Mar 9, 2015

Musim Demam Kekdahnya T_T

Assalamualaikum...


Zafirah biasanya during weekend dia susah nak tido siang...kalau tido pun dah petang...pukul 5-6pm gitu baru nak lelap...selagi boleh tahan mata dia akan tahan! ku kira dia rindu dengan mama papa...sebab tu sanggup tahan mata takmo tido...taknak missed walau sesaat main² dengan mama papa...walaupun time weekend lah mama sibuk mendobi segala...lahaii anak...  T__T


Sabtu hari tu sebelum Zuhur dia dah mengantuk...bagi susu, dodoi² sikit terus lelap...dah la pagi tu bangun lambat...tapi napping awal pulak...pelik jugak...tengah dia tido tu saja aku usap² kaki dia, kepala dia...sekali terasa panasssssss sangat!! mula la risau...demam pulak ke anak aku ni?? adoii~


Dalam sejam kot dia tido...dia bangun je cranky sikit...tapi still boleh senyum, main lompat² katil bagai....then papa ajak pi kenduri area Kajang...aku oke je sebab Zafirah pun nampak ceria....dalam kereta dia a bit monyok...sampai rumah kenduri dia takmo pakai kasut...nak berdukung je...oke lah layan kan je...maybe letih...sekarang kan musim panas membahang...memang cepat rasa letih...


Sepanjang kenduri berpelukkkk je dia...letih sangat gayanya...makan taknak, minum taknak...biasa dia la paling laju teguk air sirap ais...haha~  time balik pun sama...nak menepek je...tak cergas langsung...aku makin risau lah...kalau dia demam tapi aktif aku tak kisah sangat...ni demam sampai lembik² memang aku cuak!! pengalaman 2 tahun lepas buat aku fobia! T_T


setiap kali mandi mendayu² nangis...dah biasa mandi air panas kan..sekali kena jirus air sejuk terkujat! huhu~  lepas mandi pujuk leklok...dukung dia...oke je...nangis manja je tu...tapi badan still lembik lagi...


Sabtu malam tu aku buat 'ubat demam' sendiri...huhu~  natural remedy...dah Zafirah takmo makan ubat...kena la cari alternatif lain kan? senang je resipi ni...potong lemon, seulas bawang putih, sedikit olive oil...gaulkan semua...sapu kat tapak kaki Zafirah...then pakaikan lemon socks (amek hirisan lemon letak dalam socks and biarkan semalaman)...nak buat garlic socks boleh, onion socks pun boleh...banyak options...pilih la mana yang korang kenan  :)


Semalam pi klinik since demam tak surut²...sekali doc check temperature 39 degrees kaooo!! adoii~  dah lama dia tak demam teruk gitu...terus doc bagi ubat bontot...sepanjang hari takde selera makan...tekak pulak dah mula bengkak...dia TAK telan air liur...mungkin rasa perit kot bila telan air lior...pastu kejap² kang meludah...setiap 5 minit meludah...adoii sian anak mama....T_T


Dia nak makan...bila tanya nak makan apa dia bagitau nak eskrim lah, nak roti lah...tapi bila kita bagi, dia rasa sikit je makanan tu...pastu taknak makan dah...perit sangat agaknya tekak tu...tapi walaupun dia taknak makan, air masak memang tak tinggal....air sirap ais pun kalah dengan air masak hokayyy! hahaha~  baguihhh~  :)


Agak lama jugak nak nampak kesan ubat bontot tu...sebab lama jugak temperature badan dia nak surut...bila badan dah tak berapa panas dia dah mula nak cergas....dah mula nak main²...mak aku buatkan sup untuk dinner...berselera dia makan...walaupun hirup sup je...lapar sangat agaknya....sian sangat  T_T


Then malam tadi demam balik...kesan ubat dah hilang agaknya....tapi aku tak bagi lah dia ubat...dah dia taknak...malas nak paksa sangat....vitamins je dia nak makan....so bagi je lah vitamins and supplement, royal jelly...aku cuba kontrol suhu badan dia jangan panas sangat...letak towel basah, pasangkan ekon dalam rumah...cool fever pun dia takmo pakai...time tak demam kemain sibuk nak pakai cool fever...dah bebetul demam ni jual mahal pulak...haishh...tapi so far Alhamdulillah...demam dia tak seteruk masa hari Sabtu....


