Dec 29, 2016

Company Trip 2016: Trip to Penang 3D 2N

Assalamualaikum...


Habis 3 hari 2 malam stay di Ipoh, kitorang sambung percutian pi Penang pulak...wohoaa! first time ni bercuti sampai 2 negeri....haha~  mekaseh bos! muahh muahh! ๐Ÿ˜˜


kitorang gerak paling lewat...sebab melayan Zafirah swimming dulu...pastu singgah bank lah bagai....dah Zuhur baru bertolak pi Penang...staff lain awal pagi dah bertolak pi Penang...


masuk highway terus lena bebudak ni....


Then, sampai Simpang Ampat, kitorang singgah makan nasi kandar...kebetulan abang ipar aku ada kursus kat Langkawi and stop sekejap kat Penang untuk pekena nasi kandar...so kitorang join dia sekali....aku kurang minat nasi kandar....tapi sekali sekala nak makan oke je...tenkiu along belanja kitorang lunch! ๐Ÿ˜


Then kitorang terus kan perjalanan pi Bukit Feringgi...yaaa kompeni aku dah booking hotel area Feringgi...jauh oii!!!


Pertama kali buat anak² aku jejak kaki ke Penang...yeyy!


ni lahhh hotel yang kami stay for 3 days 2 nights! tak sabar nak regang² kan urat saraf...lenguh duk dalam kereta lama²...


ni bilik kitorang...Alhamdulillah bilik luas...lagi luas dari Weil Hotel, Ipoh...bilik  air je kecik...tapi ada bath tub jugak...kalau kat Weil, bilik air kemain besar...huhu~   tak kisah la...orang dah belanja syukur....tapi aku bagitau ni info untuk korang yang plan nak bercuti ke Penang...๐Ÿ˜


tengok gambar katil rasa nak tidurrrrrr...zzzzzz~


Since kitorang sampai hotel dah lewat petang, tak dan nak terjun swimming pool (tutup pukul 7pm) or main pasir pantai...yaaa hotel ni betul² sebelah laut....walking distance je...tapi TAK BOLEH mandi! sebab ombak kuattttt sangat! boleh main pasir or parasailing or banana boat or.....eh banyak lah aktiviti kat tepi pantai tu...sediakan duit je...harhar


Malam tu dinner sendiri²....kitorang pi kedai depan hotel je...ada banyak gerai and restoren and kedai²...KFC and Pizza Hut pun ada...semua walking distance je....gerai² jual souvenir pun banyak depan hotel tu...macam bazar....


Lepas makan, balik hotel...tidur! dah pukul 11pm pun time tu...dak encem pun dah letih sangat sebab driving jejauh....dia bukan gemar sangat travel jejauh naik kereta...badan tak biasa tu letih tu....bebudak pun tidur awal malam tu...Zafirah sampai hotel je dah berzikir nak mandi swimming pool...grr~  tidur lah awal...esok bangun awal boleh mandi swimming pool ๐Ÿ˜‘


Esoknya tu, bangun awal...nak swimming kan? kena bangun awal....breakfast dulu.... 


Ada 2 cafe disediakan for breakfast...satu kat area lobi, satu lagi tepi pantai....ramai orang weii!! cuti sekolah kan...first day tu kitorang pi cafe area lobi, kena beratur kaooo! pehh~  aku wassap opismet aku, dorang cakap cafe tepi pantai banyak seat kosong lagi...oke laju² pi cafe lain...malas nak tunggu²...buang masa (padahal dah lapar!) ๐Ÿ˜


nice view!


Bagi aku, food kat sini tak berapa sedap compared to Weil Hotel...ada jugak menu roti canai, tapi macam roti canai segera....dia punya tahap tak sedap tu bukan la sampai tak boleh makan tau! standard makanan hotel...biasa² je...takyah la kau expect macam makan kat restoren sup Gearbox ke...haha~


Tapi bagusnya cafe kat sini sediakan pinggan plastik khas untuk kekanak....tetibe je bertambah selera anak aku nak makan bila hidang dengan pinggan plastik cecomels siap ada gambar kartun²....mengada!


Lepas makan, naik bilik tukar baju untuk buat acara wajib! ๐Ÿ‘‡


SWIMMING!!!


Swimming pool kat sini best gilaaaaaaa!!! nanti aku cerita lain entry apa yang best sangat kat sini...hahaha~  banyak gambar wehhh....sabar tau!๐Ÿ˜


Dah penat mandi, dalam tengah hari gitu, pi main pasir pantai pulak....


