Jan 2, 2014

Mencari Tempat Untuk Celebrate Birthday Zafirah

Assalamualaikum...


Entry pertama tahun 2014!! weee~ (^_^)


Ekceli sejak 2 bulan lepas lagi aku dah meroyan fikir kat mana and macam mana nak sambut harijadi puteri sulungku...Aimy Zafirah....! tarikh dah ada....cuma lokasi tu...haihh~   aku memang nak buat satu majlis khas since tahun lepas tak celebrate sangat....celebrate kecik² je dengan family belah mak...so tahun ni....celebration ke 2 tahun....eksaited weiii!! ^_^


Plan asal nak buat kat rumah mak je...dah pindah rumah baru yang lebih selesa, memang seronok berkenduri kendara...hahaha~  cuma bila kira² kos....lahaii lemah jiwa...huhu~   yelah kalau buat kat rumah kena pasang khemah....satu khemah dah RM250-300....kalau dua khemah dah RM500...tu baru khemah + kerusi meja....belum campur katering lagi, door gift, kek, candy corner, hadiah, clowns etc etc...upah badut je dah RM300 sehari...eh tiba² TERbagitau kita nak upah badut bagai....pfftt!  :p 


Cuma...kelebihan buat kat rumah....boleh ajak ramai orang....especially jiran...wajib ajak woo....jiran aku semua baik²...rugi tak eratkan silaturrahim dengan jiran yang baik  :)   boleh ajak kawan² rapat, kawan jauh, sedara rapat, sedara jauh....


Then....aku nampak ada pilihan lain....


Celebrate kat McDonalds or KFC....aku tengok pengalaman kawan² yang pernah buat birthday party anak kat tempat² gitu....macam menarik je...macam happening je....err aku berguru dengan Umi Qi...kemain banyak soklan aku...hahaha~  dan dari penilaian aku, kos buat party kat mekdi or kfc agak murah....cuma tak boleh invite ramai² la....sebab kawasan kecik....lagipun kalau invite ramai², kopak la aku woi..! aku cuma perlu fokus kawan² yang ada anak kecik je....sedara mara memang sah la wajib ajak....family aku and family belah suami rata² asal KL-Selangor....gila kau tak ajak?? nak makan kaki?? huhu~   and bila kena tapis² invitation ni lah yang tak berapa best....mesti ada yang kecik hati...pastu ramai² pakat ngumpat aku sebab tak ajak pi birthday party anak aku...hakhak~  *macam la orang teringin sangat nak pi party anak aku kannn...  -.-'*


Lagi kelebihan buat party kat mekdi or kfc is ko tak payah susah payah fikir pasal makanan, games segala....even dah habis event pun ko tak payah susah payah kemas mekdi tu....dorang ada staff yang tolong ngemas sepahan party korang tu ye...bak kata Ju, datang cuci kaki je...segala preparation staff mekdi yang uruskan....senang gila! memang kena dengan style aku yang kurang rajin buat kerja sangat....aku tau bayau je...orang lain sediakan segala benda....kohkoh~   eh kerja melayan tetamu juga adalah berat ye! apa ingat senang nak melayan tetamu?? hahaha~


cuma....~~


Bukan semua restoren mekdi yang sediakan perkhidmatan birthday party....mekdi area rumah aku ada je sediakan perkhidmatan tu....cuma mekdi tu kecik...nanti bercampur² dengan tetamu luar....takde privacy...tak best! outlet lain semua jauh dari rumah aku....adeyy~   T_T


KFC pun sama...bukan semua outlet buat birthday party...tapi lebih banyak pilihan lokasi berbanding mekdi...


Kesimpulannya:


Party kat rumah:
- boleh ajak ramai tetamu...
- lebih ramai tetamu, lebih banyak hadiah Zafirah bakal dapat (teori dak encem...kahkah)
- kawasan lapang...especially untuk bebudak...taman permainan duk sebelah rumah je...senang...
- kos agak mahal sebab kena sewa khemah + kerusi meja untuk letak kat laman rumah
- lepas event kena kemas rumah....penat!!