Hari ni Zafirah tak pi skool...sebab masih lembik lagi...tak berani nak hantar taska kang teacher tak terpantau sebab ramai lagi bebudak lain yang demam....so cuti dengan papa....papa pun cakap dia macam nak demam jugak...alolo~  hari² aku doa jangan lah berjangkit demam kat aku...sebab kang siapa pulak nak jaga yang berdua tu kalau mama demam kan?? takkan nak suruh mak aku pulak jaga anak, menantu, cucu...amboi sangat! huhu~


Dalam group wassap taska ramai mak mak inform anak memasing demam...tapi masih hantar taska...aku positif je...mungkin demam tak teruk sangat...atau dorang susah nak dapat cuti....yelah bukan semua kompeni boleh sukahati mintak² cuti dengan alasan anak sakit...beruntung korang yang senang dapat cuti tu...kompeni aku pun senang mintak cuti....cuma annual leave je tak berapa meriah....mujur lah laki keje gomen...orang gomen cuti berderet²....pfftt!


Tadi update dengan papa, Zafirah still takde selera makan...minum dia oke...makan je takmo....3 hari demam terus surut badan...bila bukak baju ketara nampak tulang temulang....huwaaa  T_T    pastu time demam ni asyik nak menepek dengan mama je...mama hilang pi toilet pun dah merengek cari mama...adoii sabar lah nak...petang karang mama balik cepat²...  :(


Petang ni kalau still demam lagi memang nak bawak je dia pi klinik untuk amek darah...sebab hari ni kira hari ketiga demam...hopefully tak payah la masuk sepital....serik oiii...cukup la pengalaman dua tahun lepas kena tahan wad 5 hari... T_T


Korang pun....take care tau...air masak jangan tinggal....sehari paksa minum at least 2 Liter air mineral....doakan Zafirah cepat sihat...ai is very sad mama! :'(





Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

get well soon zafirah...

Nurzakiah Hanum said...

cuaca x menentu

idzwa kamaruddin said...

alahaiii bab ni la yg paling kalah nie..

anak kalau deman mmg tak tido mlm laaa...

semoga zafirah cepat sembuh..

Azney Shamsuddin said...

get well soon zafirah

Diana Rashid said...

anak demam..itu lah yang akak memang nak elak kan sangat..walau pun tak kerja tapi risau la..lagi2 bila suami kerja kadang2 akak tak tau nak buat apa bila anak dok merengek..tapi tu cerita 5,6 tahun lepas..dah lama jugak anak2 tak demam teruk..setakat demam malam ni esok bangun melompat itu ada lah 4,5 bulan sekali.Alhamdulillah..

semoga Zafirah cepat2 sihat..boleh pi sekolah..

Puteri Beribiru said...

kesiannya zafirah. semoga cepat sembuh sayang!!

rini.borhan said...

bukan bebudak je demam skang ni kan..mak budak pun rasa nk demam ngan cuaca tak menentu.. tapi bab anak demam memang takut..

Paed Rizq & Raifa memang bagi ubat montot je klo bebudak yang susah nk telan ubat..salu kita akan bagi ubat tu untuk turunkan sushu..then baru wat alternatif lain smpi kebah.

Cepat sembuh yer Zafirah!

emalin mohd said...

Kalau anak demam memang tak tidur mak dibuatnya . Risau suhu anak takut tetiba naik plak. Huhu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yana,
haah
memang musim dema ja sekarang niiiiiiiii kan3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015