Mar 2, 2015

Family Day Hj Omar 2015 @Huda's Haven

Assalamualaikum...


 Ingat lagi entry pasal Huda's Haven?? tak ingat boleh klik >> Huda's Haven...


Sini lah lokasi pilihan untuk event family day keluarga besar Haji Omar bin Buyong..oke sebelum cerita details meh nak kenalkan dulu siapa Haji Omar ni??


Haji Omar is my moyang...ayah pada atok aku....full name atok is Haji Baharuddin bin Haji Omar...nama glemer atok Anjang Aki...ngee~  so family day ni kira gathering semua adik beradik atok, anak menantu, cucu, cicit, piut...pheww~  ramai gilerrr! tak sangka seramai ni yang hadir...maybe dekat dengan kampung halaman (Kg. Mahkota) tu yang ramai sanggup datang...kot? huhu~


Tarikh pilihan, cuti CNY lepas...pukul 9.30 pagi berkumpul kat rumah nenek Chah kat Sg Tua...then konvoi ramai² dari situ...dorang sewa bas...ada yang naik bas, ada yang drive sendiri...aku rasa majoriti naik kereta sendiri...more convenience gitu...TAPI aku and dak encem gerak dari Bangi lepas Zuhur...err almost pukul 4pm kot baru gerak...bukan lepas Zuhur kot tapi sebelum asar...HAHAHA!


Aku gerak asing² dengan parents aku....parents aku gerak awal...dak encem malas datang awal² dia takot bosan...dia tak tahu makcik² aku dah plan baekkkk punya aktiviti nak dibuat sepanjang family day berlangsung...


So dalam pukul 5pm gitu kot sampai lah kitorang kat Huda's Haven...sampai² tengok orang tengah main bola sepak...takpe takpe...kita jumpa dulu sedara mara lain, salam² semua...


Ada t-shirt lagi...dengan tema "Sg. Tuo, Kau Ado"  wohoaa! ^_^


Lepas letak luggage dalam bilik, tukar² baju, membuang apa² yang patut, solat asar...jommm lah kita beramas mesra dengan sedara mara yang lain...time ni la aku perasan ada sedara yang aku tak kenal...yang tak kenal tu sebab dorang tak friend dengan aku kat FB...kuang²...eh media sosial is very convenience tau to get connected dengan relatives and long lost bff....bukan takat berkawan dengan blogger jewww...kofkof~


layan bola sepak pulak...ada 4 team tak silap...by the time aku sampai dah nak habis match pun...sempat tengok kejap je..kuikui...


Pastu Zafirah ajak mandi swimming pool...layannn!


aku and dak encem tak join berendam...air dia a bit kotor...maybe bebudak ni dah banyak kali keluar masuk sungai - swimming pool - sungai...belasah lah...janji dorang bahagia...  :)


dannnnnnnnnnnnnnnnnn terjadilah babak mencemaskan!! boleh pulak dia macam tergelincir dalam tu pastu tenggelam...2 kali pulak tu!! first time tenggelam reti pulak dia tahan napas...kali kedua, dia terminum air klorox tu...haihh dalam taknak berendam tu basah jugak seluar baju aku...ate nak menyelamatkan anak daripada kelemasan kan...haha~  now dia macam fobia nak mandi swimming pool...kahkah! belajar ler berenang Zafirah oiii...normal la tergelincir, terjatuh...bangun la balik and belajar lagi! takmo fobia² kayyy! selagi mama bernapas, mama sihat, mama jaga awak...takkannnn lah mama sanggup biarkan intan payung mama lemas kann...hishh~


Dah 2 kali tenggelam takmo dah dia mandi swimming pool...aku ajak dia tengok bola lagi...last team pulak lawan! err papa tak main pon...dah siapa suruh datang lambat kan? tengok je lah orang main...haha~


bukan dia nak tengok sangat pun...dia nak MAIN sepak sendiri!! grrr~  bila orang dah habis main bola dia ajak pi tengah² padang tu nak main sepak² kat situ...saja tak pakaikan dia selipar...sekali sekala bagi dia merasa kaki ayam...syok kan? ^_^


Then ajak dia tengok tok sedara aku mancing...tuuu belakang tu jee...nampak tak?? :)


penuh tanda tanya...first time tengok orang mancing...jakun kemain...eh mama pun jakun!! hahaha~  :p


"onyang, fish tu tak makan ke??"
"fish tu mati ke??"
"fish tu taknak naik ke??"
"ni apa ni onyang??"


berderetttttttttttt soklan dia tanya onyang...penuh kesabaran onyang jawab soklan² Zafirah...haha~   jangan la pelik tengok Zafirah pakai swimsuit...dah kata baru lepas mandi swimming pool kan...tu lah gunanya beli swimsuit sopan sopan untuk anak...idak la malu lepas mandi dia hulu hilir dengan swimsuit dia...giteww~  :)


letak umpan...betul la orang cakap memancing ni kena sabarrrrrrrr...bukan senang nak bagi ikan makan umpan kau...kadang² ikan ni bijak...umpan kau dia makan, tapi dia tak melekat pun kat cangkuk tu...dasat akal ikan ni...hahahaha~


