....time maghrib tu Zafran tido...tu yang boleh join jemaah tu 😁


 time ni tunggu tahlil....bangun pulak hensem boy tu...Zafran sekarang clingy gila dengan aku....tak boleh berpisah!! nak melekatttttt je....haihh   dah kenal orang ni lagi lerr....even dengan mak aku or papa dia pun dia takmo bagi kerjasama....nak jugak mama yang dukung! grr~


Tapi surprisingly dia nak pulak bila one of my cousin dukung....siap terlentok, duk diam² tak bergerak...tah apa kazen aku mandrem dia tak tau la kan....tapi terima kasih sangat kat kak Akma sebab dia lah aku boleh solat tarawikh jemaah malam tu....setahun sekali je kot aku dapat tarawikh jemaah....haha~   takpe...jaga anak pun dikira ibadat jugak kan? 😁


 baca Yasin and tahlil ringkas untuk arwah lead by ayah....sejadah tu ayah baru beli oke! tak pasti dia beli semata² untuk majlis malam tu or else?? padahal banyak je sejadah lain kat rumah tu...haha sabo je lerrr


Lepas tahlil, solat Isya and tarawikh....ayah imam....ayah sorang je lah ipar lelaki yang masih hidup....pakcik² lain dah meninggal...Al-Fatihah untuk arwah Baba and Pak Tuo... T_T


Lepas tarawikh....


DESSERT TIME!!


 Salah satunya puding karamel ni lerrr...Alhamdulillah cantik kejadian puding aku...cuma gula tu aku terbuat bebetul hangus...dem! so rasa dia terpahit sikit...sobsss! tapi overall, aku lebih prefer KUKUS jugak....pasni takmo dah bakar²...teksture dia tak selembut yang dikukus....depends lah tekak memasing kan....


Dessert lain ada puding raja Pahang, ayah beli dari Pahang...2 bekas besar kejap je licin...hahaha   eh takde la licin terus...ada la lebih untuk ditapau² sorang sikit 😁


Pastu ada durian and cempedak...kawan ayah bagi....kawan ayah ada kebun buah kat Langat....rezeki ayah kawan dia bagi sebonet buah²an! iyeee kawan dia tu naik Inspira kot...penuh la bonet dengan durian and cempedak...Alhamdulillah....dapat la kongsi² rezeki...bagi rumah mertua sikit, bagi adik beradik mak sikit...dorang siap share² dengan jiran² lagi cempedak goreng....hehe~


selfie! gambar ni khas untuk adik aku sebenarnya....sian dia duk perantauan...time kitorang berbuka dia tengah puasa...selamba memasing tunjuk makanan masa tengah Skype...hahaha


Pastu kazen aku yang pegang kamera tu boleh pulakkk ajak mak aku gi Chow Kit! pi pasar beli sayur gitu....masa tu dah almost 11pm kot!!! gigih sangat! yang aku sedar, dalam pukul 2am++ gitu baru dorang balik...amboi²


k tu je nak cerita....minggu ni mungkin ada lagi iftar beramai² camni....tazzabarrrr! Zafirah paling seronok sebab ramai melayan dia...


tata!




Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Siti Aminah Muhammad Imran said...

mende anak2 mak? awak je yang ada situ. cheh.
weekend ni skype lagi

adianiez AIDA said...

Terbaik.
Seronok ekk ramai2. Siap ada tahlil gitu.
Paling best tgk pusing karamel tu. Lama da aida x buat. Malas ha ha...

achiek anis said...

Bestnya family muafakat cmni...family ktrg sejak atok nenek xde dah tak merasa gathering cmni..rindu semua tu

Dede Ruslan said...

waaa pudingnya lezatnyer

eima said...

seronoknye .. yg best tu siap ade solat berjemaah

Fazleyatul Aini said...

aku tak pernah mencuba buat karamel ni
sebab orang kat rumah tak suka. aku je makan
so selalu beli je la jawabnya haha

Cik Puan Eka said...

bestnyaaaa... Alhamdulillah seronok tgok. Adra dlu masa baya2 Zhafran cmtula. Sampai dah nak dekat setahun taknak ngan org. Mama je. SKnag baru nak sebab dah kenal

Kak Mahh said...

Salam kenal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015