Sep 9, 2009

KeReK, b**O*, LuRuS bEnDuL, CerEweT..........



Klu uols g hypermarket2 yg ada kt Mesia ni, mesti uols akn nmpk ramai salesgirl/salesman yg berkeliaran utk make sure customer jmpe ape yg deyall cr/utk susun brg/etc..etc...
Tugas2 salesgirl/salesman lak utk melayn customer dan karenah2 mereka...biasa la klu da customer mesti nk tegakkn hak2 mereka...btol x???

Mlm td, aku tlg temankn dak encem ke Tesco K*j***...mak die ada bli blender (utk blend bwg/cili/etc..etc), jenama cap ayam je la kan...pehtu xsmpi semggu da rosak...so, mak die mtk tlg dak encem tukarkan blender tu dgn jenama yg lebey elok (arge pn mahal sket la kn). Dlm kul 8.30pm tu weols pn gerak la g Tesco...

Smpi sane weols g kt 'customer service' nyer counter...jmpe dgn sorg minah ni...klu mende2 remeh ni aku mmg mls nk campur...so aku biarkn je dak encem uruskn hal penukaran item tu....tp len lak yg jd....sila lyn dialog di bwh...........................

dak encem: kak, sy nk tkr blender ni...da rosak la

salesgirl: ape yg rosak
bodoh btol soklan!


dak encem: mesin ni la yg rosak..

salesgirl: *dgn nada agak kerek* xde la, ingtkn yg 'ni' ke, yg 'tu' ke
jwpn sengal!!

dak encem: yg 'ni' yg 'tu', tu ape??mesin ni la rosak..apa lg..
nada agak mrh

salesgirl: ikut g blakang k..nk check dl

kami: ok!!


Smpi kt tpt utk test brg2 letrik, salesGIRL ni pn pas la blender kami tu kt sorg salesMAN yg in charge time tu....mase salesMAN tu tgh test weols nyer blender, salesGIRL tu tggu je c2...nk tgk...

Time tgh check, blender tu mmg leh jln dgn baik skali...mcm xde rosak pape...mmg standard la kn...kt rmh mcm2 hal, da smpi kedai elok plak....maybe sbb xde isi dlm die...

salesgirl: apa yg rosak...ni elok je
sore agak sinis

dak encem: mungkin sbb mende ni kosong..
klu ada isi dlm die,
tgh blend tu kejap2 die mati...


salesgirl: tp ni elok je...
xpuas ati

aku: *menyampuk sbb geram sgt tgk muke salesgirl tu*
mmg skrg ni elok, tp bile kt rmh,
ada isi kt dlm die,
blender ni asek mati je!!

nada agk tggi dan marah

salesgirl: *mengomel*

salesMAN: xpe la bang, abg amek je yg br
*smbl pecahkn blender yg lame*

salesgirl: eh nape ko wat cemtu??

salesMAN: ye la..mende ni nk buang gak....

salesgirl: ganas glerr wat cemtu
aku mmg rasa pompuan ni BODOH sbb tu mmg procedure klu ada brg rosak


Dak encem nk tkr blender lama tu pd yg mhl sket...tp salesgirl tu still soh weols amek jenama yg same....ape ke SENGAL sgt pompuan tu!!!! bknnye weols nk amek free...bayar la weh!!!adoi....

Last2 dak encem xthn sgt tgk muka salesgirl tu yg mcm taik, ckp pn nk kerek2, mcm die lak owner Tesco tu....dak encem pn sound la die...tp die nk gak menjwb.......


dak encem: yg awk ni nk dengki dgn sy knp??
dr kaunter td lg sy tgk awk cemni...
awk ada mslh dgn sy ke???
pk logik la...
awk ingt sy suke ke nk dtg jauh2
cemni semata-mata nk tkr satu barang??!!
sbb kt rmh mmg da rosak ok..
mane sy nk tau dtg cni die elok plak!!


salesgirl: eh tak..sy xdengki...
xde...sy terkejut je kwn sy tu
pechkn blender tu td...
bla..bla..bla..

ayt nk cover diri

dak encem: mmg itu procedure die..
sy pn pnh la keje tpt2 cemni!!!
sy nk tkr dgn jenama len...


salesgirl: ok bg resit
muka still xpuas ati



Aku mmg suggest dak encem bli brgn KHIND sbb selama ni mak aku bli brgn letrik mmg dr jenama tu je...kualiti die sgt puas ati..maybe sbb ada cop SIRIM...
Pehtu dak encem pn appology kt salesgirl tu sbb berkasar...salesgirl tu senyum2 kamben...mmg muke xikhlas lgsg!!!eeiii..nyampah glerrr aku nengok....

