Apr 22, 2013

5 Hari Zafirah Dalam Hospital T__T

Assalamualaikum..

Lebih seminggu aku tak menaip...
jaga anak sakit woo...
lepas anak dah sihat, mama pulak sakit...sobsob~

Terima kasih kepada mereka yang bertanya khabar...
tapi...tanya khabar Zafirah je ke?? khabar aku takmo tanya??? grrr~
fine! fine! Zafirah memang lagi glemer dari mama yang menulis blog...huhu~

Korang yang follow aku kat instagram, fb and twitter
mesti dah tau update² terkini Zafirah ye dak??hihi~
takpe...aku story jugak kat blog...
untuk tatapan umum dan simpanan peribadi...  :)

Ingat dak entry last aku pasal Zafirah mendemam tu??
petang tu aku bawak Zafirah pi Klinik Kesihatan untuk check darah...
dah lebih 3 hari demam panas, takut ada infection apa²...



Sikit pun Zafirah tak nangis masa amek darah!!
syabas staff klinik kesihatan Bangi sebab pandai amek darah baby!!
kagum sungguh aku tengok Zafirah tak nangis...
ada sorang makcik ni pun terkejut tengok Zafirah relek je kena amek darah...haha~

Bila keluar result, doc cakap platlet drop sikit....
bacaan 165...still normal sebenarnya...
cuma dia cakap, kalau esok hari still demam panas hantar je pi sepital...
dah dua orang doc cakap gitu...
mungkin sebab dah lama sangat Zafirah demam...
dengan suhu yang sangat tinggi....
memasing suruh hantar sepital je...hehh~

so keesokan harinya, mama and papa EL lagi...
bawak Zafirah pi KPJ Kajang...
Zafirah dehydrated dengan sangat teruk!
hampir seminggu dia tak makan, tak minum!
Syukur Zafirah masih menyusu badan...
tu je lah satu² nutrien, zat dan air yang masuk dalam badan Zafirah...
then doc tahan dia kat wad...
kena masuk drip....
menjerit² dia nangis masa nak amek darah and masukkan drip...  :(




Masuk air tangan belah kanan je...
tangan kiri tu kena balut jugak sebab Zafirah jenis lasak...
takut dia pi tarik balutan tangan kanan dia tu....
bahaya...
kalau budak yang jenis tak lasak,
cukup sekadar balut sebelah tangan je   :)

Hari pertama, doc cakap platlet makin drop...
bacaan 123 je...
banding hari sebelum bacaan 165...
tapi result denggi NEGATIF!
influenza pun negatif!
so unknown virus....
ayakk!! bertambah riso dibuatnya....
virus apa pulak yang serang anak aku nih?? T_T



dah la demam, sakit mata pulak lagi...sian anak mama...iskisk~

Selama duk dalam wad, doc yang pantau Zafirah is Doctor Meenakshi  (tak ingat dah camne eja nama doc....ngee~)....tu doktor pakar kanak²....doc pakar sakit mata pulak kitorang refer ke doc Saeerah...lemah lembut je doc² ni....ai loike! ^_^


walaupun tak sihat, tido dengan lasak tetap lebih selesa! haha~


berat mata ko memandang, berat lagi bahu aku memikul...ingat senang nak tatap anak sakit 24/7 ?! tiap jam, tiap hari?? T__T



Paling ngeri time Physiotherapy...
sebab paru² Zafirah banyak kahak...
doc siap X-ray bagai paru² Zafirah...
tapi early stage...takde infection and belum kritikal...
so buat Physio selama 3 hari berturut²....
betullah orang cakap,
Allah takkan uji hambanya jika tidak mengikut kemampuan mereka....
selama ni tengok anak² orang lain sakit, aku menangis...
padahal tengok gambar je pung!
tapi entah macam mana,
bila Zafirah sakit, datang segala kekuatan dalam diri aku...
kental gila la kan aku nengok anak aku kena cucuk, bagi nebulizer, physiotherapy, bla..bla..bla...
dak encem pun tak sekental aku...
tiap kali physio dia duk je dalam wad...
aku la yang kena bawak Zafirah pi bilik physio,
pujuk² dia jangan nangis...iskisk~


hari ke -3....baru dia nak dengan papa....kalau tak asyik la berkepit dengan mama....nak pi toilet pun payah sebab bila Zafirah celik je mata, dia mesti cari aku dulu....lepas tu peluk kuat²....kalau tak nampak mama, keluarlah suara sedih dia...mendayu² kaooo! hehhh~


Hari ke -3 juga demam kebah sepenuhnya...
kadang² on-off jugak suhu badan dia tu...
tapi tak setinggi masa mula² masuk wad...
kalau naik paling tinggi pun 38 degree sajok!
syukur Alhamdulillah....
yang penting demam dah elok...
baru doc boleh fokus ke unknown virus tu pulak...hehh~


hari ke -3 juga dah mula nak makan sikit²....selama kat hospital aku bagi je dia makan apa dia nak...minum apa dia nak....air manis ke, masin ke, masam ke....janji dia nak telan aku bagiiiiiiiiiiiii....no pantang²!! nak harapkan susu badan semata, bukan banyak sangat susu aku haa....Zafirah pulak kemain memilih makan minum time sakit....hehh~


bila nampak menan perasaan nak main² tu memang ado...cuma tak daya nak aktif macam biasa...tak nampak pun gaya teruja di situ....dia teruja dalam hati je....hehh~


ini BUKAN gambar menyusu....!!

