Sep 2, 2009

Sila H.O.R.M.A.T org lain nk SOLAT!!!


Assalamualaikum semua......
Hari ni adalah hari ke-12 umat Islam berpuasa..bazar ramadhan sentiasa ramai orang..begitu juga masjid2 dan surau2...ramai yg dtg utk tunaikan solat sunat Tarawikh pesal ayt aku cam skema???!!

Ckp pasal tarawikh, aku nk story sket experience aku g tarawikh kt surau blakang umah aku, kt Seksyen 8, Bangi ffuuhh detail lg aku bg..haks!~

Mlm td, cam biasa la aku g surau dgn mak aku dlm kul 8.20pm..kt cni azan isya' dlm 8.30pm (sama dgn KL). W'pn surau blakang umah, mak aku nk nek kete gak sbb die saket kaki..peht
u opkos la aku yg jd driver, sbb mlm2 mak aku xnmpk jln.. tp xkesah la kan..byk pahala wooo..sape lg nk jaga parents aku klu bkn ank dara die yg tomey lg cemerlang ni..lalala~

Nk dijadikn cite, time tgh smyg Isya', nk msk rakaat ke-2...time tgh smyg opkos laa seme owg khusyuk dgr imam baca surah2 Al-Quran kannnnnnnnnnnnnnnn...

Tetibeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee............................tgh khusyuk2 tu.......................
dgr lak gangguan TALIPON!!!!!! lagu ape aku xtau..bunyik cam lagu indon...ingt kejap je la lagu nye..skalik die bantai nyanyi smpi abesss daaaaaaaaaa...maybe tu ringtone utk msg sbb die pakai hp Nokia..klu hp sony die xkn men lagu smpi abes hp len aku xtau~

perrghhhhhh!!menyirap btol aku time tu!!!dh aaa minah tu duk sebelah aku...hp die mmg letak dlm beg, tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii beg die BUKAN KALIS BUNYI!!! maken lame maken kuat lak tu ringtone die berkumandang!!!! aduyaiiii~

Jemaah len pn mcm agak berdengus time smyg sbb xkhusyuk LANGSUNG!! Mmg xdgr dh ape imam tu baca..lagu enset die lg kuat...eeeeeiiiiiiiiiii..geram btol aku..mmg tmbh dosa aku je pompuan tu taw!!rase nk sumpah seranah dlm ati, pehtu nk ketok pale die 18 kali!!! naseb pose weii!!!


Pada seme kaum muslimin dan muslimat yg merajenkn diri g surau/masjid utk berjemaah, xkira la smyg ape, janji BERJEMAAH
.........tolong la silent atau switch off hp korg tu!!!hormat la sket pada jemaah len!! kalo rasa2 diri tu nyanyok pelupa, xingt nk silentkn hp, tgglkan je hp tu kt rmh...xkan x tgk hp dlm 2jam x buley!!!haish...sengal ubi tol~
Pehtu klu da wat slh tu..mintak la maap..minah tu bley wat dekkkk je pas abes solat kn ank/bini sape la die tu~


Kt bwh ni aku nk share sket emel yg ayah aku bg pasal kesilapan2 yg biasa jd time solat berjemaah ni...sila hayati dan faham kan...OK!!!


:: utk jemaah laki, jarak antara
anda dgn org sebelah
ditentukan dengan samakn
jarak kaki anda dengan bahu anda..paham x??!
xpaham tgk gbr ::



:: time lafaz niat and takbir,
xyah la jerit kuat2 kn..
cukup la sekadar anda sorg je dgr...
w'pn sore uols tu sedap,
tp ANNOYING ok
bile uols laung niat and takbir kuat2..
xperlu sbnrnyeee ::



:: haaaa..yg ni seme owg pn tak suke!! b4 g masjid/surau,
gosok la gigi dulu..tmbh2 kalo pas mkn kannn...
bile sendawa....ffuuhhhhh..
abes satu surau bau tempoyak!!! klu mkn mende len bau len aa
bley FENGSAN tau x bau napas busuk ni!!!
and bley wat org jd xkhusyuk smyg...OK!! ::



