Oct 25, 2009

Interview with Shell


Ari ni aku nak share sikit pengalaman aku g interview dengan syarikat gergasi oil & gas, Shell Malaysia...interview ni da agak lama, dlm bln 3 lepas (thn ni). Yang aku tau soklan2 untuk 2nd stage interview adalah sama setiap tahun, setiap hari (dorg ni interview orang hari2). That's why aku wat n3 ni...just to share pada sape2 yang teringin/ada/akan apply untuk bekerja dengan Shell nanti.......sila take note!!

OK 1st of all, pada yang lom apply for shell, uols leh klik kat SINI...kena isi form sume...application hanya boleh dibuat for once a year only!! kirenye kalo application uols direject, kena tunggu next year/ 12 months baru leh wat application baru..ok! Utk application ada 3 stages....1st stage ialah application form yg dlm website dorg tu...

2nd stage, kalo application uols success, uols akan dipanggil for an interview....interview ni dijalankan selama 30-45 minit, depends pada cara uols jawab...ALL IN ENGLISH!!! dlm interview ni uols akan diberi 3 kategori soklan...sume WAJIB dijawab!! tp tiada WRONG OR RIGHT answers!! so pandai2 bg ur best answers!! ok!!

kategori pertama (easy stage):
-> uols akan ditanya mengikut soklan dalam borang yg ada..mcm isi form je, tp interviewer tu yang akan isikan utk uols....

kategori kedua (medium stage):
-> uols akan disuruh menerangkan 'your best achievement so far'. Time ni kalo rasa nak goreng, goreng la kannn..janji jwpn uols tu mmg logik and meleTOP!! huhu..

Utk jwb soklan ni, make sure achievement uols tu mmg layak dipanggil 'BEST achievement'. kalo xde, rasanya xyah la apply keje kt Shell sbb kompem xdpt..hahaha....cth: johan tournament bola jaring peringkat negeri, wakil negeri untuk bola sepak (wpn xmenang), etc..etc..etc...

Then die akan tanya, 'what is/are your difficulties to achieve that achievement?'. Haaaaa time ni jwpn aku, 'i don't really have much difficulties....bla..bla..bla...'. Sekali die jwb, 'don't have difficulties???if this is your best achievement you must have some difficulties to achieve it. If you don't have any difficulties, then i don't think that is your best achievement..bla..bla...'. Perghhhhh...ayt mmg agak pedassssss...dh la ckp macam ala2 org debate...mmg psiko btol...isk~

So make sure uols carik la pape jwpn asal nmpak ada difficulties/cabaran/kesusahan/dugaan untuk mencapai pencapaian terbaik (best achievement) uols tu...k...

kategori ketiga (hard stage):
-> Dia akan bagi uols 4 situasi (real situation), aku xbrape nk ingat situasi2 die...tp time aku kena tu, aku jawab situasi yg lebih kurang camni bunyi nye (sori xbrape nk ingat), 'terangkan kenapa syarikat2 besar kena recrute atau asah talent2 staff2 yang bakal dorg amek before dapat bekerja dengan syarikat2 tersebut??'. Atau statement mengenai isu2 semasa..jadi uols kena aware dengan sume isu2 semasa yang agak2 ada kena mengena dengan oil & gas....then elaborate statment tu ikut pemahaman uols...



Another tips from me based on my experience during interview, make sure uols elaborate jwpn2 uols pjg glerrrrrrr (tp logik) smpi interviewer tu xde can/xtau nak bg soklan kt uols...uols jgn senyap je, arapkan interviewer tu ty soklan kt uols k...
Pastu time menjawab tu, make sure ayat kuar sebijik2, kasi terang jelas dan nyata, jangan takut2..paling penting, YAKIN dengan diri uols and jwpn2 yang uols kemukakan!!

Lastly, uols akan diberi peluang untuk bertanya apa2 soklan pada interviewer tu...ni tips dari aku nk bagi soklan cane kt interviewer uols tu....uols kena make sure soklan2 uols membuatkan interviewer tu nampak pandai...maksudnya, soklan2 yang mmg interviewer tu boleh jawab...sebab bila interviewer tu rasa dia 'hebat' bila menjawab soklan2 yang uols bagi, kemungkinan besar die akan suke dgn uols..sebab uols macam pandang tinggi pada dorang...hehe...bia dorang rasa diri dorang hebat..uols jangan ego lak..uols nk mintak keje kena wat muka inesen sket...tp jgn inesen yang nampak uols ni bodo lak...inesen but educated!! lalalalala~

Last but not least, jgn lupe S.E.N..Y.U.M!!!

Sekian saja tips dari aku...moga2 pada yang tengah carik keje tu, dpt la praktikkan tips yg aku bagi ni k...gud luck sume!!! Tapi kalo ada yg nk tambah2 tips pon buley...aku ni idak lerrr hebat mana pon...sume ni based on experience je....huhu...



p/s: Rasa mcm xcukup lak cuti 2 hari..kejap je da ari ahad, esok da kena keje balek..aduyaiii~





12 comments:

hrithikroshan's cousin said...

very sorry tulis melayu kurang pandai. saya Bangla mari. saya kerja shell jugak but interview not so difficult. if u free mari shell jalan gasing saya tolong taruh petrol. Last but not least... kaj dire dire, haule hale se doa lagti hai... shukriyaaaa...

aleena said...

tips yg berguna..

sharing is caring:)

y@n@ M!B said...

:hrithikroshan's cousin:
erm..saya apply position engineer la..bkn tukang isi minyak kt pump station tu..hadoiii~

y@n@ M!B said...

:aleena:
caring eh..hehe..tq dear ^_^

POSH76 said...

good tips sbb bukan pasal nak keje dgn Shell...tp mana lah tau nak cari kerja lain....i hate interview..huhu

actually depa ni saja nak test kt nyer communication skill...hehe

y@n@ M!B said...

:posh76:
I hate interviewer yg tough..huhu ^_^

salha said...

niceeeeeeeee...i like your blog...lets exchange link..so that i can read your blog everyday..follow me in my google friends..

::PoRcUpiNe:: said...

kwn i ade keje kt shell ni..
die dlm poses nk cri keje bru coz shell nak buang org..
betul ke?
huhuuhu

y@n@ M!B said...

:salha:
later i check out ur blog k..skrg tgh byk kojo lak..hehe..

y@n@ M!B said...

::PoRcUpiNe::
erk..psl buang2 staff ni i xtau laa..huhu..
time2 gawat ni tmbh2 bajet 2010 ckit, mane2 company pn nk buang staff kut..=)

noin said...

entry yg sngt bergune!! hehes ;)

y@n@ M!B said...

:noin:
glad to know that :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015