ni gaya Zafirah tido sepanjang dalam wad...
memang kena tido bawah ketiak mama je...
ketiak mama masham pun dia tetap lena tido....muahahahaha~  :p

3 hari duk dalam wad, badan Zafirah masih lembik!
platlet pun makin drop! daripada 123 turun jadi 116!!
tapi result denggi and influenza masih NEGATIF!
adoii makin pening kepala aku...
jangan la virus yang bukan² je kang...hadeyy~
so doc tambah lagi satu jenis antibiotik...
yang kuat sikit katanya...
mujur jugak moyang² Zafirah bekalkan air zam zam...
aku bagi dia minum air zam zam banyak²....
tapi aku rasa, kitorang laki binik yang tolong perabih air zam zam tu...
sebab kitorang pun dah mula berjangkit dengan virus Zafirah...ngeh³~

Ko bayangkan rutin harian Zafirah,
kul 5.30am kena bangun makan ubat...
kadang² kul 6.30am kena bangun lagi untuk amek darah....
tapi mujur 2 kali je amek darah sepanjang dalam wad...
then kena puasa 2 jam...untuk buat physio...
nak buat physio memang kena puasa at least 2 jam ye...
memang seksa tengok Zafirah...
sampai dia jadi fobia dengan nurse and doktor...
asal celik mata je dia mesti tengok sekeliling...
nak tengok ada nurse ke idak...
lepas tu pandang muka aku....
bila tengok takde nurse baru dia sambung tido balik...
orang datang visit pun dia jadi trauma....
dia ingatkan nurse nak cucuk and bagi dia ubat....
setiap kali orang datang aku kena cakap kat dia,
"ni nenek datang..."
"uwo datang..."
"makcik² datang..."
"...BUKAN nurse sayang!"

baru dia oke...
sedih woo tengok dia trauma gitu....hehh~



Hari ke 4 baru nampak improvement....
platlet dah back to normal....bacaan 160...
selera makan pun dah back to normal...
badan dah tak lembik...
dah mula aktif main²...
syukur ya Allah...
betapa leganya hati seorang mama tengok anak dia dah sihat!!
rasa nak buat lompat bintang dalam sepital okeh! muahaha~   ^__^


walaupun muka sembab...tetap comel di mata mama! :)


dan....mama pulak berjangkit demam, batuk, sakit mata...huwaa~  semua salah sepital...makin lama duk sepital makin sakit aku dibuatnya....sobsssss~


Hari ke 5....aku dah nampak PUNCA Zafirah demam...
aku ghase lah ni punca dia...


tumbuh gigi baru daaaa!! haiyaa susah betul nak tumbuh gigi tu...sampai masuk wad 5 hari....gigi² lain jangan buat perangai gini ye...tumbuh je leklok...jenuh oii tiap kali tumbuh gigi nak hantar Zafirah masuk wad...hehh~  (-_-")



Aku ingat hari ke 5 tu, by tengah hari dah boleh chow~
sekali doc tahan sampai petang...
sebab nak bagi last dos antibiotik kul 6pm...
aku dah tak larat gila masa ni...
badan aku makin panas....mata makin pedih...sobsob~



Lepas bagi antibiotik last dos tu terus aku suruh nurse bukak drip anak aku....
kesian tengok dia...
sampai bengkak² tau tangan tu masuk drip...haihh~

Ingat nak tunggu bil siap...
tapi sebab lambat sangat...
kitorang memang tak sabar sangat nak balik rumah...
lepas Maghrib terus cabot!
suruh dorang call je nanti bila bil dah siap...



buhbye sepital!!
terima kasih atas khidmat anda menjaga Zafirah selama 5 hari 4 malam...
sesungguhnya aku lega bila Zafirah masuk wad...
terjaga rapi segala timing untuk bagi ubat...
kalau kat rumah aku ni asek lupa je nak bagi dia ubat...hikss~
bila masuk drip, lagi aku lega sebab aku yakin badan dia takkan dehydrated dah...
berkat doa seluruh ahli keluarga juga sahabat handai,
Zafirah kini sihat sepenuhnya!
Alhamdulillah! ^_^



2 minggu mama nya cuti...
syukur sangat dia tak meragam masa hantar pi taska pagi tadi...
good girl sangat anak mama ni~! ^_^
semoga sihat selalu....
mama kena lebihkan makan multivitamin and makanan berkhasiat...
supaya antibodi Zafirah pun kuat untuk lawan penyakit² kat taska nunn~
Zafirah pun aku dah mula bagi multivitamins...
insyaAllah anak mama sentiasa di bawah lindunganNya...amin~





p/s:  sampai sekarang doc tak tahu virus yang serang Zafirah   -.-'


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

25 comments:

Fai CeritaCinta said...

dah lama tak menjengah ke sini.. baru tahu zafirah tak sihat.. kesiannya, tapi xpe sebab dia ada mama yg sangat kuat :-)

semoga zafirah sentiasa sihat ye sayang...

