Dec 23, 2016

Company Trip 2016: Ipoh 3D 2N

Assalamualaikum...


Every year kompeni aku akan buat trip percutian...bos akan belanja semua cost transport dan penginapan khas untuk staff sahaja...kalau nak bawak family, cost tanggung sendiri...contoh kalau naik flight, kompeni tanggung tix untuk staff sahaja...family members kau bayar sendiri...tapi penginapan semua kompeni gak tanggung...gituhh~


Start dari last year, bos siap bagi elaun harian sepanjang tempoh percutian!! wohoaa! tapi last year aku tak join company trip sebab dalam pantang...dorang pi Bali kaooo...aku tatap je lah gambar² dari opismet aku yang lalu kat timeline FB...sobsob


This year, bercuti dalam Malaysia je...eh jadi lah....janji bos belanja semua...hahaha~ 


So macam biasa, cost pengianapan company dah cover...transport je sendiri²...alahh dalam Malaysia je naik kereta sendiri lagi selesa gitu...tapi bos bagi elaun RM200 sehari x 5 hari....cukup dah nak cover duit minyak + tol + makan minum sepanjang percutian 5 hari 4 malam...eh lebih dari cukup! wohoaa! tenkiuuuu bos!


Alkisahnya 11 December, hari Ahad, petang baru bertolak pi Ipoh....orang lain dah sampai awal...aku je lambat sebab kepenatan berjalan kat MAHA sehari sebelum tu, jadi slow je nak bergerak, packing² beg segala...huhu~   malam tu ada kenduri kahwin office mate dari Singapore...so ngam² je aku sampai hotel, terus siap² pi kenduri...aku solat Maghrib dulu la kat hotel....lagipun dekat je tempat kenduri dengan hotel...


 actually ni Indian wedding...semua staff and boss ada sekali malam tu....dia buat kat restoren Tandoor Grill, 9 Jalan Chin Choon Sam, 30450 Ipoh, Perak...sedap food kat sini ๐Ÿ‘


Almost midnight jugak baru habis kenduri....formal wedding...jenis makan berhidang ikut turutan menu tu...tak reti nak explain...hahaha~


Ramai tau guests yang makan kat Tandoor Grill ni...kagum aku...mungkin la tempat ni memang glemer dikalangan penduduk tempatan....untuk wedding, ada dewan khas kat tingkat atas...so tak campur la dengan guests lain...tapi boleh nampak la guests datang keluar masuk restoren ni...hihi


bila kau suruh husbeng kau amek gambar OOTD be like..........๐Ÿ˜‘


Balik hotel terus membungkang! penat! penat berjalan kat MAHA tak habis lagi, tambah lagi perjalanan 3 jam nak sampai Ipoh tu...phew~


Esoknya bangun agak awal....sebab lapar! bukan aku yang lapar...dak encem lapar sebab masa kat wedding malam tu dia tak makan sangat...ate deme banyak hidang lauk seafood...laki teman tak makan hidupan laut ni...dia makan ayam daging je...tu yang kelaparan dia pepagi tu....laju je ajak pi breakfast...huhu~


view dari tingkap hotel...waktu ni pukul 7am...ke belum pukul 7am...tak ingat....


Eh lupa nak cerita, kitorang stay kat Weil Hotel, 292 Jalan Sultan Idris Shah 30000 Ipoh, Perak...rating hotel ni 4 star tak silap...lokasi betul² sebelah Ipoh Parade...siap linked lagi so dari lobi hotel boleh terus masuk Ipoh Parade...parking pun linked dengan Ipoh Parade...how convenience!


Bilik kitorang...katil king + baby cot (upon request)...unit asal ada sofa 2 seater kat tepi tingkap tu...tapi HR aku dah request baby cot tak muat dah letak sofa kat situ...


