Sep 10, 2009

Kenapa mesti curang??


n3 ni agak emo dan klaka sedey yeke?....Pada yg hanya 'CINTA MONYET', TIDAK digalakkan baca..ni utk serious relationship je.....sila bc smpi abes, br leh komen...lalalala~

Sape2 yg bercenta tu, mesti harapkn hubungan dorg ni kekal bkn takat pelamin/ank/cucu....tp smpi ke liang lahad--mati la maksud nyee tu

Tp slalunye, hubungan yg indah, mesti byk dugaan/cabaran/halangan..etc..etc...cth plg mudah is gado...mane2 kapel kalo x gado maknenye korg xmo idup same2 la tu...hahaha..bak lirik lagu p.ramlee, 'sedangkn lidah lagi tergigit, inikan pule pakwe&makwe...eh..eh...suami isteri'.
---*aku mmg minat cite2 p.ramlee..ada classssssss!!*----

Gado ni pn tgk pada psgn2 tu jugak..kalo yg jenis baran/pendendam, lame la gadonye..kalo yg akal pjg sket, mesti kejap je gado.....Tp bg aku, nk watpe gado lama2 kn...kalo btol kita syg org tu, nk idup same2 dgn dia, senang/susah sama2...kna la tolak ansur....bkn apa, 'nobody's perfect'!!

Biasa la kn kita ni manusia biasa, mmg xkn lps dr wat salah...kdg2 kita sendiri xpasan yg kita ada wat slh dgn org, xpn kita rasa ape yg kita wat tu biasa je, tp bg org len seperti menoreh2 hati mereka (ewah!)

Jd, sbg psgn yg baik, kalo tgk psgn kita tu semcm je lyn, nk kerek2, tarik muka masam... kita pk dl, ape silap kita....kalo da rase da berdenyut2 pale, pk2, tp xtau jugak ape slh kita, ty je pd psgn tu...xpn klu tgk die blurr je bgtau die jika die ada wat silap...
aku amek cth ni dr bakal abg ipar aku...ngeh3~

"yunk, abg da pk abes2 dh...
abg rasa abg xde lak wat slh dgn yunk..
tp nape abg rase yunk lyn abg len mcm je???"


then girl tu akn jwb----
" letih "



Haaaaaaaaaaa...kn lega hati bile da dgr jwpn cemtu...tp kalo sebaliknya???cuba la settle elok2..bwk bcg...xpn ty je kt psgn tu, "apa yg yunk xpuas ati dgn abg??yunk ckp..then abg akn ckp apa yg abg xpuas ati dgn yunk...kita settle seme trus. jgn simpan2..nnt ungkit2 lg leceh.."

Ok...dialog ni bkn la nk api2kn lg keadaan, tp utk bcg secara professional....cuba bc dgn nada lembut...hehe~


Sebenarnya aku nk highlightkan pada psgn yg curang ni....
Biasanya org akn pertikaikn...apa punca cerai???xpn, apa punca laki/pompuan curang??
Jwpn standard, klu laki curang --- bini/awek die xreti lyn die elok2/amek ati die...begitu juga sebaliknya yg membuatkn pompuan curang....

Tp yg aku xfhm sgt....kalo ye pn psgn uolls tu bermasalah...watpe kapel dgn die lg???g la cr mamat/awek len???knp mesti mogok/BALAS DENDAM dgn main2kan perasaan org len??!!
Tak ke aniaya org namenye tu??cuba kalo korang kt tpt psgn korang yg dianiayai tu, apa yg korg rasa???mesti kecewa, saket ati gilerrrr babassssss kannnnnnnnnnnnnnn...kalo korang xcaya pada KARMA skalipn, caya la yg Tuhan tu Maha Adil...setiap perbuatan pasti ada BALASAN!!!

Lg satu yg aku xfhm psl laki ni (pompuan pn leh msk gak), nape ada sesetgh dr uolls suke sgt menggedik/melayan pompuan/laki lebey2???DESPERATE sgt kah anda???

Contoh:

Si A da ada awek, tp dlm masa yg same si A asek 'ngorat' pompuan len...ayt si A utk 'ngorat' adlah same bg tiap2 pompuan yg die jmpe....

si A: ai..cutenyee die..leh knl??

pompuan: kenal lerr?

