Mar 20, 2014

BILIK TIDUR: Tips Melipat dan Menyusun Seluar dengan Lebih Efisien

Assalamualaikum...


ecece...macam kelakar pulak aku nak bagi tips² bagai...hahaha~   walaupun blog iols bukanlah khusus pada susun atur...tapi aku juga belajar untuk jadi lebih tersusun dan mengamalkan 5S...bila ada idea baru, aku kongsi lerr dengan kome...giteww~   :)


Selamat membaca! v(^^,)


 Dulu...aku susun, lipat seluar cara gini...nampak agak serabut....dalam gambar nampak macam gaya orang pemalas lipat seluar...padahal dah lipat elok² tu...hehh~


 Mungkin bila aku selak baju² yang digantung tu, berlanggar dengan seluar² yang dilipat, pastu berterabur...kadang laki aku main tarik je seluar yang dia nak guna, pastu tak reti susun balik...saja tau bagi iols menyinga...huuuuu~   :p



Then, setelah membaca pelbagai blog² susun atur, aku dapat idea untuk ubah cara melipat dan menyusun segala mak nenek seluar dalam almari aku nih....weeeeeeeeeee! \(^__^)/


 aku guna compartment box dari Komonoya....sebelum ni aku pernah cerita pasal compartment box ni untuk susun atur almari serbaguna....boleh refer entry 'Kotak Compartment dari Komonoya'  


Sekarang, aku guna kotak yang sama untuk susun seluar pulak....saiz kotak ada pelbagai ye...aku beli yang paling besar...saiz L...39 x 25 x 9.5 cm....


Setelah disusun segala mak nenek seluar, kain pelekat etc etc  :)


dan diletakkan dalam almari....perfek!! tak perlu risau seluar akan berterabur bila aku selak baju² yang digantung...nak amek pun senang...aku tak risau dah laki aku amek seluar dia...tak payah dia nak selongkar² pastu kena susun² balik macam dulu....hihi~


seluar² aku pun susun guna cara yang sama....me LOVE!! ♥ ♥ ♥ ♥   ni semua seluar² untuk keluar jalan²...seluar² tidur, track bottom, aku simpan dalam almari lain...eh...! kena cerita ke?? kehkeh~  :p



Bagi aku, cara susun macam ni dah cukup efisien...paling mudah time nak kemas almari...nak lap² habuk...angkut je kotak² tu keluar...tak ganggu pun lipatan seluar....dah siap kemas almari susun je balik kotak² tu macam biasa...kerja² mengemas jadi sangat mudah dan pantas!! oh kalau korang nak DIY kotak² tu pun boleh...macam biasa, aku hanya cari jalan mudah untuk mengemas....tak kose nak DIY okeh! hihi~


More, aku perasan bila susun cara gini, lebih banyak seluar boleh disumbat dalam almari...tak percaya?? CUBALAH!!  ^_^


Kalau korang ada idea lebih menarik untuk susun baju, seluar dalam almari, meh la kongsi dengan aku....idea² korang amatlah dialu-alukan....sharing is sexy!! ♥






p/s: ketagih beli photobook! =.='

 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

mOoN IzzaN said...

haaaaa.. menarik ni..

Nurzakiah Hanum said...

idea yang bagus

careno said...

gud idea... mcm mana aku nak tag bini aku suruh dia baca ni... hmmm...

eima said...

lg satu nk amik suar pun senang ... tak le nk melipat 2-3 kali sbb laki amik suar main tarik2 je ..

Cik Puan Eka said...

Menarik ni kak.

Disebabkan eka ni weekend housewife, jadinya sminggu sekali mesti ngemas suar cik abg tu. Kena asing siap2 untuk smnggu pakai. Kalau tak, jadi gitulah hahah.

Nak beli gak lah heheh

aizamia3 said...

sangat mudah dan menyenangkan kita supaya tak buat kerja dua kali bila en. suami tarik amik seluar mana yang nak.. ;)

aizamia3 said...

sangat mudah dan menyenangkan kita supaya tak buat kerja dua kali bila en. suami tarik amik seluar mana yang nak.. ;)

Fazleyatul Aini said...

ok good. boleh di praktikkan hihi

Petak Bunga said...

dah try.. tp pakaian kena selalu menuh.. macm kita yg basuh seminggu sekali 2 ni..pakaian kosong, jatuhlah..tak tegak dah.

diana said...

tak terfikir pulak nak susun macam ni..boleh DIY kotak tu..balut dengan kain cantik2 tak la nampak "kotak" sangt kan??

cik hani said...

Susun macam ni memang sangat membantu. kemas dan senang.

Nak pilih seluar pun senang

Fizah said...

i likeeeeee!~=)

misz sheyla said...

kemas la sikit nampak...kena beli jugak ni.. sng sikit encik somi nak tarik seluar die tanpe menyepahkan yang lain

halimatussaadiah-itus said...

ni rasa nak mengemas gak ni..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015