Then weol g blk tpt utk test brg letrik tu..salesgirl tu tggu weols kt kaunter dpn..

salesMAN: klu customer nk tkr brg mmg sy bg je bang...
bkn sy rugi ape pn...
lg pn mmg tu hak customer...

bagos dak ni

dak encem: tu la psl..
tah apa yg 'pompuan' tu nk dengki sgt tah..
mcm die rugi lak klu ks tkr brg..


salesMAN: yg brg td sy pchkn sbb
mmg nk kna buang pn..
kalo sy xpchkan tkt dorg xbuang..
xkn nk jual kt customer len
brg da rosak kan???

ada jugak org yg gune otak die dgn bijak

dak encem: erm..sy paham..
sy pn pnh keje tpt cemni dl...



Pas test tu, salesman tu sendiri ckp, kualiti KHIND tu lg bgs dr yg cap aym tu opkos la kn..ngee~
Then weols g la kaunter khidmat pelanggan blk...uols tau ape yg weols dgr???

Salesgirl bodoh td, g report kt staff len psl salesMAN td pechkan blender weols...yg staff sorg lg ni pn lurus bendul gak agaknyeee..xtau procedure...siap kate, "ko ingt lg muke budak tu??esk akk report kt management..."

Huk alo....KECOH GILERRRR LU!!!!cam dak sekola la weiiii!!! tp weols mls nk campur hal dorg..weols senyap je la kn...tp dlm hati menyumpah gak...hahahaha...

Muke salesgirl tu plak mmg xleh blah...muke menyampah glerrrr...cam la weols ni CURI blender die!!! bak kate dak encem, "dh la muka burok!!!wat perangai cemtu, lg la org menyampah !!" (time ni dak encem ckp time otw blk ye..xkn nk ckp dpn salesgirl tu..nanges x berlagu lak nnt...hua3~)

Naseb la weols g time mlm hr...prot da kenyang...kalo g siang2???bln pose ni...tgh lapa2 die wat hal cemtu....mmg mengurangkn lg pahala weols yg sememangnya kurang byk ni...ngee~

Aku pn pnh gak merasa jd jurujual, tp bkn kt hypermarket, jd cashier kt kt Esso Seri Kembangan tu je..saje nk merasa cane sshnye org2 cemtu keje....and aku rase, mmg TAKDE ALASAN utk dorg wat muke taik/lyn customer dgn kerek/kasar!!!

Aku slalu pgg mata motto ni, "CUSTOMER'S ALWAYS RIGHT!!".
And everytime aku rasa penat ke, tension,etc..etc, aku akn ingt motto kt ats ni, then aku akn sentiasa memaniskn muke...sbb kalo aku jd customer, aku juga nk layanan yg terbaik dr staff yg bertugas...

So, pada seme salesgirl2/salesman2/cashier/ sapa yg kna berurusan dgn org ramai ni, tlg la jaga adab, muka korg tu baek2...pk la kalo korg yg jd customer, suke ke org layan cam taik??!! klu uols kna mara dgn customer, uols sedey@bengang, nanges je dpn die..xpe..janji uols xgado dgn customer...xpn tggu customer tu balek...uols nk kutuk apa, sukati uols la kn..tp dpn die, jd la angel sket...ok!!

Yg psl tkr brg tu, xyah aa nk berkira sgt...bknnye gaji korg kna potong pn kan??aku rasa owner Tesco/manager pn xkn berkira smpi cemtu skali...klu ikut kn jiwa muda aku yg panas membara, nk je aku ckp cemni kt salesgirl tu....
"awk pggl je manager awk dtg jmpe sy...sy lg senang ckp dgn org2 atas dpd berurusan dgn org2 suruhan cam awk ni!!"

Tp agak kurang ajr kn ayt tu..cam menghina die plak...so aku smpn dlm ati je la kata2 tu...moga2 xdihisab...hohohoho~



p/s: klu rase leceh/ssh nk lyn karenah org, pilih la keje len..uols yg pilih kerjaya tu, so jgn la komplen..paham??!!





8 comments:

BULLET said...

mende ni selalu la jadi kat pasaraye ni. Bullet bukan nak kondem tapi mmg betul customer service mmg selalu xbagus.

y@n@ M!B said...

:bullet:
erm..tau xpe..gaji rendah sgt kut..tu jd lagu tu..hehe~

Mr Swat said...

kekekeke..... swat dah penah kene dah,.... lagi mangkuk... suh bayar,,,, siap dia ugut panggil kaki pukul lagi.. huhuu...

y@n@ M!B said...

:mr swat:
wow ada ugut2..xpnh kna lg cemtu..huhu..^_^

Mr Swat said...

huhuh..... diorg salah kita pulak dislaahkan.. huhu... xpelah;;. biarkan je la... pepon... dah lepas.... pas ni kene hati2 la ...

y@n@ M!B said...

xpn dtg ramai2, bwk membe..atau swat make sure staff yg swat jmpe pompuan..xkn pompuan otai sgt nk blasah2 laki kn??hehe...

niesz said...

mmg pon..melampau lbh..
kang maki ckp kuang ajar plak..
xpatut tol..
lg2 bile belainan jntina..lg sakit ati!

y@n@ M!B said...

:niesz:
relek2..lepaskn geram anda pada bear sebelah anda..huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015