:: kalo da name solat berjemaah, uols ikut je la imam tuuuuu...
bila die sujud, uols sujud, bila die ruku', uols rukuk laaaaa...
jgn la memandai uols ruku'/sujud b4 imam!!apola~
xpn yg jenis sujud sket punyerrr lame..tah ape die bace tah..
Imam nk msk rakaat len die x bgn2 lg..
kalo nk sujud lelame, g wat solat tobat kt rmh..
nk sujud semalaman pn xpe..xde sape heran!!!
pehtu bg yg dtg lmbt, kalo xsempt nk abeskn Fatihah,
tp imam da ruku'
uols ikut je ruku' skali (xcaye ty ustz/ustzh)
kalo nk ikut pale sendiri
bek smyg kt umah je...OK!! ::



:: Lg satu MENGUAP..cuba la elakkan..
klu uols g meeting kt memane, g date ke, mesti malu kn nk menguap...
tp nape time semayang uols tak malu bukak mulot besar2????!!!
bila uols rase cam nk menguap,
cuba psiko diri uols yg uols ni
tgh mengadap Allah...kalo uols hormat Dia, segan/takut dgn Dia,
pasti Dia akn hormat solat uols...PAHAM??!! ::



:: yg ni ramai org xtau....setiap saf baru, mestilah bermula btol2 di blakang IMAM!!
slalunye owg akn mulakn saf dr tepi...itu SALAH!! paham??!! ::



:: time Imam tgh baca surah,
xyah la uols sebok nk baca gak..
wpn uols hafal surah tu, baca dlm ati sudeyyyy..
Ganggu org len nk dgr Imam baca tau x...
cuba diam and dengar je Imam tu baca surah..
bacaan Imam tu da cukup utk semua org dgr..
kalo Imam tu slh baca br la uols leh nyampuk...OK!! ::




Sekian saje tips dan khidmat nasihat dr yanamib...Jalani ibadah puasa dgn khusyuk dan bersungguh2..kita xtau jika kita sempat atau tak utk tgk Ramadhan yg akn dtg...Wallahualam~
Apa yg baek dtgnye dr Allah dan yg buruk adalah kelemahan saya sendiri...wassalam mcm wat speech lak..ngeh3~






11 comments:

b-boy said...

standard kat mana2 masjid atau surau mesti ada yang lupa silent..

pernah dl sembahyang jumaat..mamat mana ntah ringtone dia sore BABY KETAWA berdekah2...abis lengkap satu rakaat bunyi handphone dia..slepas bagi salam sume duk senyum..yang tak tahan sangat tu trus ketawa pelan2..

very xde civic uollsss...

y@n@ M!B said...

ok lg satu rakaat, sy kna tu, smpi abes smyg xberenti lg bunyi hp die..aiiii..xphm kn org2 cemni~

JS said...

time kasih ustazah yana 4 da info..duit raya ustazah???????

y@n@ M!B said...

:JS:
came2 pacek..nk duet raye dtg aa raye kt umah (ganti duet dgn kueh okayy???lalala~)

meo188 said...

huhuhuhu... entri nie syoklah!

y@n@ M!B said...

:meo188:
maceh2...n3 len xsyok ek..hohoho~

BULLET said...

menarik la info tu. bleh jadi ustazah ni

y@n@ M!B said...

:BULLET:
hahaha..sharing2 knowledge je..sharing is caring~ ^_^

ZARA 札拉 said...

if bunyi hp memang tak boelh tahan~

rasa mau pang~

Kojack de Alloohaa said...

hmmm..mmg slalu jadi..ntahla.. xpnah2 nak sdar n pkirkan org len...

y@n@ M!B said...

:zara:
haha..btol3~ ^_^

:Kojack de Alloohaa:
tau xpe..ish3~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015