Mar 28, 2014

Melayu Tradisional atau Pahlawan Melaka??

Assalamualaikum...


Sambungan dari entry wedding my kazen kat Perkampungan Hang Tuah semalam....hari ni nak cerita pasal tema pakaian untuk family pengantin....


oh wedding hari tu untuk belah perempuan...belah lelaki lagi 2 minggu tak silap...


Jom cekidaut tema Melayu Tradisional as tema pilihan family kami...  :)


 Masa aku post gambar ni kat IG ramai pelik...kahwin lagi ke hape dak Ujang ni kan...kahkah~   rela pulak la aku nak bagi laki kahwin lagi...tak sanggup oiii!! :p


Ekceli...bukan dak encem sorang je bersiap gini....


Semua kazen² lelaki and pakcik² pakai ikut tema...masa ni memasing konfiden pakai sampin sendiri...sekali caca marba...kahkah~   nasib baik mak andam ada standby...dia lah yang membetulkan ikatan sampin...pheww~  *lap peluh*


Biasanya untuk kenduri kahwin, family akan pilih satu tema warna yang spesifik...senang nak beza family and tetamu...contoh tema purple...nampak sedondon macam boria tu kita dah tau tu family pengantin....kan? tapi kali ni tema yang dipilih lain sikit...takde spesifik warna...yang penting baju kena melayu tradisional...giteww~


Setelah siap bersampin, bertanjak, berbekung ke apa jadah tah namanya....


perkenalkan...


pahlawan Melaka abad ini!!





 klasik!! suka sangat gambar ni....kenapa 5 orang je?? err sebab tugu belakang tu ada 5 je...dah cukup korum...ngeh²   :p


 dah macam buat cover album...hakhak~   eh yang belakang tu Tun Teja ke Hang Li Po tu?? ngeeee~  


Tanjak², bengkung semua tu dorang tempah khas...kak Yani (pengantin) tolong tempah...RM30 tak silap...tapi kain kita kena sediakan...tu upah buat tanjak je...tinggi betul tanjak deme...nampak riak sangat...bahaha~  :p


♥  mak, ayah  ♥  tanjak ayah tu dia dapat masa terima anugerah from Sultan Pahang...tu lain sikit pattern nya...  :)


my cousin and mak  :)


 Hang Tuah & Hang Lekiu  :p


cousins, makcik, pakcik  ^_^


Pengantin dah basi...lolzzz~   tanjak dak encem pun lain pattern sebab kitorang beli kat Bright Sale, KL...huhu~   oh ni lah baju kahwin kitorang!! tak sangka muat lagi...wahahaha~   dibuka untuk disewa ye...email me at ctliyanadmib@gmail.com untuk pertanyaan....weeeeee~   :)


Dak encem tak puas hati sebenarnya aku suruh dia pakai baju kahwin time kenduri kak Yani...dia ingat orang lain pun pakai macam dia...sekali dorang pakai baju melayu biasa je...wakakaka~  oke ler teww...dah lama sangat baju tu terperap dalam almari...kehkeh~   :p


Puteri Hang Li Po masa kecik...cuma keris dah bertukar jadi lolipop...kahkah~   


mama and Zafirah...baju Zafirah sponsored by my makcik...dijahit juga by my other makcik...sebab tu lain tema dengan mama papa dia...Zafirah takde baju kurung kaler pink...hihi~   :)


erm sudilah tuan² hamba sekalian baca tips dari hamba untuk pemilihan tema warna dan pakaian untuk majlis kenduri kahwin sebegini...ewahhh! :p


1) Rajin berbincang dengan seluruh ahli keluarga....makcik², pakcik², kazen², adik beradik....pendapat semua orang perlu diambil kira...tolak ansur juga sangat penting....anak orang lain yang nak kahwin, ko tak payah la nak over sangat bagi pendapat...cukup lah hormat je pendapat parents pengantin...kalau nak komen pun, biar lebih pada memperbaiki kekurangan pada pendapat family pengantin....


2) JANGAN GOPOH!! sekejap kang nak kaler hijau...2 minggu lepas tu tengok kenduri orang lain guna warna pink, dia pun tukar kaler pink pulak...2 minggu lepas tu tukar kaler lain pulak...beli lagi kain baju baru...tapi setiap kali tukar warna tema pi borong kain ela banyak²...guna kuasa veto kekdahnya...MEMBAZIR!! sesungguhnya amalan membazir itu adalah amalan syaitonnnn...wallahualam...


3) Sebab tu perlu ada mesyuarat bersama ahli keluarga...bila kita main isu pendapat, memang mustahil akan dapat jawapan dalam masa terdekat...meeting pertama, sorang nak tema A, sorang nak tema B, sampai ada 10 tema diusulkan....itu normal...solutionnya...selalu adakan mesyuarat keluarga, berbincang sampai ada kata sepakat...mesti ada punya...percayalah! yang penting kena sabar...setiap orang yang sabar itu pasti ada ganjaran untuknya...insyaAllah....


4) Bajet....buat kenduri kahwin bukan murah oiii...memang perlukan kerjasama ramai pihak! family pengantin itself nak urus majlis memang pengsan....sebab tu untung orang yang ramai sedara mara ni...ramai tangan membantu...bila dah pilih tema sesuai, tolong² la sama ringankan beban family pengantin...hulur mana yang kita mampu...


oke tu je yang aku boleh fikir buat masa ni....semua tips di atas works with my family...cubalah! mana tahu berkesan jugak dengan family uols...(^^,)


kbye!



 Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

Nur Inani said...

ohh semmmm nyaaa. suka2 :)

unica adila said...

comeiii nya zahirah senyum cm tuhh.... cm sweet jaa :)

mOoN IzzaN said...

nice tips.. :)

eh,, dah tukar background...hehe..

eima said...

good tips ..aku ni pun tgh uruskan majlis kawen adek ipar utk bln 9 ni ... ooohoooiii

Fariehan Ibrahim said...

omey nyeee zafirah! >.<
nmpk dh gegurl besar dh..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015