Apr 25, 2013

Bila Zafirah Belajar Makan Sendiri

Assalamualaikum...

Sejak² umur dah cecah setahun ni kemain lagi Zafirah feeling² nak berdikari....hahaha~



Asal tengok mama papa makan mesti nak join makan sama...mama suap sekejap je....bila dia rasa dah kenyang dia nak cuba makan sendiri...dah anak dara gitu kan....apa barang mama suapkan....  :p



Walaupun cuma 20% je yang masuk dalam mulut, selebihnya jatuh atas lantai, selerak atas meja or dilenyek² kat baju seluar, aku tetap bagi Zafirah cuba untuk belajar suap makanan sendiri....kita pepandai la kan...dah tau dia tak reti makan sendiri, toksah lerr bagi nasi penuh sepinggan kat dia....letak dalam 2-3 sudu nasi je dalam pinggan....pastu hulur lah kat dia....alaa bebudak ni kalau perot dah kenyang dorang pikir nak main je lerr....nak explore cara suap makan sendiri....giteww~   :)



Pi kenduri kahwin pun gitu...kemain seronok dia dapat suap makanan sendiri...selagi mama tak hulur pinggan kat dia, selagi tu dia menjerit², kacau mama makan....hehh~

Tapi....kat luar je lah aku ngajo Zafirah makan sendiri...sebab kan 80% mesti bersepah atas lantai punya....ai is pemalas nak mengemas...lalalala~   pernah sekali aku cakap kat dak encem nak bagi je Zafirah makan sendiri kat rumah....sekali ko tau apa laki aku cakap??

"yu nak sapu, mop lantai ke lepas ni??"

haaa sentap nyah aku dengar soklan cepumas dia....sah sah la jawapan aku taknakkkk!! muahahahaha~ so aku batalkan je niat nak bagi Zafirah makan sendiri kat rumah...tunggu makan kat kedai baru bagi dia suap makanan sendiri....hewhewhew~  :p




haaa ko tengok!! tengokkkkk!! nasib baik ni lantai kedai...kalau kat rumah memang serabot weiii otak nengok lantai bersepah gini....sejak kahwin memang lerr aku tak pernah lagi mop lantai sendiri...kerja² berat semua dak encem buat....mithali sungguh asben ai okeh! cuma sekarang aku duk rumah mak, so mak aku upah daily maid untuk cuci rumah...so ai is selamat daripada buat kerja² berat lagi...kahkahkah~  v(^__^)"


Korang...macam mana pulak cara ngajar anak makan?? meh share meh~   :)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comel2

ayahmamilisa said...

lisa skarang pun macam tu..tanak makan kalau mamilisa suapkan..semua nak makan sendiri dah skarang..takpela redha asalkan lisa nak makan..now hari-hari la kena sapu and mop lantai umah..demimu anak..huwaa(tawa dalam tangisan) T___T

Aty_Fared said...

Haha..sameeeerrr..kat kedai jer bg anak mkn sndiri..kat umah..kasi pinggan kosong jerl..heheh..:-)

Nadt said...

penah cuba bagi saif makan sendiri tapi dia pi ramas2 makanan tu pastu main tabur2 feeling2 renjis2 dipilis gitu. tak pun, dia pi lenyekkan kat tray atau lantai. dah,tak payah la jawabnya.

Anonymous said...

hihi.
baru cakap ngan cik abe nak ngajo mek ni makan sendiri.

tapi skarang pun mmg dia makan sendiri.

letak pinggan atas evamatik mat tu,
gasak le, nak tumpah ke, nak terbalik ke, ape ke, janji atas tu je.

dah selesai semuanya, angkat dan kibasssssss je kat luor.

setel.

hehe =)

Cik Puan Fadli said...

bagi dia bdikari dari kecik nie...

Lya Colours said...

aku ajar anak sedara je la. anak sdri belum wujud haha

careno said...

Alahai... terbalik kuang dgn aku plak... ank aku kalau nak bg mkn sendiri baik kat umah jer... bab nak mengemas tu citer no 2... pakat2 laki bini... kalau kat luar bg mkn sendiri alamtnya kotor ler baju nak jenjalan pastu... tp masalah aku lak die skrg ni kalau mkn mesti nak suap sendiri... kalau orang suapkan die akan luah balik... kalau kite letak nasi dlm sudu, die tuang dan cedok balik... hahaha... hadoiii... terlebih nak berdikari plak... dan aku kami mmg bawak kemana2 sudu dan garpu plastik bli kat ikea tu kalau kluar... so, die akan gune yg tu jer walau kat kdai mkn... straw pun kitorang bawak yg bli kat ikea punyer utk die... jgn biasekan ank gune sudu sgt sbb mcm ank aku skrg ni nak mkn roti pun nak sudu... tak ke haruu biruuu... ehhh... ni komen ke entry ni... muahahah...

hazman fadzil said...

owwhh...nampaknya boleh la aku jadi daily mad tukang mop kat umah ko yea....hahahaha

Siti Aminah Muhammad Imran said...

err....bila aspa tolong sapu/mop. hahaha...=P

btw, kaki dan tgn dlm gambar tu sangat menarik.

YanaUjang said...

kt rmh sendiri la aspa mop sapu segala..awk apa tau..cehh~

cik hani said...

Wahhh eksitednya dia bljr mkn sndiri

Rozuan Ismail said...

mop je ler lantai tuh.haha

SweetLikeWhat said...

bagus betul idea ni yana..boleh tiru..haha

aizamia3 said...

setakat ni baik kat rumah atau kat luar memang akak yang suapkan..
takmo dia comot-momot + malu kalau area meja makan kami tu bersepah..
kalau kat rumah, en. suami yang mop lantai.. hehehe.. ;)

nabilah_2908 said...

seronok dia ye dapat makan sendiri.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015