Setel gosok gigi, basuh muka, membuang apa² yang patut, terus turun cafe area lobi untuk breakfast...haa tak mandi pun....sebab nanti nak terjun swimming pool...so malas nak mandi banyak kali....ngeeee ๐Ÿ˜


salah satu menu yang paling best (bagi aku) kat hotel ni....roti canai....dia masak fresh...laku kerassss...kalau time ramai orang kena beratur nak tunggu chef buat roti canai...tekstur rangup² ya ampun sedap setanding kedai mamak! lagi satu menu yang sedap kat sini rendang ayam...dak encem duk ulang makan rendang ayam dengan roti canai....aku kureng sikit rendang² ni....so aku makan roti canai cicah kuah dal....Alhamdulillah kenyang...


Ouh aku ada jugak makan benda lain selain roti canai...tapi food lain tu rasa dia biasa² je...standard menu hotel...aku highlight menu yang sedap je...hehe~


Dah kenyang breakfast, balik bilik tukar baju mandi...Zafirah tak sabar sangat dah nak terjun swimming pool...dari dia celik mata dah sebut nak mandi swimming...grrr~


kali ni mama and Zafran join sekali...yahooo!! dah lama oii tak berendam! baju swimming tu dak encem belikan masa dia pi Jakarta 2 tahun lepas...sekarang baru pakai...sebab dulu rasa macam tak muat...sekarang ai dah selim...boleh laa sarung...kehkeh~  eh kat Parkson pun banyak jual muslimah swimsuit...sediakan ongkos je...hehe~


matahari terik pun tak herannnn...berendam lagi best! anak teruna tu penakut air...nangis beria...bukan aku tenggelam kan dia pun! duk atas pelampung je...susah payah mama beli pelampung kat Lazada, Rm25...dia takut pulak nak duk dalam tu...caittt!


video
timelaps gitchuu~


Dalam pukul 10.30am gitu kot aku naik sebab kesian tengok Zafran nangis tak berenti...hahahaha~  stress okeh! orang nak swimming dia nangis pulak...haihh~  aku susukan dia kat tepi pool tu terus tidur...laaa ngantuk rupanya...hahaha~  eh kat area pool ni tak ramai orang....pastu siap ada kawasan yang ada tirai bagai...selesa lah nak nyusukan anak...takde orang nampak and takde orang nak tengok pun....haha~


Then, dah tengah hari baru balik bilik...Zafirah tu kalau boleh nak berendam sampai malam...puas pujuk dia naik.... ๐Ÿ˜‘


Masuk je bilik terus mandikan bebudak ni....tukar baju sesiap...pastu aku tidurkan Zafran balik....Zafirah je takmo tidur...sibuk tengok Ipad...ada free WiFi dalam bilik syok laa dia layan Youtube...hehh~


Then giliran aku pulak nak mandi...yahooo!


yahooo sebab boleh berendam dalam tub pulak!!! hahaha~  dah lama tak berendam weiii....sedar² sejam gak aku duk dalam bilik air....anak dah tidur, layan lah ME time *ecece*...kalau ada sabun lavender ni lagi layan aku tidur dalam bilik air....hahaha~


Toilet Weil Hotel ni agak besar dan sangat selesa! lupa pulak amek gambar...haha~  tub ni bukan sekali dengan shower tau...shower ada kat sebelah tub....ada 2 jenis shower pulak tu!! satu yang jenis portable, bertali tu boleh alih² kan, satu lagi gantung kat siling....huii heaven! hilang semua stress dalam paleotak! berejam masa spend untuk mandi je?? lol~ ๐Ÿ˜


Lepas mandi, solat Zuhur...then sesiap nak pi Ipoh Parade...bos nak belanja main boling pukul 3pm...yeyy! dah lama tak main boling! sementara aku bersiap tu Zafirah sempat lelap sekejap....ceh! tadi orang suruh tido takmo....ni dah nak keluar baru nak lelap bagai....mujur la dia jenis senang nak kejut....asal berjalan takde masalah nak kejut dia dari tidur...๐Ÿ˜


Kitorang lunch dulu kat food court...aku order nasi goreng daging....erm so-so je rasa dia...makan laju² sebab dah pukul 3pm pun time ni! orang dah menunggu kat bowling alley tu! haha~  aku mintak dorang masukkan nama aku and dak encem hujung²...


