Mar 27, 2014

Wedding at Perkampungan Hang Tuah, Melaka

Assalamualaikum...

Sabtu lepas, berlangsungnya majlis pengsohoran raja sehari my beloved kazen, kak Yani...tema wedding is melayu tradisional...tapi ada jugak macam tema pahlawan melayu Melaka...hahaha~   setiap family members kena pakai ikut tema...siap bertanjak, berbengkung bagi lelaki...yang perempuan, beraju songket atau kurung biasa...err pasal baju tema tu aku cerita entry lain...entry ni dah banyak gila gambar...heeee~  :)


Lokasi kenduri buat kat Rumah Hang Tuah...sebelah rumah Hang Tuah ada rumah Hang Jebat...tapi rumah Jebat more to museum keris...masuk free! :)


ni museum Hang Tuah...tak tahu apa ada dalam ni...tak pernah masuk...tak sempat nak masuk hari tu...huhu~   surau, toilet semua dalam museum...dalam rumah Hang Tuah takde toilet pun...   O_o'


Ekceli Perkampungan Hang Tuah ni dekat dengan kubur Hang Tuah...sangat cantik and cosy...  :)


kazen² menyiapkan door gift...last minute preparation sebab telur² tu semua baru direbus malam sebelum kenduri...hikss~   kitorang datang dewan awal pagi...sebab akad nikah pukul 9am gitu...



The door gift! klasik sangat kan? me loike! ♥


makcik² and kazen and tetibe terselit dak encem buat iklan Adabi...kahkah~   rumah kami takde tingkap macam ni....jakunzzz~   :p


bilik pengantin kekdahnya...dalam rumah Hang Tuah ni ada 1 bilik je...katil and side table tu macam props je...hiasan kitorang buat sendiri...cadar merah tu turun temurun punya cadar...dari zaman makcik pakcik aku kahwin...sekarang giliran anak² kawen...aku kahwin dulu pun guna cadar sama untuk hias bilik pengantin...cadar legend!  :)


Zafirah yang mendemam...suhu mencanak sampai 39 degrees!! lembik je sepanjang hari...kepala berdenyut bagai...adoii sian dia! T_T


sesi akad nikah...dalam rumah Hang Tuah tu jugak...pelamin pun buat dalam rumah je...Alhamdulillah setelah 2 kali lafaz, mereka sah bergelar suami isteri...sobsob~   *tacing*   :')



family pengantin perempuan...ohsem theme! me love! ^_^


Sementara tunggu majlis resepsi pukul 12pm, ada nyanyian marhaban...eh nyanyian?? ngeee~


Tiba masa perarakan pengantin...diiringi hulubalang²...smart gila!! uniform dorang yang smart! kehkeh~


kita selalu tengok tentera, polis je buat hormat senjata kan?? haa ni orang silat pun ada hormat senjata untuk pengantin okeh!!! guna keris lagi...klasik sangat! aku pun baru tau ada hormat senjata guna keris...ngeh²! ohsem kak Yani! ohsem! ^_^


habis berarak, pengantin disajikan dengan persembahan silat...dak encem pun ada hadiahkan silat untuk kak Yani...tu pun aku akan story lain entry...muahaha~   :)


silat diiringi musik tradisional....sepanjang stay sini memang terasa diri ni wujud dalam zaman Hang Tuah...pfftt!


lepas habis persembahan silat, persembahan kompang pulak....bebudak kecik semuanya...lahaiii comel gila! melting sangat dengar suara² inesen menyanyi untuk pengantin...dah la tengah panas terik! terbaikkkkk dik!! salute u! ^__^


Lepas habis kenduri, sesi mengemas lokasi...segala sampah sarap ko kena kutip ye...management suruh! hahaha~  mengemas juga guna cara tradisional...kreatif kazen² aku ni... *thumbs up!*


Aku suka tempat ni...aku boleh suggest kat korang buat wedding kat sini...or outdoor photoshoot...nice sangat! cuma ko kena tahan sikit la dengan management yang tak reti urus timetable penyewaan...biasa kalau dewan tu dah ada orang sewa untuk wedding, orang lain nak sewa untuk majlis belah malam or keesokan hari mesti ada jarak masa yang sesuai untuk dorang datang set-up barang² dorang...tapi management sini macam tamak haloba....amek je booking banyak²...janji duit masuk...macam mana ko nak urus masa kemas khemah, set-up tu masalah ko...kalau ko bergaduh dengan penyewa lain sebab kacau majlis ko pun dorang pedulik apa...gila! -.-'


Selamat pengantin baru kak Yani and Abang Joe!! semoga kehidupan selepas kahwin dipenuhi dengan rahmat dan berkat dari Allah swt...amin~


eh dah habis cerita....


kbye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

BESTNYA

Ann said...

ohsem!ok..outdoor photoshoot

permatabiru said...

wahh..menarikk lain dr yg lain majlisnya..

Fazleyatul Aini said...

aku sukaaaaaaaaaaaaa tema wedding dia !

eima said...

jrg lagi org buat wedding bertema hang tuah gini tau .. so tradisi la

Petak Bunga said...

besar kendurinya ye..

macam cerita purba melaka pulk.

aizamia3 said...

memang ohsemlah yana..

psstt: pakcik yang urus kompang tu nape.. pakai tongkat..? kesian dia..

apa-apapun selamat pengantin baru buat kazen yana.. moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

Chekgu Azrine said...

Mmg terbaek dan awesome sgt!!
Bkn sng nk dpt peluang cmni tau..
Lawa2 gmbr

MissNadia said...

wow.. marveles..

Yan Ty said...

this is very cool kak yana!!

Cik Puan Eka said...

Wahhhh macam menarik je buat kat sini. Sangat Klasik.

Ayuni Hj Rosli said...

Lawalah tempat dia. Rasa macam perkahwinan dahulu kala. Hye. First time singgah sini. Anyway, nak exchange blog boleh x? Let me know eh? http://ayuni-stories.blogspot.com/

nUyUL nAdHiRaH said...

wah!besh nya tema kawen macam ni...;)

Fee Elfee said...

brp ye kalau nak sewa utk wedding?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015