Dec 3, 2016

Trip to Genting Highland #Day 1

Assalamualaikum...


 Few weeks ago, tak ingat dah exactly bila...haha~  saja la aku ngajak dak encem bercuti pi Genting...memang saja pilih Genting sebab sejuk....lagipun perjalanan tak jauh sangat compared to Cameron....nak tidur semalaman je pun...huhu~


Kitorang bertolak tengah hari, Khamis...singgah KL jap, pi opis lawyer sign dokumen untuk rumah...lunch nasi arab bagai....sedap! sepinggan RM7...oke la kan?? nasi campur kat opis aku ni harga gitu jugak....yang penting kenyang...Alhamdulillah...


on the way pi Genting, singgah McDonald drive thru kat Gombak...makanan kat Genting kan mahal mencekik....so tapau sesiap makanan dari bawah...jimat kekdahnya...bahaha~  silap tak tapau nasi arab je tadi....McD bukan kenyang nau....hehh~   dah terlanjur perjalanan, tapau je lah makanan apa yang ada...McD pun mcd lahhh...janji dapat makan... 


Dari Gombak dah dekat dah nak sampai Genting...kurang lebih sejam gitu je...


Kali terakhir aku jejak Genting masa zaman kolej dulu...lebih 10 tahun lepas!! pfft! kali terakhir datang dengan dak encem jugak lahhh...boipren gelpren...eh tapi kitorang gi reramaiiii...bukan berdua jeee...takde pekdah datang Genting berdua...time tu kitorang main outdoor them park tu...syok wooo...darah muda kannn....tak gentar! ecehh~  sekarang aku mampu naik train bebudak tu je...kahhh! 😝


So...kali ni datang lagi...dengan anak² pulak...Alhamdulillah....murah rezeki boleh bawak anak² berjalan....


 kitorang stay First World Hotel....kali kedua aku stay sini...first time dulu datang dengan parents aku....kurang lebih 10 tahun lepas jugak...haha~  tapi dulu takde mesin canggih² giniiii....jakun jap! eh mujur dah pernah baca entry Julia Johari pasal check-in thru mesin je...so takde la blur sangat....kehkeh~  thanks Jujuuuu! ai banyak study pasal Genting dari blog Juju tauuu....detail dia review...terbaikk!👍


 ekceli aku dah booking hotel ni thru website rwgenting....bayar sesiap....so sampai sana, just masukkan ic kat mesin tu, nanti dia otomatik keluar kita punya reservation...sampai menu atas ni, kitorang klik '2 keys'...alaa bayaran sama je ko amek 1 or 2 keys...better amek 2 keys...kitorang biasa on ekon dalam bilik bila nak keluar jalan²...tu gunanya 2 keys...ngeee~   yang 'express check-in' dengan 'special room requests' tu aku tak pasti apa beza....aku klik special room request je...haha~  yang penting takde extra charge...


Kunci bilik dalam bentuk kad, keluar kot mesin tu jugak....mudah bukan?? nak beratur kat kaunter pun boleh je...sebab aku pi weekdays bukan ramai orang pun....tapi saja la nak gunakan teknologi yang ada....hehe~


 bilik kami kat Tower 1, Level 7...yeyy!


 bestnyaaaaa!😍


 ni lahhh bilik yang aku tempah....TRIPLE ROOM...RM84 sahajaaaa! tapi takde breakfast...bagi aku murah dah....biasa bilik besar camni rate RM100++ - RM200+...ni aku dapat below RM100 dah cukup bersyukurrrr....hehe~


 view dari tingkap....tingkap tu pun view belakang bangunan...tak nampak apa pun...gelap je...lampu dalam bilik pun malap gitu....memang tak galakkan orang lepak bilik sangat kot...hahaha~


Katil single tu khas untuk Zafirah....sejak anak masuk 2 memang aku akan pilih family room tiap kali bercuti ke hotel...aku nak anak² aku selesa....sebab kat rumah pun dia tidur atas katil sendiri....bukan berhimpit² dengan kitorang atau tidur atas lantai...so bila nak bercuti, sepatutnya kena lebih selesa daripada rumah....tu style aku lahhh...bila bercuti, kena lebih selesa dari rumah atau sama macam duk rumah..gituhhh 😁


 bilik air yang super small!! takleh mandi berdua...ehhh!! shower dengan jamban asing²....sinki pun asing kat luar...so kalau ko jenis mandi berejam tak ganggu orang yang tengah cerry berry...hahaha~


