Sep 17, 2009

Speed Limit di Highway


Uolls mesti slalu tgk kn sign ni...slalunye ada kt highway la kn..pada yg xpnh tgk tu, aku xtau nk ckp apa..kompem jenis msk kete je trus tido..hoho..

Aku rasa hr ni ada yg mula cuti sbb td aku g keje jln 'kureng' jem...esk kompem lengang sbb mmg ramai yg nk blk kg esk...Pada yg akn jd 'driver' utk blk kg nnt, harap uols hati2 bwk kete..ingt la org t'syg yg ada dlm kete uols tu..kalo drive sorg2, ingt kt famili yg tggu uols kt kg...
Makesure juga keadaan kete semenye baek2 belaka..jgn kang tgh jln berenti lak...

n3 kali ni aku nk cite psl speed limit kt mesia...rasenye majoriti rakyat mesia mmg suke bwk kete cam pelesit (laju-laju). Kalo boley nk tekan minyak smpi abes meter...wow!! aku pn suke gak bwk kete laju-laju..rasa ngantok kalo bwk slow...maybe sbb ayh aku pn jenis 'pelesit' gak...like father, like daughter...hua3~

Tp malangnya speed limit kt mesia cuma 110km/hr je...dulu aku pn cam xpuas ati pesal kerajaan xnaikkn lg speed limit..kalo bwk perdana, xyah perdana la, persona je, 110 km/hr tu mmg xrasa laju...tmbh kalo bwk kt highway yg besar cam highway utara-selatan tu...ffuuhhh!!ngantok je rasa... tu br persona..klu kete mewah, cam merz ke, honda ke, fair lady ke...etc..etc???

Skrg aku da phm kenapa kerajaan kekalkan speed limit smpi 110 km/hr je....uols tau kenapa??????????

Sumber ni aku dpt dpd dak encem...tp ada logik gak dgn fakta yg die bgtau ni....mengikut sumber, kete2 malaysia (proton), kalo eksiden je, mmg hancur...aku bkn la nk kutuk kete mesia aku xsuke je..hohoho tp mmg diakui kualitinya maken lama, maken kureng....cube uols ketuk dgn penumbuk uols kete saga yg br tu...mmg lembut je bunyi..cam takut nk ketuk kuat2 (adk dak encem gune saga, weols da wat test ketuk2 compare dgn persona..ternyata kualiti persona much better!)

Kalo imported car, cam honda, toyota etc..etc..kualiti mmg bagos..aku pnh ada pengalaman eksiden kt kuantan, pahang...mase tu ayh aku bwk kete toyota camry yg model lame tu...aku sekola rendah lg time tu...mase eksiden tu seme tayar (4-4) nek atas..kete mmg terbalik...tp Alhamdulillah weols idup lg..cume mak aku terseliuh kt leher...kete tu mmg la hancur...tipu xberskil la kalo aku ckp kete tu leh gune lg....tp kalo compare dgn kete mesia????wallahualam...xtau la weols jd ape time tu....

So, point aku ialah, speed limit kt mesia ni mmg sgt2 logik sbb kerajaan mmg dah tau keadaan kete mesia bila eksiden...xsilap aku ada negara yg highway die 'unlimited' speed...sape bwk slow kna saman....btol ke???? smpi cemtu skali...tp uols tgk plak la jenama kete yg negara cemtu kuarkn...kualiti die camne....

Hopefully pas uols bc n3 ni...pk2 kan la b4 jd 'pelesit jalanan'....ngeh3~
Aku sekadar berkongsi info dan nasihat..xsyok tgk brite hr2 ada kes kemalangan...tp yg fenin jln persekutuan yg plg byk kes...ish3~

Kalo uols bwk kete 'nissan fair lady' ke xpe kut bwk laju..huhu..ada sorg millionaire CNi bwk fair lady dr kuantan ke KL xsmpi 2 jam pn katenye..glerr meleTOP!! kalo bwk kete mesia tu...ehem..ehem...paham2 je la ye...ikut je la speed limit..hehe~
:: dak encem gak jd model..huhu ::






p/s: Cian aku xde kg..atok & nenek aku seme asal KL..teringin gak nk blk kg..kdg2 skt ati je bila tgk org bz sgt nk blk kg,

"eeii bestnyee/xsbrnye nk blk kg.."
"mesti jln jem ni kn..kna cpt2 packing brg ni.."

"bestnyee jmpe aym, itik, lembu..bla..bla..bla...windu..."
"yana blk kg ke cuti ni??blk mane??"

eeiii...fenin pale aku nk lyn!! *jeles2*
Ayt plg xleh blah aku pnh dgr, "huh??! xde kg?? xsyoknyeee..kesian ko...xde feel lgsg raya..best ke raya kt KL??"
cetttttttt...sedara mara aku b'sepah la kt KL so jd syok la!! ayt sdpkan ati sendiri..huhu..

'dak encem, cpt la anta rombongan minang..thn dpn leh merasa blk kg..wuuuu~'







4 comments:

niesz said...

da lame xtravel jauh2..
last travel time study kat kelantan..
huhu..
but raye ni nk g holiday..
taravel la jwb nyer..
xjauh sgt pon..
ehe..

y@n@ M!B said...

:niesz:
yeah..same la..yana pn raya g holiday gak..hehe..kdg2 kita mmg dh hati2 kt jln raya, tp org len yg xreti nk hati2 tu yg wat org len jd mangsa eksiden..mtk dijauhkn dr golgn cemni..aminnn ^_^

suhaidasupalio said...

nanti datang raya umah su kat cheras tau

y@n@ M!B said...

:su:
bereh..sms kt yana almt umah su k =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015