Jun 28, 2010

Watermark...Kini Aku Miliki

Salam pagi to all...hari Isnin memang sangat banyak 'blues' nye...otak terkezut kut tiba² kena jadi aktif di pagi hari setelah dua hari tido!! huhuhuhu~


Watermark.....

Apakah itu??

Mengikut pemahaman aku lah kan ia merupakan trademark atau 'copyright' bagi setiap gambar yang di-publish di blog....pahe dok??

Sebelum ni setiap gambar yang aku publish akan ada url blog aku di sudut bawah gambar...contoh::







Dengan watermark, tak perlu lagi aku menaip url blog pada gambar...cuma tepek je gambar lain sebagai trademark-ku....contoh::







Nampak tak perbezaan yang ada pada kedua² gambar di atas?? kalau tak nampak....erm....anda tunggu la lagi 3 Jumaat...MIAHAHAHA~

oke jangan marah nanti kena jual! ^_^

*motif tayang gambar pakwe??*


Macam mana nak buat watermark tu??

oh tak perlu buat since aku ni pun buta IT, mana mampu nak design sendiri watermark...hahahaha~
aku beli je....

ulang suara....

aku BELI!! weeeeee~ \(^_^)/

Untuk memilih design yang anda anda minati, boleh lah melawat blog EYABIZZ....rambang mata weh nak pilih design...banyak gilerrr choice yang cantik, hot, meletopss! sume ada!! awwww~ @_@
Harga juga adalah berpatutan...memang berbaloi²...

Setiap design yang dipilih didatangkan dengan dua warna berbeza iaitu hitam dan putih...kadang² gambar yang diambil ada yang cerah, ada yang gelap kan, jadi senang nak adjust bila ada dua warna yang kontra.





Kelebihan watermark ni bagi aku lah kan, orang lain tak buleh la nak crop then curik gambar kita..kasi tepek je besar² watermark kat gambar kita tu macam contoh di atas...weeeee~

Satu lagi yang best pasal blog EYABIZZ ni, dia takkan jual design yang sama pada orang lain. Contoh macam aku punyer design tu kan, orang lain tak boleh beli dah design tu...Kiranya design tu dah jadi trademark ctliyana86.blogspot.com daaa~

Jadi kalau uols berminat make sure pilih design yang masih available..kalau yang dah reserved atau sold tu maknanya korang memang tak boleh beli dah design tu...oke?

Happy 'watermark-ing' \/(^_^)






24 comments:

cik pink said...

comeynye.............hihi

Lya Colours said...

waa cantik2
nak buat jugak huhu

dotblogspotdotkom said...

emm baru je nak hantar tender... rupanye dah tak kosong... argh!!!.. jeles nye... huhuhuuh

y@n@ M!B said...

:cik pink:
gi bli satu..hehe~



:Lya Colours:
buat jgn tak buat ^_^



:dotblogspotdotkom :
lorr tarikh tender lama dah tutup..lmbat pacek nih..ngee~

NiZaM Limited said...

watermak mmg sgt penting..

lagi2 kalo nak letak gmbar kat fb ke..kat mespes ke..nak elakkan kena curik..better letak watermak..

kwn sy baru delete fb dia lastweek sbb ade org curik pic dia buat video lucah kat utube..ish2..

syahira ariff said...

wahhh!
suka fungsi dia yg boleh laras kalau ader warna2 yg kontra pada gmbar
thnx for sharing sis
=]

Mr feckry said...

peh,bizness ni

y@n@ M!B said...

:NiZaM Limited:
erk...curi gbr wat video lucah?? kt youtube lak tu...eeii psikonye -_-

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
ur welcome =)

y@n@ M!B said...

:Mr feckry:
biznes mantop ^_^

ARC™ said...

erk ramai gile like entry ni.
Thanks utk info ni mmg cantik gile design2 die...aku dah usha td...tp malangnye akaun Maybank aku rm0.00 xleh nak bayar

kan bagus kalau leh bayar gune paypal tapi masalahnye kalau paypal cas mahal la plak

susah tol dok overseas =(

y@n@ M!B said...

:ARC™:
aku rasa button 'like' tu ada prob aa sbb sume entry pun byk tu..haha propaganda btol -_-

xpe ada isi dlm acc sok bli je cpt²..hehe~

syirakhalid said...

wah..menariknya watermark...

POSH76 said...

sweetla both of u....bess gak watermark ni....ingat mau oder gakler..hehe

ribena.illina said...

cantek30x!!
rase nk gakkk
tp kne bli plak
xreti
hahahaha~
jelesssss sbb cantek amat..hehehehe~

aleena said...

chantek2 watermark tue:)

sekarang da kena watermark da for safety..

JULYA said...

trime kasih kerana bkongsi ilmu..nak wat post cenggini gak leh tak lepas dah buat tanda air *apakah

y@n@ M!B said...

:syirakhalid:
mmg sgt menarik!




:POSH76:
order utk safety gbr² kita ^_^

y@n@ M!B said...

:ribena.illina:
lorr beli je..guna acc bank mak..haha
byk lg design len yg lawa pileh je =p

y@n@ M!B said...

:aleena:
yup safety punyer psl xpe la kuar modal sket =)



:JULYA:
haha buat aja..bgtau sume org..janji guna ayt sendirik je..ngee~

asfz lily said...

sangat suka watermark dye..sweet..
asfz xde watermark ag..
sedeyy..huhuhu

so kreative ^__^

tic said...

wah..kene beli ke.. i tot pree.. :)

black_mel said...

yup...watermark ni penting supaya gambar2 peribadi x dicopy..hak milik peribadi...

y@n@ M!B said...

:asfz lily :
gi la bli satu..klik je kt nama tu =)




:tic:
zmn skrg sume benda pun leh wat biznes..heee~




:black_me:
yezzerr copyright reserved =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015