*bila da agak mesra/da lama knl (2-3 hr je pon)*

pompuan: awk ni da ada gf ke??

si A: gf??awk la gf sy...
klu ckp dlm fon/jmpe face-to-face, nada agak gatal!!


pompuan: ye la tu...tpoo la xde

si A: kalu ada watpe sy layan awk??tol x
*smbl wat muke gatal lg*
perghhhh ayt mmg xleh blah..seyes buaya darat!!



Lg satu perangai si A ialah, setiap kali gado dgn awek die, mesti die akn g 'date' dgn pompuan len, yg die knl dkt tenet (zaman skrg ni org cr psgn through tenet je, mespes, friendster, facebook etc..etc..etc...cam aku..weee~).

Majoriti girls yg die 'ngurat' tu, xtau pn si A ni da ada awek....and everytime si A berbaik dr gado dgn awek die, si A akn tgglkan cemtu je awek2 yg die 'ngurat' tu....

Bila awek si A mcm agak jeles tgk si A cam lyn seme pompuan...jwpn si A agak simple menyakitkan ati, "lorr, kwn biasa je la...dorg tu seme da ada pakwe..."

Kalo lyn biasa2 xpe, ni smpi tkr2 no fon, ajk2 jmpe, bile msg2, ckp 'I miss u' la, puji2 pompuan tu..ayt2 manis yg dkt awek die sendiri xpnh dgr...xpn sanggup bersengkang mata/abeskn bil/kedit/duet semata2 utk msg2, chatting/webcam dan kuar 'date dgn 'awek2' alam maya....ni lah antara kata2 yg slalu di sebut2 bile bermsg/chatting

"awk ni cantek la..."
"sy suke sgt tgk gbr awk ni...cantik"
"comelnyeee die..."


Si A juga suka bg pjm duet kt pompuan2 len, pehtu bwk pompuan2 len tu g 'date' kt tpt yg jaoh, so that die xkn terserampak dgn kwn2 die @ kwn2 awek die...padahal gaji die xbyk mana pn..bila duet die da abes, die akn mtk kt awek die...tah pape kn..fatotnye die la bg duet kt awek, ni terbalik lak...ish3~
Tpt2 'dating' yg si A g ni plak, tpt yg awek die sendiri xpnh g..alsan si A klu si awek ajak, "jaoh la yunk...g dkt2 dh la..nk watpe g jaoh2..letih ni..."

Klu da nama pompuan, tgk psgn ckp cemtu kt org len, dgn layanan spesel lg...kompem la jeles kn, wpn sket...TIPU la xde jeles lgsg!! tp mcm biasa jwpn si A, "dgn yunk da slalu jmpe, watpe nk msg2 kt tenet lg...lgpn yunk je dpt manja2 dgn b...org len tgk b dlm komputer je...tol x?"

Waduh2...bisa sungguh ayt itu...adoi la~

Kdg2 si A lyn pompuan2 tu smpi dorg 'terjatoh' centa/jd syg dgn si A...dan bila si A tngglkan pompuan2 td tanpa sebrg berita, cam blah cemtu je kn, xpn tetibe je ckp nk 'break-up' sbb pompuan2 tu mcm da anggap si A pakwe dorg, dah tentu pompuan2 td akn kecewa sgt2 dan mkn hati die dr masyarakat purba kut, xde ns time tu

Jd mula la pergaduhan yg besar...

*klu nk anggap si A tu pompuan pn bley, awek die jd laki la kn...xkn tu pn nk ajo..ish3~*

Ada satu kes yg aku jmpe, laki ni smpi kna ugut nk di BOMOH oleh pompuan yg die mainkan seblom tu...pompuan tu minah S*R*W**
And pada masa yg sama, awek die lak dpt tau psl kecurangan die...terkantoi gbr time dorg 'dating' kt dlm mespes....membe pompuan tu yg jmpe gbr2 tu ms tgh wusha mespes dak laki ni...itu namanya KUASA ALLAH!! Allah nk tjk kt pompuan tu laki jenis ape yg ada dpn mata die time tu....

