Mar 6, 2017

Pendaftaran Online Kemasukan Darjah 1

Assalamualaikum...


Did you know, anak yang dah mencecah umur 5 tahun perlu didaftarkan untuk kemasukan darjah 1?? yaa itu lah hakikatnya...bukan tunggu 6 tahun baru daftar ye...tapi 2 tahun sebelum dah kena daftar...mungkin memudahkan urusan pihak sekolah mengawal kuota kemasukan pelajar...tambah pulak sekolah² HOT, siapa cepat dia dapat lah kan...pfft!


Alhamdulillah, aku dah selesai register anak dara bertuah tu untuk intake 2019...register online je wehh...mudah sangat...meh aku cerita step by step camne nak register...cekidaut!


 Mula² bukak website https://public.moe.gov.my/ ...jika first time nak daftar, klik kat bahagian 'Pengguna Baru'...


Akan keluar paparan ni...isi segala details...bila dah lengkap akan dapat satu emel verification...lepas tu baru boleh log-in macam biasa....eh mudah sangat...macam register Instagram jugak....lol~


Lepas log-in akan keluar paparan macam ni...klik kat bahagian TAHUN 1...


For your info...aku memang guna Google Chrome..setakat ni lancar je lah proses registration...


klik pada 'Permohonan Baru'...kot tetibe lepas dah siap isi, esoknya tu rasa macam ada salah kat mana², boleh klik kat bahagian 'Semak Permohonan'...boleh kemaskini data kat situ....


Paparan pertama, kena lengkapkan details murid...means details anak korang yang nak didaftarkan tu lahh...


bahagian ni paling mencabar sampai sakit kepala...mohon JANGAN hilangkan buku imunisasi anak okeh!! simpan sampaiiiii lah dia sekolah menengah pun guna lagi wehhh! *aku pun baru tau..pfft!*  mujur buku imun Zafirah ada lagi simpan dalam lemari...walaupun menggagau gak aku mencari ingatkan tak pakai dah buku tu...mujur tak buang...hehh~


NOTE: if ada maklumat yang tak lengkap especially part yang dia tanda '*' tu, korang TAK BOLEH klik next...! tu yang buat sakit kepala tu 😑


Lepas dah berjaya isi segala maklumat kesihatan, tarikh vaksin segala tu, baruuuu boleh klik Maklumat Penjaga pulakkk...


Kalau nampak pop-up begini jangan cemas!! mungkin dorang ingat kau orang London...kahkah...klik je 'Teruskan'...nanti ada la nombor ic korang kat column tu...


Lepas dah lengkap semua, klik NEXT!


oke last ni....pilih sekolah mana yang korang nak masukkan anak korang...list sekolah based on alamt rumah korang tau...kalau nak masukkan sekolah lain mungkin kena buat surat lain kot ke pihak KPM...not sure lah...


Lepas dah lengkap, klik 'SIMPAN'...


wallaa! boleh print surat permohonan yang dah lengkap...


Sediakan semua dokumen² ni, pastu bawak sekali bersama surat permohonan yang dah dicetak ke sekolah pilihan korang! yaa kena bawak sendiri surat dan segala maknek dokumen ni ke sekolah....


Setengah sekolah akan request korang untuk sediakan satu sampul kosong yang dah siap lekat setem singgit...tapi sekolah Zafirah tu tak payah sediakan sampul and setem pun...kerani cuma mintak bayaran RM2 untuk dorang pos maklumbalas permohonan ke rumah parents nanti...senang korang follow je checklist yang dalam website tu...bawak apa yang ada dalam checklist je...kalau kerani kecoh ko argue je balik, "saya follow checklist!"  giteww~


Alhamdulillah Zafirah dah selamat ku register kan ke sekolah pilihan...orang yang ke-23 register...hehe~  Next year kena follow up lagi dengan sekolah untuk confirmation tak silap...semoga dipermudahkan urusan kami...amin


oke tu je nak cerita...ini cuma pendaftaran SEKOLAH KEBANGSAAN ye...untuk sekolah agama tak silap kena pi sendiri sekolah tu untuk register...


Semoga bermanfaat...


Good luck parents!!





Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

idzwa kamaruddin said...

ni job skop mak mak..kekeke..

antalya said...

pembetulan. utk edit maklumat bkn kat 'semak permohonan' tapi kat 'rekod permohonan' ya

aizamia 3 said...

Terima kasih buatkan tutorial.
Kita dah buat minggu lepas, minggu ni baru nak hantar.

Liyana said...

daku x buat2 lagi..hehe

eima said...

DAN PALING PENTING .....
JANGAN LUPA BAWA SURAT BERANAK ORIGINAL SEMASA HANTAR BORANG PERMOHONAN KE SEKOLAH YANG DIMOHON YE adik-adik

kalau tak nanti kena pi lagi sekali ....

Unknown said...

Ic ibu bapa kena dua2 original ke?

Julia Johari said...

Alhamdulilah yana, julia pun buat tutorial ringkas cm ni...dah settle daftar sekolah abam Qi...risau plak exam standard 1 haishhhh

Nadia Johari said...

ok boleh simpan untuk masa depan..hahaa

Noriza Abdul Rahman said...

Anak baru 4 tahun so boleh rileks dulu

Nafizah Hani said...

Mcm sy....da buat tahun lpas utk kmasukkn ank 2018....tp npe sy tkleh kemaskini ye...ermmm de sape2 leh bantu tk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015