Apr 5, 2013

"Maaf ye Puan...Tangan Anak Puan Kena Gigit lah...."

wuuu sentap je ai bila sampai je taska semalam...
ada sorang teacher ni laju je meluru datang kat aku...
aku ingat dia nak remind aku pasal yuran...
memang aku lupa pun nak bayar yuran bulan April..kahkahkah~
sekali dia keluar ayat macam atas tu... hoh!

Muka aku relek je dengar ayat teacher...
tapi dalam hati...

"WHAT??!!! KENA GIGIT??!!!"




lahaiii...sayu je tengok tangan anak ai yang merah² kesan kena gigit tu...sobsob~
tak tahu nak respon macam mana bila teacher cakap ada budak gigit tangan Zafirah...
dalam hati memang marah...

"hei korang ni tak pantau ke?? macam mana buat kerja hah??!"

tapi dalam hati je lah cakap gitu...
biasa la orang melayu yang penuh dengan budi bahasa ni kan...
mampu senyum aje lah...
senyum kelat tau! huuu~



Tengok la tu...dah la tangan Zafirah tu kurus kering je...
kena gigit sampai tinggal kesan lagi...iskisk~

Beria lah teacher² tu mintak mahap kat aku...

"puan, kami mintak maaf sangat² ye...budak tu dia geram tengok baby..."

"sebelum ni keadaan terkawal puan...tapi sebab baru² ni ada beberapa baby yang dah join group budak² yang dah boleh jalan, so keadaan jadi tak terkawal sikit..."


Macam² lah explanation yang dorang bagi....
aku nak marah sangat pun tak guna...
teacher² siap tunjuk lagi siapa budak yang gigit tu...
budak perempuan umur 2 tahun...
takkan aku nak gigit balik tangan budak tu kan???
tak pun gigit je tangan teacher sebab lalai...ngeee~  :p


"takpe puan...nanti kami akan inform jugak kat mak budak tu pasal insiden ni..."

aa lega aku dengar ayat tu...
at least biar la mak budak tu aware pe'el anak dia
yang suka main kasar dengan baby² comel dan lemah lembut
macam anak ai...EH!   :p

Member aku berpendapat,
mungkin budak tu biasa tengok mak pak dia main gigit² tangan dia...
tapi tak rasa sakit or luka...
so dia nak prektikkan lah gigit² tu kat taska...
tapi dia pi gigit kuat²...
heii ingat tangan Zafirah tu hayam kepci?? hehh~  (-_-")

Mungkin kena elakkan main gigit²
or sebut perkataan 'gigit' depan bebudak....
bebudak kan suka tiru gaya orang sekelilingnya...
hurmm~



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

22 comments:

Rozita said...

yana, anak akak pun pernah kena.. lg siap luka..

tapi part gigit2 ni tak boleh nak ckp jugak.. kdg2 bukan mak bapak yg ajar tp self defence budak tu sendiri tau.. dia rasa tak selamat pun dia boleh mengigit..

alhamdulillah 3-3 anak semua tak menggigit org.. gigit puting ada lah.. auuuchh..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sabar la yana, bila dah hantar taska macam ni lah keadaannya. Dulu anak akak pun sama kena macam ni jugak, nak marah banyak pun cam tak guna, senyum kelat jelah dan mintak pengasuh inform kat parents diaorang..As long as bukan cedera yang terlalu serius akak kena pasrah je.

Lydia Miza said...

Budak dua tahun x tau apa.. Yg salah kenapa mereka x jaga elok? Mereka yg salah sbb lalai. Bisa tau keba gigit! Huwaaaa siannye

Fazlinil Irma said...

pengalaman sy tolong mak mengasuh.. dlm ramai2 budak mmg ada sorg akan ada perangai suka mengigit.. dia geram.. dia gigit.. dia marah dia gigit.. kalau budak besar boleh la suruh lari cepat2.. tp kesiannya kat budak kecik la jd mangsa..

kdg mak sy geram, dia jentik sikit sekali budak tu.. biar dia tahu benda tu salah.. lama2 dia ok je..

dah ramai2 mmg macam tu yana.. cikgu2 terlepas pandang..