Dah tu, mule la jd perang 3 segi...die nk settlekn prob dgn awek die lg, dgn pompuan yg nk bomoh die lg....haaaa amek ko!!! kn lg byk mslh ko kena pikul!!! Time dgr psl cite tu mmg geram gak...rasa nk kerat laki tu 18 kerat, pehtu cincang halus2, pehtu letak tgh jln kasi treller langgar...muahahahahahahaha...oh kejamnyee aku, klh final destination..astaga...


Yg paling aku FELIK BIN AJAIB!! pompuan2 yg melayan tu plak, tersgt la xde otak B.O.D.O.H, desperate, low educated person agaknye.....kdg2 tu, br je knl semggu da bley caya dgn mamat tu, pehtu siap ajak kapel lg...perghhh...mmg xleh blah...kalo da nama laki, jmpe awek cun/seksi, kompem la cair kn...nafsu beb!!! tipu la kalo ada laki yg xpandang pada kecantikan luaran dan keseksian wanita....

Tp bila da jd masalah cemtu, xrasa ke mcm menyushkn idup korg??
Buatnya korg ilang, satu2 nya org yg mmg memahami jiwa/raga/kelemahan korg, kn da rugi...ingt senang ke nk bg org jatoh cinta/syg dgn kita??yg buley trime kita/family kita seadanya??yg buley kongsi mslh kita??huh??!!
THINK BEFORE YOU ACT!!!

So pada org2 yg dlm kategori SETIA & WELL EDUCATED cam aku ni, tlg la berhati2 b4 cr psgn...and bila da jmpe, hargailah psgn uols sebaik2 mungkin, sbb biasanya kita akn rindu/hargai seseorang itu bila die da xde dpn mata kita....

Lg satu, kalo da wat slh, mtk maaf...tapiiiii bkn hanya sekadar kata2!! 'maksudkan' maaf itu dgn buktikan pada psgn uolls yg uolls mmg btol2 da insaf/berubah....br la senang nk dpt kepercayaan psgn uolls blk....OK?!!

Da mcm doc chenta lak aku ni kn...hik3~ Aku sekadar berkongsi pengalaman..buang yg keruh, ambil yg jernih...klu ada apa2 yg silap, nk tmbh ke, nk tolak ke, sila la bg pndgn/kritikan...komen2 anda amat di alu2kn sbb aku pn xde la perfect sgt berchenta kan...ngahahaha~




p/s: sebelum kita nak mengubah sikap seseorang tu, kita kena betulkan dulu sikap pada diri kita...bak lirik dlm lagu MJ
, Man in the Mirror--- "if you wanna make the world, a better place, take a look at yourself, and make that change..." (lagu2 MJ mmg superb...hayati lyric2 die...)








5 comments:

niesz said...

aik..marah sgt nih..hihi..emm..biase la tu..
susah nk fhm kan perngai sumone ni..
tegur salah x tegur kang melampau plak..
lg2 bile die x ngaku slah sndiri..
so,fwen2 semue ati2 la ek time couple ni..
its ok if jd polis pencen..hehe..
tnye je if x puas ati..
jnji ati pueh!
tul x???
curang?x berbaloi lgsung!

y@n@ M!B said...

hehe..time menaip mesti penuh perasaan..br feel org bc..=)
mmg x berbaloi pn...kerana diriku begitu berharga..chewah! ^_^

Wana De'Amor said...

hehe...suka baca entry ni..prangai si A tu sbijik cm my ex...benci je bla pk..n prangai pmpn2 gedik tu sbijik cm pmpn yg pernah kco hbgn sy dgn my dear skang ni...actually dia tu adik kepada ex bf sy skang ni..eee..gedik..bekas akak dia pun dia hegeh2...yg my dear plak layan si betina tu sbb nk blas dendam..nk tinggalkan dia cmne akak dia tnggalkan my dear dlu...x munasabah lngsung....sakit hati betul...so i leave my dear for a while utk dia pk mana yg terbaik utk kami...saya undur diri kalo dia nk teruskan cmtu..akhirnya my dear da sedar n came back to me...hurmmm....betina tu plak dh ade bf lain...apa pun tetap sakit hati smp skang ni...selalu jugak perli my dear ttg tu..haha...apa pun feel free utk view my blog...http://chentawann.blogspot.com/

y@n@ M!B said...

:Wana De'Amor:
thanks sudi bc entry berjela ni..hehe~

Wana De'Amor said...

kihkihkih..bab2 cmni ckup syok baca...