Party kat mekdi or KFC:
- limited guests....maksimum cuma 70-100 orang sahaja! (bergantung pada bajet)
- makin kurang tetamu, hadiah pun kurang lerr...wakaka~
- kos agak murah dan tidak penat...
- kawasan agak kecik so payah bebudak nak berlari, melasak...grrr~


So....apa pilihan aku??? hehh~  gua pening la!!


takpe...sesi perbincangan dengan suami masih diteruskan....mak aku setuju sangat bila aku cakap nak celebrate kat mekdi...tak payah semak rumah katanya...hahaha~  lagipun mak cakap ni birthday party je...buat apa ajak ramai²...ajak bebudak je...gitu...~


Aku harap kitorang boleh dapat kata sepakat dalam masa terdekat...aku takmo buat pilihan last minit...kang kena keluar duit segedebuk...terasa sengsara pulak kang...better buat pilihan awal...boleh prepare, bayar apa² yang patut dari sekarang...so tak terasa sangat duit tu mengalir bak air paip!  >_<


err korang rasa...kat mana sesuai nak celebrate birthday Zafirah?? ideas please! ^__^



 Terima kasih sudi membaca!

17 comments:

CikNaa said...

hihi.. kite ni bajet tak besar, tp klu la ada rezeki lebih, nak ajak gojes join :)

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi
sory x sempat nak komen banyak bz day

achiek anis said...

ikut bajet yunk...daku vote KFC..kah kah kah

careno said...

nah nak bagi cadangan ni.. tgk entry aku buat dulu... http://marqiscareno.blogspot.com/2013/04/tertelan-pasir-kat-kidz-paradise.html tp agak limited skit nak buat sini tp heaven ya ampun utk budak2... try la google... pakej birthday yg aku tanyer ari tu Rm400 utk 10 budak... parents xde charge... pastu atas kids paradise ni ade pool... baca sini http://marqiscareno.blogspot.com/2013/02/main-air-pancut-free.html

Mimy Hamid said...

nk bgtau ni..jangan amik 22 Feb ye...besday gabungan anak gojes jan feb dah book...hehe

eima said...

hmm buat kat mekdi pun ok..klu bajet byk...klu rumah penat sikit la...ikut la..untung la zafirah

Fazleyatul Aini said...

mekdi senang. buat kat rumah kang nak kene kemas lepas majlis tu 1 hal. haha. ini dia gaya org pemalas cakap kan hahaha

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kalau saya mungkin lebih suka buat kat rumah..Maybe penat tapi rasa puas kot, bajet memang agak besar la, sebab pernah buat itupun yang biasa2 je takde jemput ramai orang tapi penatnya fuhh berpeluh2 tapi PUAS.

Chekgu Azrine said...

Sis..tru pengalaman akk kfc lg murah n berbaloi la..3 jam kt aeon kwn akk buat rm450 jep..mknn pun byk..jmputan tu akk xsure..sis blh tel kfc for further details..mcD lg mhl klu smbut birthday..huhu

diana said...

Biasanya aKAK BUAT HARIJADI mAISARA KAT UMAH JE..KAT KAMPUNG..JEMPUT SEDARA MARA JE..SEBAB DEPA PUN DAH RAMAI DENGN ANAK2 KECIL..HEHHE

Nurramizah fadzil said...

no idea tak kawen lagi..tp nak join jugak boleh??? hehe

Umi Qi said...

Mommy zafirah!
Tanyalah soalan byk mcm mana skalipun, kita cuba sedaya upaya utk jawab base pengalaman yer...seronok tlg kawan2 wpun hanya sharing ilmu...go mommy zafirah go!

Dkna Abza said...

kat umah..senang mak buyong nak main kat taman.. hahahah :)

Norma NML said...

Slm...akak pernah buat kat McD blkg Bangi Utama tu masa ank umur 3 tahun..tmpt mmg sempit sikit la tp ank2 still happy sbb ada gelongsor kecik tepi tu kan..yg bestnya kita mmg cuci tgn..jz bawa kek aje..mereka sediakan maskot, small souvenir utk ank2 & simple game ..tp sbb masa tu ank kecik sgt utk join game so kami skip yg tu..
If KFC..akk pernah survey..klau x slp kek befday dorang sponsor :-)

hazman fadzil said...

Hurmm....kalau buat rumah tu okey la kot.... suasana lebih meriah... hehehe

aizamia3 said...

Akak pun teringin nak buat kat luar dari rumah.. eemm.. bukan selalu.. tahun ni cuba kat luar.. kalau huru-hara tahun depan buat kat umah.. kalau kat umah boleh pakej sekali buat doa selamat.. ;)

zimo the clown said...

clown service here

www.mrzimo2014.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015