Tapi, sepandai² ikan berenang, akhirnya terjerat jua! ehh! :p


boleh tahan banyak hasil tangkapan atok! wohoaa! orang lama katakan...pengalaman itu berharga...ecece~


eh FYI ni atok sedara aku tau! bukan Anjang Aki...konpius lak kang...aku ada ramaiiiiiiiiiiiiiiii tok sedara....kadang aku pun konpius ni pakcik ke atok? ngeee~   :p


Aku tak pasti sampai pukul berapa dorang layan memancing...sebab bila langit dah mula gelap aku ajak Zafirah masuk bilik, mandi manda segala...dia boleh nak melanguk tengok orang mancing lama²...haihh budak bijak ni kan....


Solat Maghrib dan isya berjemaah kat surau...sejadah² tu memang ada disediakan kat surau ni...ada jugak sejadah yang kitorang bawak sendiri...lepas solat Maghrib ada tahlil dan tazkirah ringkas by my ayah...  :')


Ekceli surau ni bukan lah 100% surau...dia macam multipurpose hall gitu...boleh jugak jadi library (sebab ada buku²), boleh jadi tempat karoke, tempat main karom etc... :)


Setel solat isya, ada jamuan makan malam...eh makan time is a wajib punya aktiviti tau! hahaha~


cafe kat sebelah surau je...semua ni waris Haji Omar kayy...meriah gilerr...


setel dinner, ada sesi perkenalan setiap ahli keluarga anak menantu, cucu cicit piut haji Omar...emcee by my vogue makcik, acik Nurul...aww! ehh bagus tau sesi perkenalan ni...especially untuk menantu² macam dak encem...pening jugak layan soklan laki aku...

"yang kembar tu apa hubungan dia dengan ayah??"

"yang tu sepupu ayah ke anak sedara ayah??"

"atok tu dengan atok baha adik beradik ke??"


bla bla bla...tapi seronok la tengok dak encem bersungguh² nak kenal family aku...sampai aku pun konpius kadang tu "yang kurus ni pakcik ke kazen??" bahahaha~  ramai nau sedara...pangkat pun dah bersepah²...tok sedara Zafirah paling muda umur belasan tahun...bayangkan sok Zafirah dah sekolah, tetibe tok nak kahwin...kena la cakap kat cikgu,

"saya nak cuti tok saya nak kahwin..."

agak² apa yang terlintas dalam kepala otak cikgu?? bahaha~


Then freestyle! ewahh~


hadiah untuk acara sukan siang tadi... :)


piala pusingan...kelasss kau jah ada piala bagai...hahaha~  aku tak tunggu pun sampai penyampaian hadiah...aku duk dalam bilik rasanya...tak ingat pulak..haha~


yang gents duk layan ping pong...dah kata baru lepas solat kan haruslah berkain pelekat bagai...ko mampu?? hahaha~  tak jatuh pun kain tu dun worry...laki aku dah biasa berpelekat kat rumah...takat berpelekat sambil main ping pong no hal lah! ewahh eksyen! hahahaha~  


eh boleh tahan dak encem team dengan kazen aku tu, Isyraf...juara bertahan kaoo! wohoaa! sampai tengah pagi kot dorang layan ping pong...aku tak tunggu lah kan...dah mentido dengan Zafirah...haha~   tak sangka ramai family aku feminat ping pong...pheww~


Keesokan harinya ada aktiviti lain lagi...dasat perancangan makcik² aku...mostly aktiviti for kids lah kan...dah kata ramai nau cucu cicit piut...memang boleh buat sukaneka kanak²...Zafirah pun seronok join walaupun dia tak layak lagi nak join...haha takpe lah nak...at least awak dah tau apa itu sukaneka...senang join sukan taska nanti...hehe~


 lepas bekpes nasi lemak terus sukan tiup belon? seriously acik Nadia?? hahaha~  nasib la tak muntah bebudak ni... ^_^


Comel oke tengok aksi dorang!! tu yang tak nampak kelibat belon tu sebab tak reti tiup belon...dorang tiup angin je...hahaha  Zafirah ofkos la tak join...aku tau dia tak reti tiup belon...kang dia sedih malas aku pujuk...kahkah~  :p


ni sukan tiup belon sampai pecah oke...aku pun seram main game gini...aku memang takut belon meletop...hahahaha~  *booo! :p


bila belon dah pecah lari laju² ke garisan penamat...! yeyy! ^_^


NEXT sukan buat origami kapal terbang...kapal terbang siapa fly paling jauh dikira menang! yang ni kacang putih so aku bagi la Zafirah participate...walaupun syarat penyertaan tak boleh parents tolong...tapi alaahhh anak ai baru 3 tahun kot...hahaha  belasah je...aku tolong buatkan kapal terbang, pastu Zafirah baling...