Lepas letak barang² dalam bilik, solat asar segala bagai, kitorang keluar jalan² tengok indoor theme park...tak banyak ride macam dulu....ada laa dalam 6 ride gitu je...aku dah tengok awal² ride yang available sebelum datang sini...dak encem pun advice taknak beli pakej apa²....takyah naik ride apa² lah senang cerita! jalan² je...hahaha~   tak baloi katanya sebab ride sikit sangat...roller coaster pun nan hado! eh 10 tahun lepas ada roller coaster oke kat indoor theme park! pheww~


Pastu dah sampai sana, kau pepaham je lah bebudak kannn...bagi kau maybe ride² tu bosan nak arwah...tapi bebudak baya Zafirah ride tu palinggggggg ohsem! wajib naik!! gituu~


Makanya papa dengan berat hati tapi kesian tengok anak teringin, belikan la jugak tiket per-ride RM9.30...yaa ada jugak jual tiket per ride...tapi kalau betul nak main semua ride dalam ni better beli pakej...paling murah kalau beli awal kat website dorang boleh dapat RM20 (adult), RM19(kids)...tak silap la gitu harga diskaun....boleh main unlimited! tempoh expired tiket 24 hours...kematu lah kau tengok anak² keluar masuk naik ride...hahaha~  beli kat kaunter pun boleh, tapi harga mahal sikit...even guna membership card pun dapat less sikit je...beli kat web berbaloi oke!


 siapa yang eksaited sebenarnya ni?? 😏


ni je lah satu²nya ride yang papa bagi naik...hahaha~  mujur dia tak meragam...walaupun mulut duk merayu² nak naik lagiiii....haihh jom jalan² lah...round resort ni...amek gambar....


hantu yang aku label anak panah tu orang, pakai topeng...so dia bergerak²...kemain takut anak dara tu! amek gambar kena peluk dia....nak suruh berdiri dekat² takut pulak...hahaha~  sabar je lahh...hantu tu tinggi nak oii...takde kerja dia nak terjun semata² nak takutkan orang...dia pun orang jugak!! hahaha~
Pastu round luar resort pulak...hujan time ni...dah hujung tahun kan, memang musim hujan...bertambah sejukkkk....best! nyaman je rasa....compared cuaca KL tu kannn...kahkah~


ahhh rindu London...ehh! Zafran tu first time tu merasa duk tempat sejuk, pakai jaket tebal gitu...prektis ye nakk...mana tau ada rezeki pi negara sejuk lagi...aminnn~ 😁
Lepas Maghrib balik hotel....lapar!


bebudak makan ayam goreng....aku makan chicken mcdeluxe, dak encem mcchicken kot tak ingat apa dia order...dengan beger tepi jalan...saja beli extra katanya....tau pun tak kenyang makan fast food kannnn...hahaha~  takpe lah...pengalaman pertama...next time kita bawak nasi yeee...😁


Ingatkan lepas makan nak turun bawah balik jalan² amek angin malam....tapi tak jadi....sebab??

AKU DEMAM!!!!! huwaaa T_____T

Spoil gila okeh mendemam time tengah holiday...grrr! terbersin² aku malam tu...masa nak tidurkan Zafran, aku pun join lena sekali....pastu tak sedar apa dah...adoii


oke nanti sambung 2nd day next entry, insyaAllah....


tata!
IKLAN:


Jom cuba!





Terima kasih sudi membaca! 

8 comments:

Afidah Azmi said...

Weeksday murah.Cer weekend..mau.mahal..so.lepas ni my turn pulak..huhu

eima said...

tgu looney tune park tu siap baru naik sana kot ... ari tu naik xde pe ... takat merasa naik skycab tu je la ...

Amanda Suria said...

Twringin nak bawak dania sini..tp papa eh x nak pi plak..hujan katanya..eleh..org nak naik skyway je pun..bukan suh dia drive sampai atas

mrs kayrul said...

Tunggu outdoor siap la baru nak g sana..hihihi

Julia Johari said...

Terima kasih my yana sayang...siap buat backlink haaa awwww terharu juta2 rasa...alhamdulilah sonok tgk baby encem tu bergumbira atas genting ye...eh kenapa yana cun lain macam ini kali...makeup tu lawa sungguh...so yana always la maintain cenggini...lawo oiiiii mak zafirah ni...sekali makeup haaa tak kenal okeh hehe...

A'ishah K. said...

bestnyaaa. sekali je sha pernah pergi gentingg. kena pergi gak niii.

Chekgu Azrine said...

Lepas ni kena gi weekdays pulak...

Nadia Johari said...

tunggu cukup modal baru pergi jalan-jalan..dah alma juga tak pergi genting cameron ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015