Apr 2, 2013

Homestay | Asean Heritage Residence, Melaka

Assalamualaikum,


Last weekend aku attend wedding my cousin kat Melaka...
and family kitorang sewa homestay belakang rumah dia je...huhu~
senang dan jimat masa!



Asean Heritage Residence...
kazen aku yang tolong uruskan proses booking² rumah...



First impression memang WOWWW!!
suka tengok design rumah tu...
mak mertua aku mengidam betul dengan tiang tinggi gitu...hoho~
ekceli tempat ni kawasan perumahana Semi-D dua tingkat...
tapi kompeni ni amek dalam beberapa buah rumah untuk jadikan homestay...
kitorang pun sewa dalam 3-4 rumah...
ramai nau family yang datang...
family belah pengantin lelaki lagi...
family sana...family sini...pheww~
meriah uols!  :)



Porch rumah...
boleh muat satu kereta je...



Kompeni ni bahagikan tiap rumah mengikut negara² Asean...
Thailand, Indonesia, Myanmar etc etc...
family aku dapat stay rumah China...ecehh~
tapi aku tengok setiap rumah, dekorasinya sama je...
takde pun deco ala² Myanmar ke, deco ala Thai ke...
semua sama jeeee!!



Rupa dalam rumah...
Sofa, meja makan, TV (no Astro), fridge (termasuk freezer) and kabinet kecik kat dapur
disediakan pihak kompeni...
alah kitorang bukan melepak sangat dalam rumah...
nak makan pun pi rumah pengantin...
basically, homestay ni just untuk merehat²kan diri, tido dan bermandi²an je...
so bagi aku, dekorasi yang simple ni dah memadai...

Kat tingkat bawah ada satu bilik tidur dan satu bilik air...
katil King disediakan...
bantal, selimut, air cond semua lengkap!



Suite kat tingkat atas rumah...
lupa nak snap ruang tamu belah atas...
kat tingkat atas ada 3 bilik tidur, 3 bilik air...
termasuk lah Suite...
kalau family besar boleh la tidur dalam Suite...
Katil king 1, katil queen 1, side table, meja solek dan almari (termasuk hanger) disediakan...
lagi 2 bilik kat tingkat atas cuma disediakan,
katil single (2 bijik), side table, meja solek dan almari (termasuk hanger)...
Sabun juga disediakan...
tapi sabun buku yang tak wangi tu lerr...
toiletries better bawak sendiri lah...
water heater, air cond memang ada di setiap bilik....
ruang tamu je takde air cond...

Nampak perfect sangat kan??
Semuanya serba lengkap...

TAPI!!!!

haa sampai dah part komplen² ni...muaahahaha~
cadar² katil dorang tersangat kotor!
macam tak pernah bercuci!!
cadar dorang ada 2 lapis tau...
lapisan pertama, kaler putih kain nipis...
lapisan kedua baru kain tebal..
alaa macam kat hotel...
kan ada 2 lapisan cadar??
erm yang lapisan putih tu yang kotor!!
ada tompok² macam darah ke taik tah...
eiii tak sanggup nak pikir!! hehh~
lepas tu macam berbau hapak!

Lagi satu aku tak suka service pekerja dia...
mak aku cakap owner kompeni ni orang melayu...
and dia pi serah kan kuasa menjaga rumah tu kat staff...
indon pulak kan...
si indon ni pulak buat kerja gila lah lembab!
mak aku ada mintak tilam extra sebab tak muat pulak katil dalam bilik...
indon tu boleh pulak tersalah hantar tilam pi rumah orang lain!!
oke fine! TERsalah katanya...
esoknya mak aku mintak lagi tilam...
pesan awal² bagi sekali dengan cadar, selimut dan bantal...
oh dalam setiap bilik dorang sediakan bantal cukup² je...
kalau katil king/queen ada 2 bijik bantal je...
katil single pun gitu...
satu katil, satu bantal...
kedekot!!! hehh~

Sekali ko tau apa minah indon tu hantar???
dia bagi tilam dengan cadar je...
dah la cadar kocik!!! grrr~
hangin je mak aku masa sarung cadar tu ke tilam...
dah la kitorang ni penat duk menolong² kat rumah kenduri...
balik je homestay dibuat nya pe'el gitu si pekerja tu kan...
hanginnnnnnnnnnnn satu badan!
dia charge tilam extra RM10 per tilam...
mak aku cakap takmo bayar!
lain yang orang mintak, lain ko bagi...wakluuu!

oh kos untuk satu rumah ialah RM400 per night...
kalau share² 4 family (1 family, 1 bilik),
berbaloi lah RM400 tu...
kalau takat satu family je nak duduk,
better duk hotel je kat sebelah homestay tu...
Maicare ke apa tah nama hotel tu...
tapi memang dekat² semuanya...
kalau hotel RM170 per night tak silap...


"ko nak stay lagi kat homestay ni next time??"

YES! overall aku memang suka dengan tempat ni...
cuma service pekerja dia je aku tak berkenan...


oke tu je nak cerita...
bye! (^^,)










p/s:  dak encem dah balik dari Langkawi! dia sampai tengah malam tadi...yeyy! tapi tak sempat nak lepas rindu lagi...tunggu balik kerja yeh...kekeke~  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

besar nya rumah

Mrs.Farhana said...

waa...besar..

tp klu service lems ni yg buat panas hati..hohoho

Gadis said...

wahhh dah siap rupenyer umah ni..
dulu mase dok melaka lom siap lagi..
bestnyerrr..
rupenyer ade wat homestay..

dah tau nnti senang..=)

truffle said...

besarnye homestay! mesti best mcm duk umah sendiri gaya nye. tp service tak best mmg reject dulu la. ngee

UMIE SUE said...

tenkiu bg info ni..
service cam ape ntah ..hihi

eima said...

aku tak suka klu cadar selimut bantai kotor eeuuuwww ... penah aku dok hotel yg cenggitu .. hotel mana ek ... jap nk pk hilang ingatan jap ..mmg aku gelis... cadar selimut aku tanggal lapik kain selimiut aku bw sendrik...


nk lepas rindu...hew hew malu ai membaca nye ..kiki

aizamia3 said...

lawaler umah tu.. kalau dapat sebijik tukar tempat keje terus balik dok kampung.. wakakaka..

psstt: buat aduan pada tuanpunya tu.. untuk penambahbaikan pada masa depan..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, heee. sabor jelah kan kalau dapat khidmat orang luarrrrrrrrrrrrrrr ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015