Bowling area satu level je food court...sampai² terus baling bola...haha~  Zafirah tu first time tengok mama papa main bowling...baru dia faham macam tu rupanya orang main bowling...


Ada 3 lane yang kitorang amek...bos belanja semua staff and families yang nak main...best! aku and dak encem satu team dengan bos...team kitorang markah paling tinggi kot! oke bukti gambar ada kat fon dak encem....kalau ada yang tak percaya baru aku letak gambar...hihi~


skill yang dah kelaut...first game markah aku below 100...banyak yang foul! kat sini kaki kau tak boleh lebih line kat lane tu....pehh tak pernah experience foul foul bagai ni....stress tengok markah kelaut...hahaha~  2nd game dah dapat tune! markah above 100! yeyy! haa bos belanja sampai 2 game oke! sado terus lengan ๐Ÿ’ช


Habis main bowling dah almost 6pm...main ramai² tu lama nak tunggu....sian Zafirah boring sebab dia tak boleh main...huhu~  so sebelum balik hotel aku bagi dia mewarna guna pasir kaler² tu....alaa tak reti nak explain....kena bayar RM8....menunggu dia mewarna pun dah makan masa sejam! sebab first time bagi dia experience mewarna guna pasir so dia blur...haha~


Balik hotel laju² solat Asar, sesiap nak pi dinner pulak....company dinner...bos belanja lagi! syukur Alhamdulillah~


Ikutkan dinner start pukul 7pm gitu...tapi aku nak solat Maghrib sesiap kat hotel....mekap² bagai...almost pukul 8pm kot baru sampai tempat dinner...alaa bukan ada acara special pun....makan buffet....so tak kisah lambat sikit...


kat sini lah lokasi dinner kitorang...dekat jugak dengan hotel...dalam 5-10 minit perjalanan gitu....


meriah! makan sedappppp...syok aku ulang alik meja buffet...haha dasar!


Untuk kali yang kedua jugak, ada cabutan bertuah....tahun lepas yang dorang buat kat Bali, aku takde...kali ni agak mengharap jadi bertuah...1st price Iphone 7 oii!! goosebumps aku tunggu bos bos cabut nombor...hahaha~


Tapi dukacita...tak menang pape...T___T


Takpe lah...happy tengok kawan² yang bertuah...mungkin rezeki aku next year kot *tak berhenti mengharap* ๐Ÿ˜


Dalam pukul 10pm gitu baru setel dinner...then balik hotel, tidur...


Esoknya rutin pagi macam biasa....bangun, gosok gigi, basuh muka, turun breakfast...dah kenyang, naik bilik tukar baju, terjun swimming pool pulak! cuma kali ni aku dengan Zafran tak join...sebab kul 12.30pm nak check out dah...nak kemas barang lagi, nak mekap lagi...kahkah~  so papa dengan Zafirah je terjun swimming pool...


elehh Zafran tu...time tak bagi mandi sibuk nak join orang swimming...time bagi berendam menangis sedu sedu...cubit nak?


Kitorang extend check-out time pukul 12.30pm...so banyak masa untuk bersiap...dalam pukul 11am+ gitu baru papa and Zafirah naik bilik...aku dah siap mandi semua dah time ni...tinggal nak packing² bag je...hotel ni juga ada sediakan laundry bag...besar lak tu! muat la sumbat baju kotor 4 beranak untuk 3 hari 2 malam duk sini....


Tepat 12.30pm check-out! pastu ada la menyinggah² bagai...tak penting so takyah update sini...hahaha~


Next, kitorang ke Penang pulak...masih lagi company trip...bezanya trip to Penang ni, bos and staff from Singapore tak join....ada dalam 6 orang staff and families je join...wohoaa!


Cerita Penang lain entry eh...insyaAllah....








Terima kasih sudi membaca!

1 comment:

JS said...

wah bestnye boss velanja...hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015