Aku ada beli set mainan pasir kat DIY...haa main lah pasir puas²....buat castle bagai....sesambil main tengok orang naik parasailing...harga parasailing kat sini RM80 per head...kalau ramai nak naik ada diskaun lagi...teringin sangat nak naik....tapi takde rezeki....sibuk melayan anak sampai tak sempat nak try ber-parasailing...next time insyaAllah...


aku tak join main pasir...sebab Zafran mentido...hahaha~  budak hensem tu kan memang time dia tidur pukul 11am tu...lepas mandi swimming pool, susukan dia terus lena....dengan angin pantai fuuhh mimpi indah² ye nakkk~


Dah penat main pasir, naik bilik mandi manda, tukar baju...pi lunch kat restoren nasi beriani depan hotel..apa tah nama restoren tu....sedap jugak laa...Zafirah tak habis² ajak nak main...kena paksa makan nasi....tak makan tak boleh main! gitu mama garang! hahaha~


Lepas makan, balik hotel...tidur! penat woo~  Zafirah and Zafran pun ku paksa tidur....anak² aku kalau tak paksa tidur memang dorang akan tahan mata....nak re-charge energy kena tidur...petang kang nak bawak main lagi....kalau tak tidur kang badan dia penat mula la drama tantrum, merengek...spoil mood kitorang laki bini jugak kang...so kena paksa tidur!


Bila dah petang, dalam pukul 4-5pm gitu kot, anak² aku dah bangun, siap² bawak pi main pulak.... 


pi main kat sini haa...lokasi bebetul sebelah hotel...sebelah cafe yang kitorang breakfast tu je...tiket masuk FOC sebab complimentary jadi guests kat Grand Sands Hotel....harga sebenar untuk masuk is RM24...adult takyah bayar....more pasal tempat ni pun aku cerita lain entry kayyy...sekali dengan entry swimming pool....sabar tau shayang²!๐Ÿ˜


oke laa aku bagi sneak peak apa yang best sangat kat Adventure Zone ni ๐Ÿ‘‡

bukan anak je suka! makpak pun layan weiiii!! tak sedar 2 jam duk dalam tu....tempat ni tutup pukul 7pm....kitorang layan main slide sampai tempat ni tutup! bahaha~


Malam tu kitorang lunch area Gurney Plaza...pekena pasemboq! tapi jujur aku cakap pasemboq kat Bangi jauh lebih sedap dan harga lebih murah....tak sure lah kalau aku tak reti pilih gerai mana yang sedap....hihi~


Then kitorang lepak kat dataran mana tah....tak ingat...hahaha~  mak kawan aku nak borong jeruk....pastu ada la opismet lain borong jeruk jugak...aku tak minat jeruk so layan anak main belon buih je...RM3 sekali sewa...standard kot harga tu? tak pernah lagi sewa belon tu kat memana....huhu~


Dah puas lepak, balik hotel....tidur! dah pukul 10pm pun masa ni....ingat nak jalan² tepi pantai...tapi macam tak larat je....haha~  tidur je lah...


breakfast hari terakhir....budak hensem yang kuat makan....kau bagi la apa pun semua dia telan! tapi badan kocik jeeee....berat tak sampai 8kg pun! haha~


lepas breakfast pi swimming...memang acara wajib kalau pi hotel ni....pheww~  Zafran tak mandi sebab aku and dak encem malas nak mandi....Zafirah dah tak takut nak swimming sendiri...dah reti guna pelampung...legaaaa...aku pantau lah dari tepi kan....bukan dalam pun kolam kekanak tu....


Lepas mandi, siap², packing²...pukul 12pm terus check-out....


Lepas check-out sambung main lagi kat Adventure Zone...bebudak ni mana reti penat! haihh~


Sejam lebih jugak dalam Adventure Zone....tu pun kemain payah pujuk anak dara tu balik...dia duk berzikir nak main lagi nak main lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....grrrr!


Dah Zuhur baru balik....kengkonon nak singgah Bukit Bendera...sekali sampai sana tengok orang beratur nak beli tiket panjang hazabedah! aku suruh dak encem risik kot la berbaloi beratur....sekali staff situ cakap, estimate 2 jam menunggu! beratur beli tiket je dalam sejam, masuk dalam beratur nak tunggu train lagi....eh terima kasih je lah...lain kali je lah kita bawak anak² naik Bukit Bendera...tak sanggup lah nak beratur....huhu~


time balik lalu jambatan baru.....wohoaa!


Babai Penang...insyaAllah ada rezeki akan datang sana lagi....nak naik Bukit Bendera yang tak kesampaian tu...doakan dak encem rajin drive...kehkeh~


tata!














IKLAN:


Jom cuba!






Terima kasih sudi membaca! 

3 comments:

Aty_Fared said...

aku rindu nak ke penang.. huhu.. kali terakhir pergi masa mengandungkan qaleef...

eima said...

wahhh mmg best la hotel ni pool dia best siap free utk kids kat adventure zone tu

Hamelia Hamid said...

BESTNYE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015