Cik Puan Fadli said...

patot laaa dah lama x hapdet...semoga zafirah cpt sembuh & kembali cargas cam dolu yeee...

cha said...

sedih plak i baca siap tengok gambar tu yang i sayu yela kecik kecik dh kene drip bagai kan. u mak dia lg la sedih kan. semoga sihat sepenuhnya zafirah.

Aty_Fared said...

Alahai..tngk keadaan zafirah mase demam tu pon hati i yg sebak.....selama ni tngk muker cerdik...ni muka layu jer...alhamdulillah dah sihat sepenuhnyer...lega....

eima said...

fisiotrapi tu suction ... sedut kahak


harap2 lepas ni zafirah akan lebih kuat dan sihat ....risau kan bila anak warded lepas kite plak kena berjaga ngan dok ward lelama ... sebaik swasta cer try dok gomen lagi sakit bdn wei ...huhu

D Yatie said...

Allahhuakbar.. Tak pernah lagi berdepan dengan situasi macam ni.. Anak masuk wad.. Kesian tengok anak-anak kecik lagi kena cucuk itu ini.. :'( semoga Zafirah dan mamanya sembuh sihat walafiat 100%.. InsyaAllah

Nurzakiah Hanum said...

ala cianya dia

aizamia3 said...

Alhamdulillah.. baik sudah anak-beranak dari demam.. ;)

psstt: biasalah.. orang banyak bertanya anak dari mamanya.. ;)

BoNDa.... said...

alahai siannye dgn zafirah.....tapi lasak boleh tahan ye....huhuhuhu mama dia pun kuat semangat...cuba bg makan scott sbb aiman akak mmg bg makan scott.....alhamdulilah kalu demam tue susah skit ler.......

mrs kayrul said...

semoga zafirah terus ceria...sedih tengok bebudak kecik nie demam....

ayahmamilisa said...

zafirah kena warded ke aritu, patut lama x update..alhamdulillah zafirah dah baik demam..sedih tengok masa zafirah demam, lemah je kan..now ni anak mamilisa ngah demam..me and husband susah hati sangat2..:'(
yana dah okay ke demam tu?

mama ila said...

alhamdulillah..zafirah dah sihat yer.. anak ila pun..dulu masuk ward demam panas..pas demam..tgk2 cam ada gigi nak tumbuh..mungkin sebab tu lah kot..

CikNaa said...

kesian zafirah.. mmg kite down bl anak sakit kan. dgn cuti takde bagai.. hope terus sihat ye girl :)

Penyapu Lidi Sdn Bhd said...

Alhamdulillah...

semoga zafirah seniasa sihat dan di dalam lindungan Allah S.W.T

Pearl Kaz said...

bulan lepas ada sekali tu mmg musim budak2 kecik smua berkahak dan demam, termasuk anak2 buah saya(side saya dan suami).. anak buah pun warded juga. doc check paru2 dia kena infection. sama juga mcm zafirah kena drip, neb dgn fisioterapi..
tp alhamdulillah sekarang semua dah sihat.. :)

Mas Zull said...

assalamualaikum yana...kesian nyer moga zafirah cpt2 sembuh yer...;)

Rozuan Ismail said...

Alhamdulillah zafirah sihat. wan dulu pon 5 hari masuk hospital kena denggi.seksa sampai penat sangat. awal2 pagi kena kejut sbb nak ambik darah

diana said...

sedih nya tengok gambar dia kat wad..memang tak sanggup rasa bila tengok anak sakit.lepas ni mesti dia tak demam teruk daH..mintak la jangan demam teruk macam gini lagi..kesian anak..

imantizz_truper said...

gambar time zafirah tido tu nampak macam menyusu ja walaupun kak yana dah bagitau awal2,hehehehe

UMIE SUE said...

yana..su pulak yg sebak ni.
aqilah jarang demam..dan harap dia sihat selalu..
su tau yana kuat..byk pahala dah yana kumpul tau..

aqilah baru dua batang gigi.su risau jugak gigi dia tak muncul2.klu muncul hrp tak lah demam..risau jugak ni..

zafirah mkn byk2 tau! anty su doakan sihat selau

aDisH.sHidA said...

kecian zafirah..kecik2 da demam teruk mcm nie...

misz sheyla said...

syianye tangan kena cucuk..kena drip..kite yg beso ni pun ngeri tengok...

SweetLikeWhat said...

sedihnyaa baca..kesian zafirah..kuat betul yana..semoga anak2 kite sentiasa dalam lindunganNya selalu..aminnnn..

Cik Honney said...

Mengalir air mata sy bca kisah akak kali nie..xdpt bygkan budak kecik kena suntik..

http://www.wadahberbicara.my/

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, kesiannya zafirah. semoga dia kuat.. dalam melawan sakit yg dtg. insyallah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015