harap2 x berlarutan.. nanti dah besar yana kena ajar zafirah pertahankan diri. kalau ada budak nak gigit.. cepat2 lari bgtahu penjaga. :)

YanaUjang said...

kannn..solutionnya kita lah ajr ank kita self defense..bila ada org nk geget lari tpt len xpn tepis ke org tu..huhu :)

aizamia3 said...

alololo kesian kat dia..

teringat masa dak Adik pernah gigit muka anak jiran (dijaga oleh pengasuh yang sama), dorang berdua memang tak boleh dekat.. sudahnya bertanda.. dak Adik dapat satu.. budak tu pun dapat satu.. memasing gigit sesama sendiri.. :(

kita doakan moga kejadian sama tak berulang lagi.. mungkin masa tu dia geram agaknya..

4feet8 said...

taska beramai2 susah nak kawal.. sbb masing2 datang dari pelbagai karektor..

Puan Ira said...

sian bb..tp kdg2 mak ayah pun x terjaga..sbb budak gigit nie mcm satu habit.

Baiduri said...

kesian zafirah....

e k i n ♥ y u s r i said...

nielah salah 1 risau jugak kat taska
zara lom pandai melawan lg
penah je hmpir2 zara nak kene gigit
depan ekin sndr & mak budak yg nak geget zara tue....ms tgk BF zara

pastu terus pesan kat teacher die
soh tgk2kan dak tue
alahai...
cian zafirah

Aty_Fared said...

Budak2 kalau gigit sakit tau...sian zafirah...die nangis2 tak mase kene geget tuh..??

mrs kayrul said...

macam mana la keadaan zafirah ye lepas kena gigit tue...harap2 lepas nie takde lagi insiden macam tue....

cha said...

alahai kesiannya. zafirah comel sangatla tu you huhu

diana said...

kat kampung suami akak ada budak umur 3 tahun selalu kacau maisara.maisara lak suka nangis.akak marah je budak tu..dia kacau macam tu la..gigit2,baling batu..
pernah sekali akak angkat dia nak buang kat tempat sampah..
terjerit2 nangis,bila akak ada je dia tak berani kacau maisara..heheheh..
tak pe ke akak buat gitu,.??mak dia nak marah ke apa aka biar je.

Hana Radzi said...

lagi budak kena gigit..huhu...udah macam tajuk berita kat newspaper la plk.

hazman fadzil said...

Zafirah ada daya penarik nie....sebab tu ramai budak geram sangat ngan dia....eehehehe

ZulWana said...

biase la bdk2 kecik mmg x tau ape..tu tahan bdak kecik..ank sy, pengasuh die yg gigit dia!!dah la baru setahun lebih plak tu..gigit kat pipi plak tu, berbekas smpai lebam..mase baru gigit tu, ade mcm darah tp yg bwh lapisan kulit..hooii, sentap maakk!!

eima said...

biasa la tu .. adat dok taska ... cekgi dep atak leh nk pantau rapi sgt .... hanya sekelip mata pun boleh jd ngan budak2 ni .... 1saat je pun tgn sudah dimulut cekgu tak dannye nk jerit ..hahaha


anak aku dulu pun slalu dah kena ..memula je aku rasa cam ko rasa ni ... dah lama2 kita sendri paham cam ne ngan keadaan kat taska tu....

cuma kena pesan kat cekgu tu .... rajin2 la brain wash budak2 tu jgn kasar2 jgn geget2 jgn nakal2 secara berhemah ....jgn tegas garang2 plak

CikNaa said...

afiq seminggu 2kali kene geget kt skull sedih maknye ni.. hoho.

iietamalek said...

Biasala kan budkbudak. Tapi bagus taska tu, tak berdalih. Berteusterang..biasla, kalau dah ramairamai kadangkadang mmg tak terkawal. Mmg rase nak marah jer teacher tu. Tapi bile fikir balik, yang diorang berterusterang, sy rase mcm lega jer..

SweetLikeWhat said...

adoi kuat tu..kesianyaaa..

Mrs.Farhana said...

betul2, xkan nk gigit blk tgn budak tu?ke kena gigit tgn mak budak tu?haha...

cian tgn comel zafirah kena gigit.kena tuam bg kesan hilang..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015