Apr 3, 2013

Mem Besar Mamam Macam²~

** Susunan gambar tak ikut kronologi


Heinz teething biscuit


home made biskut oat


vitagen indon mari


"sedap sungguh masakan mama"   :p


Heinz teething biscuit


biskut kering cream craker


nasi lemak


pop corn


hayam kepci


nugget mekdi


sandwich Nu-in restaurant



Semalam teacher Zafirah cakap dia takmo makan sangat bubur yang aku masak...dia makan sikit je...dia seronok mintak makanan yang teacher suap kat bebudak lain...iskk~  sedih je dengar...tapi aku memang tau perangai Zafirah tu....dah besar la kununnya kan....apa yang orang besar makan, dia nak makan jugak...tak pandang dah bubur² ni...lepas tu sembelit...abeh perut tu bukan kuat sangat nak hadam makanan berat² ni kan...hehh~  -.-'

Tapi teacher cakap dorang pun bagi bubur jugak...lauk kentang dengan carrot...petang² bagi biskut, kuih², keropok...lembut dan penuh berhati² teacher cakap kat aku semalam...takut kecik ati gamaknya....memang ai kecik ati pon!! huwaaaaa!! sampai ati Zafirah takmo makan bubur mama masak!!! T___T

Aku biasa buat bubur tak letak garam dan gula...aku ikut betul² rules pemakanan bebudak...sekali sekala ada jugak aku bagi makanan bergaram gula...kalau boleh nak tunggu umur Zafirah cecah 2 tahun baru nak perkenalkan garam dan gula dalam meals harian dia....tapi tu lah...apa yang dirancang tak dapat dilaksanakan...Zafirah lebih suka makan makanan orang dewasa...kat taska tu mesti dorang boh garam dalam bubur...sebab share² dengan bebudak umur 2-3 tahun....hurm~  pasrah la mama....semoga anak mama sihat² sentiasa...amin~

oke fikir positif ye mama yana...pasni tak payah la aku susah payah sediakan bekal makan Zafirah...serah kat taska je bagi makan minum dia...kat rumah, baru aku masak untuk dia...senang kerja kan??hikss~  *senyum kelat*




 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

17 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tulah nowadays kids kan..Cepat besar dari sepatutnya. Yang penting dia nak makan, kalau tak makan lagi susah. Anak first akak memang suka makan sampai kena control2 sebab rasa macam dah obes tapi dia aktif dan cepat meninggi (anak lelaki) tapi anak perempuan aduhai susahnya nak makan..dah buat macam2 tapi punyelah payah..So yang lelaki mmg jarang sekali sakit beza dengan yang perempuan..Antara faktor sebab pemakanan la..Kadang akak pun takde idea tau..Sorang terlebih zat, sorang lagi kurang zat..Tapi yang terlebih zat tu senang nak jaga la sebab dia makan macam2 dan dia pun tak reti diam, hehe..

Mimy Hamid said...

bagusnya zafirah ni pemakan...jeles tau ..kalau ar Fayel makan gini mmg semangat nak masak la

PemilikMataCoklat said...

Yana bacalah blog Dr.Harlina isteri angkasawan negara tu, die ada share byk bnd tntang pemakanan dan menu menarik untuk baby ni, try la :)

PemilikMataCoklat said...

Yana bacalah blog Dr.Harlina isteri angkasawan negara tu, die ada share byk bnd tntang pemakanan dan menu menarik untuk baby ni, try la :)

YanaUjang said...

i mmg silent reader dr halina lah..more..bkn i takde idea nk msk utk zafirah..idea berlambakkkk! zafirah je xmo mkn baby's food ni..dia rs dia dh besar sgt..hehh~

eima said...

pesal 2 tahun br nk bg garam gula kat die ... PZM gomen yg dok amik kes alisha tu suruh bg mkn bergaram bila dah setahun ... dah pantang2 ... mkn je ... nk gain die nye selera...

anak aku dulu pun tak penah mkn mkn aku masak ..die suka taska punya ... lagi sedap boleh berebut sampai cekgu die ckp tak yah la bw alisga adek ludah balik je ..kecik hati mak tau

hazman fadzil said...

Sonok bila tengok si Zafirah amat berselera kalau bab makan nie....

Hidayah said...

Kak dyh pnh sentap jugak bila bbsit Hakim dulu kata Hakim xnak mkn food Yg k.dyh masak utk dia. Sentap sbb kita dah buat Yg terbaik utk anak kira tapi mknn lain Yg dia syokkan..kita msk dgn penuh kasih syg utk dia tapi knp food Yg lain jugak dia nak... Memula je sentap..lama lama dah tak rasa apa..asalkan dia mkn kenyang tak over sampai gemuk... Ok la.. *peel mama kpd seorang anak mmg nk kasik perhatian penuh sepenuh penuhnya.. byk lg "first time" yana akan lalui nti.. *k.dyh Yg tetbaru bila Hakim dah 7thn ni,dia nk pilih baju sendiri. Sentap lagi..hehe..

aizamia3 said...

bila kat taska ramai kengkawan jadi mood makan tu membuak-buak nak rasa apa yang kengkawan makan.. ;)

pantau je keadaan dak Zafirah hari-hari.. tengok macam mana.. moga dia kuat dan sihat.. ;)


Mooniqueen said...

Suka betul tengok budak yang suka n senang nak makan ni.. Bagi apa je telan ;)

diana said...

akak dulu masa maisara kecik macam yana la..kawal bab gula bab garam tapi dah besar ni cerewet giler bab makan.itu tak nak ini tak nak..kadang2 fikir bagus jugak la zafirah tak memilih makan..kalau tak susah tau yana.pening kepala nak fikir menu apa nak bawak bekal pisekolah esok.makanan sekolah dia langsung tak mau makan.

Gadis said...

amboi..seronok tengok dier mkn..
nyummy..
sedap betul...=)

Rozuan Ismail said...

wah makan mcm2 ye

aDisH.sHidA said...

gluuuurp zafirah dah pandai makan ayam kepci...nak skit...

khairul bariyyah said...

masuk group HSFFYB di fb..dekat situ byk resepi2 menarik dan panduan utk anak2 & jg sebab kenapa xboleh bg anak2 bawah 2tahun makan garam & gula...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. heyy comelnya budak pakai tudung tu. hehehhehehe

SweetLikeWhat said...

yana, anis rase takpelah kot..lebih baik daripada die taknak makan lansung..lagi susah hati nanti...bukannye ade campur ajinomoto/msg..garam dengan gula boleh lah lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015