Jan 13, 2017

Dah Dapat Kunci Rumah Baru

Assalamualaikum...


Tetibe je ada rumah baru....hehe~  Alhamdulillah rezeki anak²...aku beli rumah ni dah lama...tahun 2014 gitu...rumah under construction...tu yang baru tahun ni dapat kunci....sebab baru je siap...hehe


Rumah atas kayangan...tingkat 20 lagi kaoo...gayat! mujur view cantik...eh memalam nampak KLCC and KL Tower tau dari balkoni ai....suka! suka!


Saja beli rumah atas kayangan sebab duk mengidam dari dulu nak rumah tinggi²...kahkah~  Alhamdulillah tercapai gak impian....😁


More reason beli rumah ni sebab deposit RM1k sahaja! mampu sangat oii...haha dasar simpanan tak berapa banyak gitu lah kan...


Tapi yang paling aku suka dengan rumah ni 👇


SWIMMING POOL!! cantik oii swimming pool dia...indoor lagi....waktu hujan lebat pun boleh berendam...kihkih


Facilities lain yang ada kat sini macam Surau, Multipurpose Hall, Gym, mini kids playground....semua best! i'm a happy buyer! yeyy! 


 budak gila swimming pool...orang datang nak check defect rumah, nak round² tengok facilities, boleh pulak dia menggelabah nak terjun mandi jugak! grrr~  jadilah penduduk PERTAMA rasmikan swimming pool...pheww~


Dah la baju spare apa tak bawak...hah pakai spender je lah terjun...pas mandi takyah pakai spender dah....hehh~  jangan tanya si adik buat apa...dia pun sama join swimming...takde gambar Zafran sebab bogel habis...tak sesuai untuk tontonan umum! kahkah


baiya ni kerja dengan developer ye...masa amek kunci memang ada wakil dari developer and few workers untuk bawak kami round facilities and check few defects dalam rumah...check wiring je pastikan semua berfungsi...defect² lain check kendian²....sampai sekarang tak habis check lagi...hihi


Malam tu kitorang datang lagi rumah...nak pasang lampu kipas...sebab dah beli seminggu sebelum collect kunci....kebetulan jugak biras aku available...so mintak tolong dia angkat barang and install kipas sekali...

syukur suami ada kebolehan pasang lampu, kipas sendiri...jimat kos upah orang weii...biras pun tolong gak pasang...ada 3 ketul kipas yang berjaya dipasang....untuk hall, master bedroom and bilik kedua...ada lagi 1 kipas nak dipasang kat bilik ke-3....kitorang beli 4 kipas hari tu...jenama DEKA sebab paling murah...RM150 je 1 set...


Ingatkan kejap je install kipas...maklumlah amatur yang pasang....almost midnight jugak lah baru setel...baru 3 ketol kipas je tuuu!!! pfft!


The next week dak encem upah kawan dia pasangkan ekon dalam master bedroom...ekon seken hand je wakkk....condition elok...yang penting murahhh...RM100 je kitorang beli...jiran mertua aku jual....ngee~


Dak encem belikan lampu gantung² untuk dining area...dia jugak yang pasang lampu tu...erm oke laaa...aku tak kenan sebenarnya...kahkah~   aku tak follow dia pi kedai lampu...dia pi sorang sebab ofis hour...aku dah bagi contoh² lampu yang aku kenan...tapi katanya dia masuk kedai je terus blur...pastu dia pilih je yang tu...ceh! terpaksa la pasrah...sebab dah beli + dah pasang!😝


ni la rupa layout rumah aku....gambar ni rumah CONTOH oke! ahaha~   rumah aku kosong lagi takde perabot apa pun....aku amek idea je dari rumah contoh ni...macam dining area tu letak tetengah gitu...ingat nak beli meja bulat gitu jugak...cantik pulak nengoknya...belah hujung dekat dengan dapur tu nanti² baru fikir nak buat apa....yang aku tau dinding kat situ nak jadikan command center...ecece pengaruh Pinterest sungguh! 😝


Plannya rumah ni kitorang beli untuk invest...nak sewakan kat orang...tu yang tak renovate sangat...plaster ceiling pun tak buat...deko simple² je...tapi nak la nampak cantik jugak....sewa ke tak sewa rumah aku jugak kan? mesti la nak bagi nampak cantik....hehe


Lepas ni akan banyak lah update pasal rumah baru ni....nak pasang grill, kitchen cabinet etc...wohoaa! stay tuned!😁













IKLAN:


Jom cuba!







Terima kasih sudi membaca! 

10 comments:

Cik Puan Eka said...

waaa bestnyaaaaaaaaaaaaaaaa hakakkkk rumah baru. hehehe

Liyana said...

wah bestnye ada aset baru! tahniah uols :)

Linda said...

Wahhh...tahniah Yana....cantik!

eima said...

tahniah .. ade 2 bj dah rumah .. ke dah 3 biji ni ??

kami pun pasang sendri je lampu ngan kipas semua tu .. jimat
nanti pwnyewa nk sewa bil api guna nama sape .... klu nak buat pemasang meter sedia ada roger ai .... kasi diskaun baik punya untuk kos kontraktor

nayfatimah rasyid said...

tahniah ;)
bau rumah baru memang best !!!!

Wawa Yusoff said...

cantik layout. dapur tersorok walaupun di depan, ku suka konsep gitu.

dorsett pink said...

Wow!!! Swimming pool tu buat saya teruja.... jarang nampak kondo yg ada indoor swimming pool. Boleh tahu tak berapa saiz (sf) rumah ni?

Yana MIB said...

1050 sq ft :)

Mrs Anna said...

Wah lawanya view tp gayat nya alahai hihi

aizamia 3 said...

Alhamdulillah rezeki.
Dapat peluang grab je terus kan.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015