Aug 18, 2015

Assistant Kecik Teman Mama Check-up :)

Assalamualaikum...


2nd pregnancy ni tak banyak beza macam yang pertama dulu...monthly check-up still buat kat Klinik Kesihatan, Bangi....kali ni aku pilih appointment waktu petang...pukul 3.30pm camtu...so pukul 3pm gerak dari opis....more relax berbanding pagi...serius tau! orang tetap ramai...tapi tak serabut macam waktu pagi....then lepas check-up terus balik rumah...nice! ^_^


More, aku prefer check-up di KK sebab FREE! kahkah~  lantak la orang kata kena menunggu lama....pi private pun kena melanguk sejam dua jugak...dengan tiap kali check-up kena bayar rm100++...buat apa bazir? lalala~   eh ni pendapat aku je....aku tak suka membazir walaupun aku mampu nak ke swasta tu....dah la aku boleh guna panel dak encem....tapi somehow, aku tetap pilih KK....lagi satu kat KK ni, dorang check tu details...walaupun kadang tu macam tak perlu pun takpe, tapi demi precautions gitu....ai redhooooo! FOC kan? redho  je lah...^_^


Sepatutnya aku kena check-up 2 minggu sekali...sebab HB low sangat....tapi tak pernah kot konsisten  2 minggu sekali...yelaa aku bukan suri rumah boleh datang klinik selalu...so aku sendiri pi tukar appointment jadi sebulan sekali....kuang²   tiap kali check-up kena amek darah oke! T__T   kalau pi private amek darah je dah berapa puluh hengget kan? huhu~


oke ni bukan entry compare klinik swasta dan KK...sekadar pendapat aku je why aku pilih KK....setengah KK memang serabut! tengok kawasan kot...setakat ni aku puas hati dengan servis di KK Bangi...nurse pun friendly, masuk air pun ye kadang tu....hahaha   sistematik, so takde la huru hara...semua teratur je....toilet pun bersih! lagi bersih dari klinik swasta tau! :)


Setakat 7 bulan pregnant ni dah dua kali aku bawak Zafirah ikut aku check-up...kadang hari check-up tu aku mc....biasa time aku mc, Zafirah aku tak hantar pi skool...tu yang dia boleh follow aku pi check-up...seronok bawak dia...ada la jugak teman nak borak, bergaduh...sebab kali ni dak encem memang tak ikut dah aku check up....boring la kan melanguk kat klinik sensorang...huhu  :)


ni masa first time dia follow aku check-up...tah apa rezeki hari tu akak sebelah tu duk bagi dia roti krim gardenia tu, twiggies dengan gula²...pheww  masa ni aku just bawak bekal air masak and stok gula² je...haha   mekaseh ye kak! semoga semakin murah rezeki akak sekeluarga   :)


ni masa 2nd time dia ikut aku chek-up..baru² ni je...eh baru perasan baju pi check-up sama je! hahaha~  Zafirah suka tengok bebudak yang bam bam....pastu sukahati dia je nak gomol² budak tu...hehh~  nasib la mak budak tu memahami sebab dia kata anak dia yang umur 5 tahun pun suka gomol adik dia cenggitu...tskk  sabo je lerr  -.-'



adik tu dah mengantuk la Zafirahhhh...dia nak tido! pastu bila mak budak tu dukung anak dia, Zafirah marah...dia tak puas nak gomol lagi...haihh~  bila tengok situasi macam ni makin pening fikir cane laaaaa nak control dia daripada mengusik adik dia sok?? huwaaa! T__T


