Mar 6, 2012

Bila Baby Sedu #petualama

Eh korang jangan bosan ye aku asyik update pasal anak aku je...haha
yelah dah nama pun berpantang...
duduk rumah 24 jam...
apa lah sangat aku boleh cerita bila duduk rumah je ye dak?  =)


********************************************************************


oke berbalik pada tajuk entry...
pernah dengar tak petua orang tua-tua,
bila baby sedu kita tepek tisu basah kat dahi dia??



MACAM NI~!



macam kelakar je kan...
tapi surprisingly aku pun terpengaruh dengan #petualama nih...hihihi~
nak kata berkesan tu aku tak jamin 100% lah...
sebab kadang-kadang berkesan je cara ni...
means baby sedu tak lama la...
tak tahu la kalau benda ni sekadar psikologi ke hape...
kut ada yang tahu boleh la explain dengan panjang lebar kat aku
macam mana function 'tisu basah' ni sebenarnya   ^__^




tengok anak aku macam seronok je kena tepek tisu basah kat dahi...
rasa sejuk kot kepala...hekhekhek~
err kalau orang besar sedu ada tak yang tepek tisu basah macam ni jugak?? ngaaaa~  v(^___^)"














p/s::  hari ni umur baby Zafirah genap 21 hari (3 minggu)...tiba-tiba aku rasa kulit aku makin cerah...sebab dah lama tak kena matahari...kahkahkah~  =P






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

33 comments:

Masz Sidek said...

hehehe... pertama kali dengar petua ni... nak jugak tahu berkesan ke tidak...

eima said...

tah la dik oi tak penah berkesan utk babies aku ...huhu

klu alisha sedu je dulu aku sua je nenen ... die nyot2 2-3 kali hilang la sedu .. hehehe

rindu masa berpantang sgt besh ....dok rumah je ....

Liyana said...

bestnye berpantang ui... dok umah je ek :)

bby domok2 :D

maisarah sarah said...

selalu gak tgk mcm tu.tp aritu abg sedara sengal.dia gi bt kat bini dia cmtu.haha

CikNaa said...

betul2.. mmg berkesan! pengalaman jg adik2 dulu la.. next month nk tepek kat dahi anak sndiri pulak.. nk tgk gmbr mama dia pulak.. cerah org pntang ni lain cket :)

saya tak tipu.... said...

ajaibnye petua ni selalu menjadi walaupon cam x masuk akal!tp kak nina bukan letak kat dahi tp lekat kat hidung baby!

sue zainun said...

salam :)
haha ada gak buat dulu..diri sendiri xpenah la plak buat..tp kdg2 berkesan juga

Huda said...

memang buat pun cam gitu..tapi berkesan laa..

NUR AMINA said...

Orang tua dulu-dulu siap koyak kain lagi, tepek kat dahi baby, nak bagi lekat tu basahkan kain dgn air liur, kita sekarang ja letak tisu basah...hehe akak selalu buat dulu bila mak akak bagitau dan nampaknya berkesan, cepat hilang sedu...kebetulan ja kut

diana said...

heheh..
dulu pun akak buat gitu kalau baby sedu..
tapi kalau orang tua yang sedu
siram dengan air je..hehehe

Cik Eka said...

kalau kat tempat eka,bukan tisu basah..tapi benang yang dibasahkan..
letak cmni..hehehe

Asfiza said...

as selalu buat kat adik masa dorg kecik2 dulu..macam mujarab jer..hehehe

Rozuan Ismail said...

kalau wan sedu,wan wat bodoh je.sebab mak cakap bila sedu maknanya kita makin tinggi

Lya Colours said...

kalau org besar buat macam tu namanya buang tebiat. hahaha
mungkin tak berkesan letak tisu besar tu. kene letak tisu tandas baru berkesan utk org dewasa.hehehe

mas saari said...

kalau ikut petua mak akak letak benang basah.. tapi benang tu mesti dari kain lampin baby atau pun tuala baby!

YanaMIB said...

ouh letak benang basah tu first time sy dgr..hihi =)

erin moshimoshi said...

bile la turn erinn

POSH76 said...

tingat dolu2 kalu ada baby sedu mmg guna teknik ni mujarab...

Cik Rose Cute said...

Memang betul Yana...kalau anak sedu letak tisu basah atas dahi...hihihi....

Rinna said...

Mmg letak tisu ikut petua lama.. heheh entah laa kdg2 mujarab jugak..

Cutenyaa zafirah..

aDisH.sHidA said...

betul betul nada upin ipin..
kalau baby sedu org dulu2 pesan letak tisu/kertas basah.....kadang2 menjadi jugak....tp ntah la kan...buat je..

^ FA NORIZAN ^ said...

akak, betol! hehe.. walaupon tak kawin lagi. tapi, sbb ada aaik ramai sgt. bile die sedu je, suka tempek tisu basah kat dahi derang. HEHE.

akak, nak tanya. ape makna di sebalik 9897? sbb tengok kat family abg ujang n akk, sume blakang 9897... ape tu?

^ FA NORIZAN ^ said...

eh, *adik

ieda said...

tisu atau benang di ujung baju @ kain lampin dia .. itu yg selalu akak amalkan .. insyaallahh ;)

one.two.smile said...

masa mama saya pantang kat adik dulu, selalu jugak mama buat mcm tuh bila adik sedu..

tapi kekadang mama amik daun sirih celup dengan air letak kat dahi...mcm tisu tu jugak laa :)

Diana @ bilakukatacinta said...

ada yg letak benang hitam yg dibasahkan atas dahi bb

syud said...

SAMA LA..DULU ANAK SEDARA PON LETAK YANG TU LAA.. BERKESAN..TAPI XTAU LA APA RASIONAL DARI SEGI SAINS.. HOHOHOH

ir yien 9897 said...

tambam nyerrrrrr :)

Hazman said...

Memang petua turun temurun....aku selalu fikir kalau bangsa lain camner diorang buat yea kalau baby sedu cenggini...

nabilah_2908 said...

nenek sy biasa buat mcm ni kt cucu2 yg dia jaga... ;)

Ms Fai said...

yg fai pernah dgr letak benang yg dibasahkan, benang tu amik pd baju yg baby tgh pakai. hehe, mcm2 kn petua org2 tua ni... ;)

Cik Azizah said...

berkesan kak..kat wad jijah ramai jijah tgk mak baby buat camni..jijah tanya tu ape kat dahi..rupanya tisu basah..hehee

AMNA said...

comel~! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015