Aug 20, 2015

Spotting Bleeding Pada 29 Minggu??

Assalamualaikum...




Petang semalam, err dalam pukul 3pm camtu masa pi toilet ku perasan kat pantyliner ada cecair coklat²....macam awal² or hujung² period tu....penuh gak pantyliner...cuak gila oii! adakah ini dinamakan bleeding????!!! T__T


Keluar toilet terus wassap dak encem and kazen aku...mujur ada kazen doktor bahagian O&G...takyah susah² tanya kat facebook...ehh! :p


nampak tak tahap kerisauan di situ??? aku kat opis masa ni...memang blur habis! dah tahu kena pi sepital tapi macam blur...so aku nekad untuk berwassap² dengan kazen aku dulu, mintak pendapat semua, tenangkan hati, tarik napas panjang²...mata aku dah mula berair masa ni...tapi tak nangis la sebab malu kat opismet kang dia ingat aku ni hati tisu pulak...lolol  :p


Dalam 10-15 minit gitu rasa dah kuat semangat sikit aku inform senior kat opis nak balik sebab ada bleeding...ye semangat aku macam down giler semalam...menggeletar gak tangan kaki tengok bleeding gitu...first time oii! mujur jugak opis aku ni fleksibel...tak terkongkong sangat untuk setelkan urusan peribadi...opis dak encem pun gitu...  :)


Time driving balik rumah, mulut baca doa banyak² semoga dipermudahkan perjalanan aku...ingat nak baca zikir nabi Yunus...tak ingat pulak!! cuak sangat agaknya sampai lupa nak baca apa...iskk~  mata pulak asyik berair je...sambil driving cakap² dengan baby untuk bertahan....anak mama kuat! pastu nak nangis pulak masa borak² dengan baby...adoii lembut sungguh jiwa makyong ni.... T__T


Aku balik rumah dulu sebab nak gerak pi sepital sekali dengan dak encem...kitorang pi HUKM...sebab kali ni dah plan nak bersalin kat sana...ramai review O&G kat hukm bagus! hehe~


Aku terus pi emergency O&G...dah bleeding kira kes emergency lah kan...? aku bagitau nurse ada bleeding...nurse tanya, "dah berapa bulan??"

"baru 29 minggu.."

terus muka dia berubah... "tak cukup bulan lagi niii...."

"haaa saya tau tu...tu yang datang sini terussss..."

"oke puan duduk dulu, kena tanya doktor macam mana..."


Dalam 5 minit doktor sampai...eh comelnya doktor...hahaha tapi serius dokor tu comel je...huhu~  cuma apa yang dia cakap tu buat aku lagi susah hati... T__T


"maaf ye puan, kami tak boleh terima kes puan ni....sebab if puan kena bersalin or warded, kami dah takde katil...incubator pun dah full...ventilator kami pun tak cukup untuk tambah lagi patients...maaf sangat...tapi saya kena terus terang dengan puan ni..."

"habis tu macam mana?? check dulu tak boleh?? saya nak tahu kenapa bleeding..."

"boleh check...tapi if in case puan kena admit, kami kena tolak puan ke sepital lain...sepital lain pulak akan buat check up lagi sekali....jadi saya suggest daripada puan kena hadap check up sampai 2 kali, better puan pi je sepital lain..."

"oke sepital mana yang terima kes macam ni??"

"saya suggest HKL or hospital Ampang..."

"Serdang or Putrajaya tak boleh ke??"

"err kami tak suggest lah...puan duk Bangi kan?? tapi saya memang tak suggest pi Serdang, Kajang or Putrajaya...sebab dorang pun banyak tolak patients ke kami...HKL and Ampang the best setakat ni...and the nearest dengan HUKM..."

"private sepital tak terima ke??"

"erm kita tak suggest jugak...sebab kalau kes² premature biasanya dorang pun akan tolak kes ke gomen...banyak kali pulak kena tolak² sepital nanti..."



*lebih kurang gitu lah dialog aku and doktor tu...tulis yang penting² je...ikutkan panjang lagi explanation doktor tu...huhu~*


Maka bertolak lah kami ke HKL dengan hati yang susah...adoii kena warded pulak ke?? sepanjang perjalanan memasing diam je...haha  dalam hati aku pulun la doa jangan la kena warded...jangan la bersalin awal (premature)....satu hape pun tak prepare lagi oiii!!  T__T


Sampai sepital besalin HKL, inform nurse semua pasal masalah aku....ayat nurse pun boleh tahan menyentapkan...

"kat sini pun wad penuh ye...if kena warded awak kena duduk atas kerusi dulu sementara tunggu ada bilik kosong..."


*gulp! duk atas kerusi?? baiklah....ai pasghahhh!*  T_T


Masa aku sampai patients tak ramai...dah almost 6pm time tu...staff² pun oke je layan leklok...lama jugak menunggu untuk check up sebab dorang nak bukak file...first time menerima rawatan kat HKL kekdahnya....macam² soklan dorang tanya....aku cuba jawab dengan tenang dan konfiden! huhu  :p


Antara soklan yang doktor tanya:
ada jatuh??
last bersama suami??
ada sakit apa², demam ke??
bila last scan??
baby bergerak oke??
anak pertama dulu lahir cukup bulan ke??
etc


Semua jawapan aku bagi positif je...kiranya dari lahiriah memang tak jumpa punca² bleeding...check air kencing pun oke...means takde kencing kotor...time scan pun doktor cakap plasenta duk atas, dalam rahim takde bleeding or luka apa², jantung baby normal...eh senang cerita SEMUA normal!! macam tiap² kali check up jugak...normal semata...


