Jun 30, 2009

Interbiu..huk..huk..



Pg td aku g Putrajaya, ade interbiu keje. Lame gak x bgn pg, berkarat dh mate ni...perghhh, payah btol nk bukak mata tadik.. huhu...

Semlm interviewer tu call, die xckp lak nk kna dtg kul brape, so aku assume dtg pg lerrr...aku kuar rmh td dlm kul 9am. Aku diarahkn utk jmpe dgn Dato' Nafsiah kt Jab. Perangkaan. Dia ni kira bos kt c2 aa..So time otw aku call la PA Dato' ni. Die kate Dato' tgh meeting lak time tuh..erm xpe la kn, aku kate aku bley tggu bia aku yg tggu die, jgn die tggu aku................

Since aku ni mmg FAIL dgn jln2 kt putrajaya tuh, aku mtk tlg la kt ayah aku drivekn aku g tpt nk interbiu tuh kalo aku drive sorg mau mkn mase berejam nk carik tpt je, blom cmpr carik parking laghik. Naseb gak ayh aku yg bwk td, korg tau je la kn parking kt bangunan2 kerajaan kt putrajaya tuh cane korg tau ke??heh3.. mmg ampeh. kna park tepi2 jln. tu pn naseb2 je kalo ade parking..kalo xde???????????xkn nk park kt Alamanda lak kn. Jenuh beb jln..adeh la...

So sesmpi je kt bangunan tu, aku da konpius nk msk yg mane..haha..byk sgt w'pn da spesifik org tu kate kt Presint 1 (mmg seme bangunan kerajaan kt cni), Parcel C, Blok C (blok C pon ade byk, C1, C2 etc....). Since aku pn xsure, so ayh aku just drop je aku kt satu building ni (sebelah bgnn JPA), aku pn msk la dlm utk ty kt kaunter pertanyaan kt dlm tuh. Ayh aku xtggu pon, die nk g Cyberjaya, so aku msk aa sorg2...Rupe2nye tpt yg aku carik selang 2 bangunan dr bangunan yg aku msk ni..adessss...dh aa aku pakai bj kurung, dgn high heels laghik..perrgghh, saket kaki aku jln..haha..aku bknnye biase pon ber'heels2' nii...isk...

Sooooooooo sesmpi je kt Jab. Perangkaan nyer building, aku pn g kt receptionist...

aku: hye, sy nk jmpe dgn Dato' Nafsiah, ade appointment dgn die..

receptionist: ooo, amek pas kt guard dl k.. naseb aku ty, ingt nk nek je trus tgkt 8 tuh..haha

aku: ok trime kaseh...


:: ni la pasnyeee ::


Pehtu aku pn nek la tgkt 8..Sesmpi je tgkt 8 tuuuuuuu...ade 3 bilek besar, ade bilek Mawar la, Bilek Utama la...adoiiiiii...konpius2..aku try call PA die xangkt lak..ish3...last2 aku ty je kt akk yg kebetulan lalu c2 direction g bilek Dato' tu...die kate 'msk bilek utama pehtu belok kanan (wow ade belok2). Dlm bilek tu pn agak besar, ade byk bilek kecik lg...isk..luas gak tpt ni, xde signboard, mmg sesat aa...hahaha...makanyee terpaksa la aku ty staff kt dlm tu plak...

aku: tumpang ty, mane bilek Dato' Nafsiah ek??

staff: *tuding jari jek*

aku: Mekaseh


Msk je dlm bilek (jmpe tpt PA dl, then br bilek Dato' tu), PA die xde lak kt meja..adoii laaa..dlm ati aku da pk, "die ni curik tulang hape, mentang2 bos xde, g meeting..ish3". So aku pn wat la cam opis sendirik..layan diri jek..haha...sian aku, xde sape layan..isk...


:: sempt lg aku snap gbr meja PA ni time die xde..haks ::


Ade la dlm 15 mnt ke atas aku duk menung kt c2..then br PA dato' tu dtg..die kate die g minum jap..erm..leh la trime alsn tuh..huhu..xlame pas tu Dato' tu lak smpi, br abes meeting...dlm kul 10.20am br aku dpt jmpe die (lebey kurg 30mnt aku tggu..ok la tu kn).

Time jmpe tu aku bg la resume and seme sijil2 aku kt Dato'.. Aku nk apply jwtn engineer, tp die kate maybe xde kosong skrg. Lgpn jwtn professional payah nk dpt..so die soh aku jgn memilih sgt, die nk bg aku keje admin je (part time). Aku xkesah pon, janji keje...huhu...Dia kate maybe dlm mggu ni jugak dpt jwpn...erm..harap2 bley dpt laa..

Ptg td lak, dlm kul 4.30pm cemtu, org dr IKRAM lak call..die kate ikram tgh carik engineer skrg (structure engineer). Dorg pggl aku interbiu jumaat ni kul 3.30pm...alhamdulillah, rezeki2..aku pn setuju je la..hehe..mintak2 sgt dimurahkn rezeki, senang dpt keje..isk..riso aku nganggur lame2 (padahal br sebln..huhu)


Sekian..aku nk tidoooo...nite2...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz








12 comments:

nenekrock said...

mudahn yana dapat job t ya Allah
aminnnnn
^ ^

Rinna said...

Good luck ye Yana..untuk interview hari jumaat ni.. moga Yana dapat keje engineer tu nanti.. Insyallah.. :)

lionteen said...

mmb lionteen nga cr keje la..
da byk apply,tp 1 jwpn pun xde lg..
die dr bidang automotif..
bg cdgn sikit,nk cr job kat ne lg yek?
puas da cr..

y@n@ M!B said...

maceh ats doa kengkwn yee...nnt ade brite besh yana inform..hehe..(terharu jap)

y@n@ M!B said...

:lionteen: membe lionteen tu nk keje govt ke private?dip ke degree??kalo govt soh je die apply spa...UKM pn tgh ada opening skrg..cube try apply.tarikh tutop 7july xsilap...

amza said...

semoga dapat keje, insyaAllah. Kalau nak jadi good civil engineer keje je kat c n s consultant, sure dapat byk ilmu. kat KL banyak firm mcm tu. hanya cadangan

y@n@ M!B said...

:amza:tenkiu 4 da cdgn.yana mmg da apply byk firm, tp xdpt jwpn pape lg..time recession skrg kna sabar je la kn mtk keje.pehtu xleh choosy sgt..huhu..yana caya rezeki ada di mana2, kna byk doa je la kut..=)

lionteen said...

SPA da try..
xde pape jwpn lg..
xkisah privt o gov..
ukm 2 nk apply cam ne yek?

Mangkuk.com said...

wah...mudahnyer kamo dpt keje?? engineer plak tu?? wowwwww tahniah... t jgn lupa komen blog aku plak yer..

y@n@ M!B said...

:mangkuk.com: heh tu interbiu je. xsure dpt ke x..huhu..

baek2..akn beta komen nnt..^_^

nurseri said...

salam..kak yana, smoga dimurahkan rezeki ya..dapat keje tu punya..InsyaAllah..

y@n@ M!B said...

:nurseri: tenkiu2 muni..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015