Jauh ke???


alolo 'jauhnyaaaa'!! sampai anak panah merah tu je kapal terbang dia terjelepuk jatuh! KAHKAHKAH~  mengekek aku gelak time ni...hahahahadoyaiii...ampunnn Zafirah...kenot help it...awak memang kelakar! muka inesen tu paling win! nanti kita belajar main kapal terbang kertas lagi kayyy...mama ajar awak skill baling kapal terbang kertas baekkk punya! ^_^


Dah kalah kan...? so jommm lah berendam dalam sungai...dah lama tak mandi sungai...eksaited! ^_^


Zafirah memula sampai kemain takut dia...kaki cecah air sungai pun dah menjerit...sejuk + fobia tenggelam semalam...hahahaha~  aku tak suka tengok anak aku penakut...belum cuba dah takut...ehh pantang keturunan mama mengalah sebelum mencuba tauuu! so aku dukung dia and paksa dia mandi....bahahaha~  memang ler sejuk kan...badan aku pun terkujat kena air sungai...tapi bila dah lama berendam jadi biasa je...takde la sejuk menggigil² pun... :)


Tapi idak ler aku tenggelamkan dia...sungai ni ada kawasan cetek...ada kawasan dalam...aku nak Zafirah merasa mandi air sejukkkkk...kat rumah asyik mandi air water heater je kan...kena air sejuk sikit dah menggelabah...haishh~


Cubaan mama berjaya! lama² dia oke je nak berdiri sendiri...pegang pasir sungai pun tak geli dahhh...yeyy!


acik anje and pokcik acap melayan Zafirah...hewhew~  i'm a happy mama! ^_^


err aku rasa macam tak betul cerita aku ni...macam tak ikut kronologi...rasanya kitorang mandi sungai dulu then baru bersukan...hahaha  eh lantak disitu...malas pulak nak edit²... :p


Lepas solat Jumaat kat masjid berhampiran (yes ada masjid dalam ni...sebab memang ada kampung² pun keliling resort ni...), kitorang siap² and terus balik...family yang lain balik pukul 6pm...papa letih katanya so nak balik awal....ai follow my driver je...hehe~


family photo of Haji Omar's biggggg family!! kitorang takde dalam gambar...dah kata balik awal kan....padan muka! T_T


Syabas to AJK terlibat sebab berjaya mengumpul lebih 100 orang ahli keluarga join family day kali ni...conquer pulak seluruh resort...wohoa! tu pun ada jugak few families yang tak hadir...and ada jugak yang tak tidur resort sebab sesak sangat...kitorang memang tidur berhimpit²...yang lelaki tidur kat surau...papa kata sejuk gilerr tidur belah luar...mujur lah lemak dia banyak mampu panaskan badan...ehh! >_<


Aku rasa kalau lengkap korum seluruh waris Haji Omar gathering memang tak muat lensa kamera biasa untuk amek group photo...kena guna extra wide lense...hahaha~


Please please buat lagi family day ni...tak puas kenal sedara mara...adik aku pun dapat join dari jauh....hari Jumaat pagi tu aku skype dia...tunjuk kat semua orang....haha jadi lahhh... :p


k tu je nak cerita...ingat nak masukkan jugak gambar² dari album sedara² lain...tapi entry ni pun dah berjela²...kang korang malas scroll pulak kan...haha  so cukup lah setakat ni dulu...kot aku rasa nak buat entry tambahan nanti aku buat lah...


tata! (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

Julia Johari said...

Terbaikkkkkkkkkk family yana buat gathering besar2 cm ni...aku plak sebak...sebak sebab keluarga aku x pernah buat cmni...hhuhuhu...one day mana tahu...inilah yg kita nak warisan moyang sehingga ke cicit kenal satu sama lain...good job you all...kenan dgn tempat ni...

eima said...

bgsnye buat family day gini kan ...

qaseh afida nadiah said...

Waaaaahh..terharu kegembiraan jap bila tgok zafira terkesima bila tgok tok bidin die memancing..dpt ikan..ye..tokbidin mmg amat amat pnyabar orangnya...

Dhiera nadhirah said...

wah..ramai betul kaum kerabat ye!

Chekgu Azrine said...

Meriahnya family anjang aki..krim salam ye kat atok anjang aki...

idzwa kamaruddin said...

ya allah meriah giler kottt...ramai pulak tuh!!

Lara Qaseh Ashley Natasha said...

Bestnya gathering...actually klu ikut pun Yana kecik lagi kot coz aunty dgn Acik Nurul sebaya. Tanyalah dia...kalau mention anak Kak Enon. Atok Yana tu aunty panggil Pak Tua. Any how...best gler uols gathering!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015