So last test, dorang check serviks untuk tengok if ada erosion (luka) kat pangkal rahim...


And wallaa!!!


memang ada erosion pun! T__T   tapi pintu rahim tertutup means takde tanda² nak beranak...Alhamdulillah....lega nyaaaaaa lahaiii! tak tahu nak cakap macam mana rasa lega tu...huhu


and doktor amek jugak sample darah tu untuk test for infection...tapi 5 hari baru keluar result...kuikui~


yang penting TAK PAYAH WARDED!! syukurrrr Alhamdulillah...doc just suruh pantau je kat rumah if bleeding makin banyak, pi je mana² sepital terdekat...biasa bila dah tau punca bleeding kalau nak admit ke sepital swasta pun takde hal...sebab admission ni untuk pemantauan sahaja...bukan nak bersalin premature pun...kalau bersalin premature yang swasta susah nak terima...gitu lah explanation doktor kat HKL semalam...ffuhh!


Mujur jugak dak encem staff gomen, so tak payah bayar...ikutkan kena bawak GL, kad/sijil nikah bagai masa bukak file tu...tapi dah nama pun emergency, kitorang datang sepital selai sepinggang je kot...nasib staff tak cerewet nak jugak dokumen² tu...mekasehhh bagi kerjasama yang baik...  :)


Dah balik tu aku inform kazen aku pasal punca bleeding...




paling penting TAKDE pantang makan!! yeyy! :p


Alhamdulillah urusan aku sepanjang kat hospital, baik HUKM and HKL dua² mudah...staff² layan elok², explain details supaya takde salah faham...Tenkiu to all my family members yang mendoakan kesihatan mommy and baby...ingatkan 1st trimester je yang kena extra careful sebab janin fragile...rupanya bila kandungan cecah 24-36 weeks pun kena extra careful jugak...sebab tu tempoh² bermasalah....doktor lah yang cakap kat aku ni...bukan fakta aku buat sendiri okeh! huhu~


"There's always a first time for everything"


tapi pengalaman yang ni memang menyeramkan seumur hidup aku!! dak encem pun muka ketat je driving semalam...time balik tu baru dia oke...maybe dia pun lega kot bukan big issue...just kena hati² je...and jangan aktif sangat...tah apa benda yang aku aktif pun tak tau laa...huhu~


k tu je nak cerita...korang yang tengah preggy tu pun jaga diri bebaik ye...semoga Allah beri kesihatan pada kita sepanjang tempoh mengandung dan selepasnya...amin  :)






Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Julia Johari said...

Assalam Yana,
Berdebar baca........cerita sama mcm julia dulu yana seriusly sama cuma beza bulan tu je...mmg debor tahap nangis susah nak cakap...takut tak elok jd kt bb kan...finally alhamdulilah, baby semua checkup sihat kan...uri okey, cuma sikit je bleeding, baby nak besar so nak space lagi besar...tu yg urat2 putus byk...alhamdulilah...seriau baca entry mcm ni yana...lagi2 hati2 mak mak ni

MisZ FyZa said...

hari 2 i pon ade spot bleeding skit..coklat2..tp baby active so x g hospital..sbb mmg mase 2 wat keje byk..raya kn..mase 1st pregnant lu da jd mcm 2 2x..doktor kate xde pape, just baby stress sbb ibunye x geti ddk diam..tp mase anak 1st lu, time nmpk spot bleedin, trus nangis ketar..anak 2nd ni baru relax skit, sbb da ade experience, just pantau je gerakan bby..

mrs kayrul said...

Berdebar baca nak abiskan sampai perenggan akhir..

Kes kita dulu awal preggy...risau darah kluar, terus baring je sepanjang hari x berani bergerak....esoknya terus jumpa doktor...cuma tu la x boleh bersama dan elakkan lalu jalan berlopak takut terhentak kuat

Diana Rashid said...

Risau je baca..mujur tak de apa2..jaga diri baik2 yana..tak semua orang boleh aktif bergerak masa hamil..ada jugak yang kena jaga2 dan lebih hati....

Hamelia Hamid said...

Alhamdulillah nasib baik lah xde pape..take care yana..hope dapat bersalin ikut due ye..insyaallah

Fazleyatul Aini said...

alhamdulillah nasib x warded
adik aku plak air ketuban border line
tu pulun minum air, air kelapa, air tembikai, air zam2
hah byk btol air nya

Hunny Kitty said...

banyakkan rehat ye

Azziah Nawawi said...

saya pernah jd masa anak 2nd. bila anak ke 3 tu dah tau kenapa,so tak la takut sangat. doc kata kalau brownish je kaler tu, insyallah takda apa2. kadang2 kita stress pun bule bleeding. aktif ke, bersama suami, buat kerja berat ke.. kalau yg kluar tu darah merah haaa, kena beware sket la, btw, take a good care

Salmiah Othman said...

assalam Yana..harap semuanya baik2 saja..take care ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015