Biasa lepas check-up aku akan bawak dia jalan²...belanja some treats...hihi  biasa pi Warta je...tu je mall yang terdekat and convenience untuk jenjalan...  :)


hari tu teringin pizza hut...kemain lagi order...makan berdua je pon!! bahahaha~   eh tak habis kita tapau lah bawak balik....sambung makan kat rumah pulak...tak pun bawak bekal pi opis esoknya...bukan basi pun....panaskan je pizza tu dalam oven...setel  :)


pencinta eskrim...tengah batuk² pun nak jugak makan eskrim...balik rumah paksa dia minum air masak bebanyak + vitamins...idak la melarat batuk dia tu...nak harapkan dia makan ubat memang tak lahh...dimuntahkan balik ubat tu atas lantai....haihh~   mujur supplements dia nak makan....pengganti drugs...  :)


ada masa mood ramah dia datang memang semua orang dia nak tegur ajak berborak...sepanjang aku makan dia bantai berborak dengan waiter...adik waiter tu pun jenis minat budak agaknya...kejap² kang dia datang meja aku nak borak dengan Zafirah...pastu time nak balik dia pi meja orang depan tu tegur, "makan apa??"  pastu panjangggggggg borak dia....orang tu pun ada 2 orang anak kecik...dorang pun rajin melayan Zafirah borak....hahaha  jom lah balik nak oii!! mama dah kekenyangan, mengantuk pulak! :p


k tu je nak cerita...next week dah boleh register kat sepital pulak...omg! nebes! T__T


************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)




Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

:) peneman setia

Cik Puan Eka said...

yess setuju kak. Eka pon pilih KK jugak sebab details. walaupun kite boleh je anak gi private. tunggu lama gak hahaha. plus eka penah checkup kat salah sebuah klinik terkenal di bandar baru bangi. hahahaha. Checkup biasa je.

eka monthly kat KK jln bandar teluk intan sebab duduk sini kan. Weekend je kat bangi. So gi la kk sini. Mmg bagus. nurse n doc sangat friendly. setiap kali check up kene amik darah n air kencing. details.

smoga dipermudahkan kak. tak penah lagi jumpa akak kat warta bangi. harap nanti leh la terserempak hahahaha

Zafirah dah makin beso. mmg akak2 sangat

idzwa kamaruddin said...

hahahah senang nyer bawak anak yg peramah mcm nie...bagus la kakak zafirah!

PeRdU cINta said...

Zafirah..bagus awak..ramah..alhamdulillah..kat school mesti ramai bff ni..

Nor Marshaliza Shaidan said...

Comel je zafirah....mesti tak sabar tggu adik bby kuar.

Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

aizamia3 said...

Akak takde pengalaman langsung buat urusan di KK.. semua di PPUM.. sepanjang mendapatkan rawatan di PPUM.. Alhamdulillah.. mungkin rezeki akak dapat yang tak kalut, baik2 belaka.. ;)
My MIL pernah cakap, buat apa nak pergi swasta kalau ada yang lebih murah.. sakit bersalin tetap sama..

Dak Zafirah slim je.. cer letak dak Nuha sebelah dia.. huhuhu..

psstt: Baju pink tu ler dak Nuha.. sangat bam bam siap nak berdukung kalau datang tantrum dia..

ummi aqilah (LM) said...

Baiknya zafirah teman mama dia. Elok je tak meragam. Yg best dpt upah mkn2 tu yg best kan zafirah?

Moga selamat bersalin yana. Akk dulu ank satu dan dua akk gi KK. Dekat ke dlm 10 minit dr umah. G sendiri je masa tu . Akk pun g ptg sbb x ramai org. Cuma klu kena jmp doc g pagi sbb kk kaw kampung doc ada pagi je

Nyamuk Terbang said...

peramah zafirah nie....

Fazleyatul Aini said...

bagus zafirah ni peramah. amboi sedap dia gomol pipi budak tu ehh

eima said...

ai yg ade panel laki i pun pi KK jugak .. suka KK klu cek perut ni ... tak penah hai cek kat private time ngandung ....

ambaoi zafirah siap pi teguq org mkn apa kemain tau budak ni

Afidah Azmi said...

nanti habis pipi adik dia...kena gomoi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015