Aug 24, 2015

Restoren Halal di Trafalgar Square

Assalamualaikum...


Masa melepak² kat Trafalgar Square perut aku memang berkeroncong...lapar baq hang! cuaca sejuk memang perut jadi cepat lapar...tambah lak jadi makyong...dak encem stress je tengok binik asyik lapar....tiap jam mintak nak makan...rupanya dia lupa iols tengah membunting...ceh!


Aku mintak tolong adik aku google restoren mana yang halal area Trafalgar Square...yang dekat dengan National Gallery...malas nak menapak jauh²...haha~  dalam 10 minit kot dia google and dia cakap Pizza Express Halal...siap bagi alamat...so kitorang cari polis, guard or sesiapa yang nampak macam locals untuk ask for direction....dah lapar sangat ni, tak mau sesat²....kang tak pasal jadi gaduh laki bini...bahahaha~


Mujur memang ada polis or perhaps polis bantuan gitu yang jaga kawasan Trafalgar Square...tanya dorang je direction nak ke Pizza Express The Strands...


Untuk rujukan korang...tak jauh pun jalan kaki...serius tak jauh...anggaran 4 minit tu dah betul dah tu... :)


Address: 450 Strand, Charing Cross, London WC2R 0RG, United Kingdom 
Phone:+44 20 7930 8205
Opening Hours: Mon 11:30 AM - 11:00 PM
Tues 11:30 AM - 11:00 PM
Wed 11:30 AM - 11:30 PM
Thurs 11:30 AM - 11:30 PM
Fri 11:30 AM - 11:30 PM
Sat 11:30 AM - 11:30 PM
Sun 11:30 AM - 11:00 PM
*Opening hours may vary during bank holidays. In order to avoid disappointment we recommend contacting the restaurant directly.*


dah sampai...lega rasanya dah jumpa restoren...lega sesangat!! haha~


Masuk je dalam kedai dak encem suruh tanya staff pulak kompem ke halal?? kalau pizza kat Malaysia kitorang yakin je masuk...ni kat negara orang, kena la double triple confirm kan....kan?? ngee~  staff tu kata halal...so oke la konfiden la masuk dalam...baca bismillah jugak la masa melangkah masuk tu...ngeh²  :p


Ekceli kan bukan susah la nak cari restoren halal kat London...memang boleh google je...biasanya info daripada google memang tepat! orang sana jujur...kalau halal memang dorang akan cakap halal, kalau tak halal dorang terus terang je bagitau....sebab kalau dorang tipu, orang akan buat report, kejap je pengusaha restoren akan dikenakan tindakan! no diskriminasi! ai loike! :)


Lama jugak kitorang menunggu staff amek order...padahal bukan ramai orang pun masa ni...bila dah dapat menu blur pulak tak tahu nak order apa!! arghh!! -.-'   aku pun konfiden je lah order yang aku rasa macam sedap...aku order pepperoni kot...tetibe staff tu tanya, 

"are you muslims??"

"yes"

"ic so u cannot order pepperoni or any meat toppings coz they're not halal...you can only order chicken..."

"ouh??"

"yes u see only our chicken is halal...others are not halal...i'm also muslim that's why i'm telling you this...it's just i don't wear hijab like you.."

"oh ic...thanks for the info...by the way why you didn't wear hijab? did your boss won't allowed you or what?"

"oh no no no...my boss don't mind me wearing hijab...i just don't feel like wearing hijab right now..."



gitu lah lebih kurang perbualan aku dengan staff tu...pasal hijab tu...apa nak diherankan sangat kan? kat Malaysia pun ramai je muslims yang tak berhijab...kuikui~


Makanya kitorang pun order lah pizza yang toppings nya chicken...staff tu jugak yang recommend pizza mana yang best...crust macam mana...kitorang memang blur lah kan...dah kata first time makan kat sini....


our pizza! sedap baq hang! crust dia rangup gila! berebut² makan tiga beranak...pastu macam tak cukup pulak...nak tambah order rasa bazir...sebab harga lepas convert ke RM boleh tahan mencekik!! hohoho~  makanya anggap je lah pizza ni buat alas perut sementara jumpa restoren arab yang jual heavy meals ikut selera orang asia yang kuat melantak! >_<


oke mesti ada antara korang yang still was-was dengan kehalal-an Pizza Express...haha  so bawah ni aku attach some articles mengenai status halal Pizza Express k...  :)



berita penuh klik SINI~


Some of rakyat sana anti halal food...dorang ingat bila makanan halal ni ada letak something like holy water ke jampi apa² so sesiapa yang makan halal food walaupun dia bukan muslim nanti hati dia terbalik nak masuk Islam...gitu la lebih kurang yang aku faham kenapa dorang anti halal food...hahahaha bengong kan?


Aku info jugak kat adik aku yang Pizza Express kat Trafalgar Square bukan 100% halal...yang halal cuma ayam je...then adik aku double check kat google, dia kata rupanya ada certain outlet je yang memang ada sijil halal...iskk  pizza tu dah selamat jadi najis pun dikk! haha~  takpe lahh...kitorang yakin pizza yang kitorang makan tu halal...no doubt and no question about it!! lagipun tengah emergency, lapar sangat! ingat ye, kalau was-was memang jatuh haram hukumnya...so better jangan was was...kebulur kang! :p


Nota tambahan: certain outlet Pizza Express ada sijil halal...tapi SEMUA OUTLET Pizza Express served halal chicken! yaaa CHICKEN sahaja yang confirm halal untuk semua outlet Pizza Express...faham??  :)


kat London internet lajuuuuu....so anywhere, anytime korang boleh google je "Halal Pizza Express London"...akan keluar directory macam gambar ni, siap direction and full address on which outlet of Pizza Express yang ada sijil Halal...outlet² yang ada sijil halal ni dorang akan pamerkan sijil tu kat pintu masuk restoren...either di kaunter or mana² dinding yang mudah customer nampak...macam aku cakap sebelum ni, orang sana jujur...tiada diskriminasi...nak lebih selamat, tanya je staff...  :)


k tu je nak cerita...selamat menjamu selera! (^^,)


************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)




Terima kasih sudi membaca!

4 comments:

Cik Puan Eka said...

haih macam sodapp je pizza tu. berkeroncong pulak rasanya kak uii

Natrah Mohamed said...

Alhamdulillah, dapat merasa pizza di negara orang. heheh.. Bagusnya orang luar ni, depa memang berterus terang pasal halal ke tak halal.

Anyway, jemput singgah blog saya IbuBijakAnakSihat

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Nyamuk Terbang said...

tgk pn nmpk sedap..bagus lah staff situ sbb inform awal2 ap yg halal..ap yg tak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015