Aug 13, 2015

Buku Merah Kedua | Iron Deficiency Anemia

Assalamualaikum...


Rasanya ni baru kali kedua aku update pasal 2nd pregnancy....time Zafirah dulu kemain update setiap kali check-up...haha~  biasa la tu kan....pengalaman PERTAMA selalunya yang palingggggg best! bukan la nak kata peknen kali ni tak best...tapi mood update tu dah kelaut Hindi....tu yang asyik terabai je blog ni haa...ngeee~


Pejam celik dah 7 bulan pun usia kandungan....lagi 2 bulan je nak meletop! omg! nebes oke! sebab tak tahu nasib kali ni kena czer or boleh vbac....orang kata pengalaman pertama menyeramkan...tapi bagi aku pengalaman bersalin kali kedua dan seterusnya lebih seram sebab dah tahu rasa sakit tu macam mana...huhu~  mohon doa kawan² dipermudahkan urusanku bersalin nanti...aminnn  ^_^


ni buku merah yang kedua...untuk adik baby pulak...sticker hijau tu menunjukkan aku ni kategori mild risk patient...buku peknen Zafirah dulu pun macam ni....masalah aku cuma low HB...time peknen Zafirah HB memang tak pernah normal...dari awal peknen sampai lah bersalin....bacaan semua below 11...tapi Alhamdulillah lepas bersalin takde tumpah darah or kena masukkan darah...Zafirah pun normal takde masalah anemia macam aku....syukur sangat! :)


Kali ni HB aku macam lebih low je aku tengok...sebab bacaan rata² below 10....pernah sekali lepas balik London HB aku drop sampai 8.9...pehh dalam sejarah!! then aku survey² ubat ramai suggest Iberet...after 2 weeks konsisten makan Iberet, bacaan HB naik to 9.5...Alhamdulillah...pastu aku dah malas pulak nak telan Iberet sebab saiz pil yang terlalu besar...nak muntah oke! grrr~


Masa bacaan HB aku drop tu, doktor terus mintak aku check for thalassemia...lama jugak nak tunggu result sebab dorang hantar sample darah aku ke hospital....turns out aku NEGATIF Thalassemia...syukur! tapi darah aku ada IDA...Iron Deficiency Anemia...maksudnya darah aku susah untuk serap zat besi...orang lain makan iberet sebiji dah memadai untuk bagi HB normal...tapi aku kena amek lebih...lagi la aku malas kan...nak telan sebijik pun seksa nak suruh telan berbijik² Iberet...memang takkk lahhhh!! T__T


Then aku try amalkan minyak kelapa dara pulak..Alhamdulillah HB terus naik to 9.9...lepas tu malas lagi nak telan ubat...haihh  memang dari kecik aku liat nak makan ubat...huhu~  so latest check up bacaan HB aku cuma 9.3 sahaja...hahaha   *oke tak kelakar  :p*


HB low agak bahaya sebenarnya ye kawan²...mohon jangan contohi aku...korang gugel je lah risiko low HB....memang menyeramkan...


nurse bagi supplement tambahan sebab aku susah sangat nak makan Iberet...semua saiz kecik², comel lote...memang tak rasa apa bila masuk mulut....ada B complex, Folic Acid, Iron Tablets and vitamin C...makan semua ni serentak...lagi 2 weeks kita tengok apa result dia...


Nurse siap pesan dah boleh kemas bag untuk bawak pi sepital...aku cakap awalnya nak kemas...bukan bulan depan ke baru start kemas? then nurse highlight balik, "HB low kan...takut bersalin awal..."


gulp!


balik rumah gigih telan ubat...semoga iols istiqomah menelan ubatan ni...demi baby oiii!!  T__T  toksah suggest Vitalea Shaklee kat aku sebab memang ada je stok Vitalea kat rumah tu...cuma saiz Vitalea dengan Iberet lebih kurang sama membuatkan aku malas nak telan...harhar


k tu je nak cerita...doakan mama and baby sihat fizikal mental sehingga bersalin...amin amin~  :)



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)





Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Aida Faris said...

anak kite lahir xde darah. n after a treatment baru tau dia ad penyakit iron defiency anemia, so dia mmg bergantung pada ubat jee..

Mila Hilas said...

hahaha sm je pangai kita, jns mls telan ubat

baby comel said...

Aima masa pregnant aritu iberet mmg xleh terima badan. makan 1biji je muntah2, cirit birit. Pastu doktor soh back to obimin balik. Maintain makan obimin je sampai bersalin. Aima pun ada simptom anemia in pregnancy plus low blood pressure. Tp alhamdulillah dah dekat2 nak bersalin tu hb naik atas 11.

Semoga dipermudahkan ye Yana.

PeRdU cINta said...

In sha Allah..amin,,

Supplement Point said...

Sama la masalah kita. Saya ni pun 16minggu dan HB low manjang. Cuma saya Thalasemia carrier..Saya mmg telan Vitalea Shaklee, takleh nk telan Iberet sbb terbanyak pula iron dia sampai peninggggg

Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

Cik Puan Eka said...

kite masa pregnant, azabnya lah menelah iron tablet tu. dah masuk 8 bulan, tetibe takleh telan pil tu. perut rasa kembong hahaha dahla dah memang kembong. bau dia. aduu

HB ika okey. makan jambu batu, ngan pati delima gulsan hari2.

Nurzakiah Hanum said...

semoga di permudahkan

mOoN IzzaN said...

hurm.. samalah.. x rajin nak telan ubat.. sebabnya doktor bagi ubt yg besar sama mcm iberet tu jugak cuma x ingat namanya.. huhu.. tpi alhamdulillah setakat ni hb ok..

ummi aqilah (LM) said...

Moga slmt melahirkan yana..

Errr yg coklat tu bau dia mak aii. X tertelan akk. Dulu ms peknen nmbr tiga hb low kena mkn yg tu. bila kali keempat akk telan iberet je tp biasalah mmg nk bersalin tu 10 lbh je hb . Yg ke lima ni je main belas2 smpi nk bersalin 11 lebih.

Fazleyatul Aini said...

adik aku bulan ni dah 8 bulan pon tak prepare apa lagi. weekend ni baru nak shop sket tapi aku over awal2 dah beli baju baby hahahaha semoga dipermudahkan lah amin

Liyana said...

daku pun hb low.. tp alhamdulillah amik vita lea x pnh lg below 12.. phew.. vita lea tu dah la kaler mak ko hijau.. besar pulak tu.. bau busuk... iols tumbuk hancur2 telan dgn sunquick bahahhaa

aizamia3 said...

kalau akak makan pil yang besar2, akak bayangkan tengah telan makanan yang sedap.. kihkihkih.. kalau tak, memang tak tertelan rasa nak tercekiklah jawabnya.

eima said...

ok.... stop amik teh, kopi ....
amik iron dengan vita c serentak untuk penyerapan lebih sempurna
vita vita memang membantu darah menyerap iron efisyen
teh kopi pulak kafien ganggu darah serap iron/supplement

jgn amik minuman/makanan bersusu bersama iron. jarakkan makanan/minuman bersusu lebih kurang 2 jam sebelum amik iron.


chaiyok2 ....

* mmg nk suggets vitalea ... keh keh pastu tak jd har har har

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015