Dec 17, 2018

Floating Market, Railway Market dan Asiatique Day Tour

Assalamualaikum...


Hari ke-2 di Bangkok, kami beli pakej day tour di web KLOOK. Pakej yang kami ambil ni harga dia RM989, untuk 10 orang. Bestnya pakej ni sebab dah termasuk transport, tour guide, kos parking dan kos naik boat di floating market. Masa beli pakej ni, kau mentioned sesiap hotel mana kau duduk. Tiba hari nak pergi tu memang staff dorang dah tercongok tunggu kat lobi hotel untuk pick up korang. Dalam web dah tulis itinerary siap² so korang follow je itinerary tu.


Aku highly recommend company AK Travel ni sebab tour guide dia best!! Speaking pun fasih siap bagi tips and tricks kat mana yang baloi untuk shopping souvenir. Dalam group kami semua muslim, dan tour guide aware yang kami perlu solat. Dia siap bagitau kat mana ada masjid dan tempat makan halal. Serious lah korang kena beli pakej dari AK Travel ni πŸ‘πŸ‘πŸ‘


Sebelum keluar, selfie sedas! Pintu belakang tu connected dengan bilik parents aku. Memang sentiasa bukak je pintu tu. Senang keluar masuk bilik mak. haha!


Dalam itinerary, pukul 9am baru transport kami sampai. So pepandai la plan, breakfast kenyang², tepat 9am tunggu kat main entrance hotel. Rupanya transport dah sampai 30 minit awal!! wohoaa!


Van 12 seater, tapi yang naik 10 orang jeee termasuk kids 2 orang and baby nan seketul. Memang selesa lahh. Perjalanan nak ke floating market tu 2 jam setengah sebab dia bukan dalam kawasan Bangkok dah. Sempat mentido dalam van.


Bila nak dekat sampai floating market tu, driver akan singgah petrol pump untuk bagi laluan sesiapa yang nak ke tandas. Katanya kat floating market nanti TIADA toilet. Kalau ada pun mungkin tak selesa. Kebetulan baby pun yak yak haa tukar lah sekali. Aku singgah jugak 7-eleven beli air and kudap². Sebab tour guide awal² dah inform,

"Please DON'T buy anything at floating market since the price is very expensive. I will let you know later where to buy cheap souvenirs and food."


First time wakkk jumpa tour guide cakap jangan beli apa². kahkah!




DAMNOEN SADUAK FLOATING MARKET

Kitorang amek 2 boat. 1 boat tu boleh naik 5 orang je. Safety purposes wakk sebab tu dia tak bagi sumbat penuh² boat tu πŸ˜   Jangan tanya berapa tambang bot ye kan dah cakap kitorang ambil pakej. Semua tour guide dah setelkan. Kami cuma enjoy the ride!


Kemain bulat mata baby dengar bunyi enjin bot.


 Coconut ice cream niii WAJIB cuba! Walaupun mahal (60baht = RM7.60), tapi tak menyesal beli. Serius sedap! Ais krim vanilla campur isi kelapa, ada pulut sikit, kacang². haishh rugi lah kalau tak beli. Tempat lain tak sesedap sini weh. hahaha~  Walaupun jual atas boat je tapi presentation kemain cantik siap ada kelopak bunga bagai atas tu. πŸ˜


Pulut mangga toksah beli kat sini. 100 baht dia cekik! (RM12.80). Rasa sama je dengan tempat lain.


 Kitorang pandang sepi je souvenir shops kat sini. Dah tour guide pesan toksah beli khenn. kahkah~  Tapi best lahh tengok dorang meniaga. Ada yang masak atas bot. Only in Thailand katanya. hihi~


Kalau korang bawak kids, pesan awal² jangan amek apa² kalau ada orang hulur barang/mainan. Peniaga² kat sini ramai aim bebudak tauu. Dorang hulur je apa² souvenir kat anak² korang, kalau anak kau amek haa dia paksa bayar. huhu~  Nasib la aku bawak baby jee. Dia hulur barang bukan baby reti nak amek punn. Apadaa~


Panas terik time ni. Ada kawasan yang sesak, bot takleh jalan laju, memang berpeluh² duk dalam bot. Hey bukan jalan raya je jem tau, dalam air pun jemmm! haha~


Kitorang spend dalam SEJAM kat sini. Besar weh kawasan dia. Baloi lah perjalanan yang sejam tu. Bila dah turun dari boat, tour guide bawak kitorang pergi lunch. Memang ada SATU kedai halal dalam kawasan floating market ni. Yee ada satu je wakk. Lupa pulak nak snap gambar kedai. Masa naik bot boleh nampak kedai tu. Tapi tour guide cakap takyah beli atas bot sebab leceh nak makan dalam boat dengan anak kecik lagi. Tu yang dia bawak pusing ikut jalan darat. Makan terus dalam kedai tu.


Macam biasa lah mesti order tomyam. Kat sini pun lain rasa dengan tomyam Malaysia. haha~  Bubur baby aku panaskan siap² kat hotel, letak dalam warmer bag. Instant food tu dapat free masa makan kat food court IKEA. Saja la try jadikan lauk baby. Mujur dia nak makan.


Kebetulan masa tengah makan hujan lebat pulak. Tour guide cakap dah lama tak hujan kat sana. Terkandas la kejap kat kedai tu sebab van kitorang parking agak jauh. Payung pun takde. Alang² tunggu hujan reda, kami solat Zuhur and Asar kat situ terus. Bersih sangat tempat dia. Toilet pun bersih. Selesa nak membuang and solat.


Dalam pukul 2pm gitu, hujan dah berhenti, kami gerak ke railway market pulak. Perjalanan tak sampai 30 minit pun. Dekat sangat.




MAEKLONG RAILWAY MARKET

Kat sini je kau boleh bergambar tengah² railway gitu. Jangan kata bergambar, orang sana siap meniaga tepi² railway tu. Yaa tu lah yang uniknya Railway Market ni. Tepat pukul 2.30pm train sampai, time ni kau nampak semua gerai² turunkan payung/awning kedai memasing. Awning dorang memang tutup habis railway. Dorang tutup bila train datang je. Kau rasa? hahaha~


Slow je train dia.


Train akan berhenti selama 2 jam sebelum mulakan perjalanan balik. Sooo boleh la bergambar dalam train! yeyy! Sis jakunn tak pernah naik train old school gini. haha~


Market sini jual barang basah, sayur, seafood etc. Kitorang tak beli apa pun kat sini kecuali makanan dan minuman. Pulut mangga kat sini cost only 30 baht = RM4 (haa tepokkk!). Coconut ice cream pun ada. Harga lebih kurang je dengan kat floating market. Tapi tak sesedap kat floating market. gituu~  Bangkok memang kaya dengan kelapa, so tiap kali singgah kedai makan mesti order air kelapa. Fresh wehh. Memang nyaman tekak. Kat sini jugak lah botol susu adik baby tertinggal. LOL~  RIP botol susu.


Dalam sejam je kot lepak sini. Tunggu train sampai tu je. Sebab tu better beli pakej dengan tour guide. Dorang je tau pukul berapa train sampai kat station tu. No point lah kau datang sini kalau tak tengok train.


Puas bergambar, kitorang gerak pi Asiatique pulak. Asiatique ni dalam kawasan Bangkok, so perjalanan lebih 2 jam. Masing² penat dah masa ni. Semua mentido dalam van. huhu~




ASIATIQUE

Ada yang kata tempat ni macam outlet. Tapi aku tengok banyak jual souvenirs je. T-shirt² Thailand banyak laa jual kat sini. Tang mana outlet tah. hahaha~


Ada pulak kedai jual buaya kat depan parking lot. adoii~


Ada pesta Loy Kratong malam tu. So meriah laa dorang tabur bunga dalam air bagi dewa Loy Kratong makan kot. huhu~  Tak faham sangat pasal agama dorang. Layan je lah.


Selesa berjalan dalam ni. Cuaca pun just nice je. Ferris wheel tu boleh naik tau. Adult 400 baht, kids (below 120cm) 250 baht, VIP gondola 2500 baht. Kalau kau bawak baby sekali pun tetap entitled as children oke. Mahal. pfft! Eh aku tak naik pun ferris wheel tu. Tak minat lahh. Tapi ofismet aku yang lain naik, dorang la bagitau harga gitu.


Mak aku terpengaruh dengan benda ni, senang nak video call adik katanya. Terus dia beli seketul. Saiz kecik ni lepas diskaun dapat laa RM60. kahkah~  Sabun tu dia borong untuk bagi kat staff katanya. MBK Mall murah lagi wehh. Takyah la beli kat sini πŸ™„


Aku beli passport holder untuk semua. Mak aku pun beli jugak. Kat sini jual 80baht (RM10.20) je! Free 1 logo and 1 name. Nama panjang² pun tak kisah wakk. Nak add on logo pun berapa baht je dia cas. Eh murah gilaa. Kat KL tak dapat harga gitu. Balik dari Thailand tiba² SEMUA orang ada passport holder. kahkah!


Aku beli jugak t-shirt untuk anak² aku. Mahal lah kat sini, 150baht (RM19) sehelai. Dah la tak boleh tawar harga. Untung sikit katanya. cehh! Kat MBK mall dapat 99 baht (RM12.70) jee. huk alohh~


Then ayah nak singgah masjid untuk Maghrib. Aku dengan mak nak jamak ta'khir je.


Cantik masjid dia. Tapi ruang solat wanita kat tingkat atas. Memang tak lahh mak aku nak naik. Dia sakit lutut. haha~  Sementara ayah aku solat, aku mandikan baby and tukar baju sekali. Berlengas dah badan dia. Boleh dia lena tidur dalam van nanti.


Lepas solat, kitorang tapau food siap² untuk dinner kat hotel. Datang Bangkok ni senang je nak cari Halal food, kau cari je masjid kat mana. Keliling masjid tu confirm jual halal food. Kitorang beli mee sup, ayam panggang dengan apa tah. Dah pukul 7pm pun masa ni tak sempat dah nak makan kat situ. Orang lain semua dah tunggu dalam van.


Dalam 7.30pm kot baru kitorang gerak balik hotel. Tour guide siap tunggu kitorang beli food semua and iring sampai van. Punya risau kitorang sesat ke apa. Bagus sangat lah service! Parents aku and parents ofismet aku pun senang hati sangat dengan service dia, terus memasing bagi tips. πŸ‘πŸ‘


K tu je kisah hari ke-2 di Bangkok. Till next entry. bye!





Terima kasih sudi membaca!

2 comments:

Cik Puan Eka said...

menarik la kak. Nak bayang camne rasa tomyam kalau kat thailand. Kita dahla suka tomyam. Tu yang brase nak pegi gak tu hahahhaa

Azlinda Azman said...

Seronoknya bava entri yana ni. Save sesiao sok2 kalau ada rezeki boleh refer sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015