Jul 1, 2015

Resipi Oreo Truffle

Assalamualaikum...


Resipi paling senang di dunia ku kira...bahan tak banyak, tak perlu bakar, tak perlu kukus, tak perlu masak...khas untuk yang malas membaking...tapi selera besarrrrrr! hahaha~


oke jom cekidaut bahan² and cara² membuatnya....ekceli kalau korang nak tengok youtube pun boleh...aku pun belajar dari youtube je...hehe~


hanya 3 bahan sahaja diperlukan....yaaa 3 BAHAN sahaja!!!

1) coklat 
(nak tambah white coklat pun boleh...
aku takde stok white coklat so guna apa yang ada je...hihi)
2) Biskut Oreo
(resipi asal guna sepeket besar double stuf...kat rumah ada stok ni je...
macam biasa guna apa yang ada...harhar)
3) cream cheese
(jenama pilihan memasing)


cream cheese tu nak 4oz...aku agak² je 4oz tu banyak mana...huhu~



memula blend biskut² oreo tadi sampai hancur....nasib lah kat rumah ada blender kecik...senang anak bertuah tu nak tolong main tekan²...kemain seronok dia...ingat 'toy' baru agaknya....hahaha~


nanti akan hancur macam ni....


then campurkan 4oz cream cheese tadi dalam serbuk oreo...gaulkan!! part ni pun best sebab boleh main macam play dough...aku gaul guna tangan je...senang! Zafirah pun gaul sekali....haa bayangkan 2 orang sekali menggaul...sendiri nak makan tak kisah la kan...yang penting basuh tangan bersih² dulu yeee...yang si anak tuuu....huhu~


serbuk tu akan jadi dough macam ni...dia tak melekat kat tangan or mangkuk...BAU je yang melekat...cuci tangan guna sabun pun tak boleh kalahkan bau coklat oreo tu...tengah² puasa bau coklat memang menguji sangat! :p


ko jangan tak tau Zafirah tu sambil menggaul sambil ngap sikit² oreo tu masuk mulut....saja menguji iman mama...tau la tak puasa! hehh~  dah la sedap bauan oreo yang dicampur cream cheese...aduii bertabahlahhh  :p


then cairkan coklat tadi menggunakan kaedah double boiler....tak paham boleh tengok youtube kayyy...


Ekceli sementara tunggu coklat cair korang dah boleh bentukkan dough korang tu...aku buat bentuk bulat²....senang...


Bila coklat dah cair, celup je adunan oreo korang tadi dalam coklat and susun dalam bekas....lupa nak snap gambar untuk proses ni...dia macam bawah ni haaa...


yang hitam legam tu sebelum dicelup coklat...dah setel celup coklat kat semua adunan, masukkan dalam fridge...biar kan dalam beberapa jam...atau semalaman....asalkan sampai coklat tu mengeras...


ni lepas dah siap...ehehh iols tak reti nak mendeko....korang boleh google je oreo truffle, tengok kat bahagian image...macam² style orang deko truffle ni....kot la nak dihidang kat tetamu time raya nanti...kena la cantik² kan?? ni aku buat untuk makan sendiri tak kisah lah buruk pun...janji masuk mulut sedap jugak! hehe~


SELAMAT MENCUBA!! (^^,)



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)


Jommm lahh cantik berseri before raya!! ^_^





Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

mOoN IzzaN said...

nyum..nyum..anak2 suka la ni..

idzwa kamaruddin said...

adoiii senang giler...tinggal nak buat je la.

aizamia3 said...

tinggal nak beli bahan then buat.. rajin ngan idak je ni.. hehehe.. ;)

Nurzakiah Hanum said...

nak try la

CikNaa said...

oii senang je nak buatnya..

yoorin melacolea said...

simple dan nampak sedappp.. btw nak tanya, krim kat biskut tu nak kena buang ke?

Sasha said...

wah i memang suka resepi simple camni asalkan sedap hihi thanks yana

eima said...

KAT FB PUN ADE AKU ADE SHARE UTK RUJUKAN DIRI SENDRI RUPANYA MUDAH JE ...

Yana MIB said...

:yoorin: xpayah buang apa²..blend je semua biskut² tu..jgn membazir tau..haha :)

Khalid Kyle said...

Alamak Sedapnye Nampakkkk

Jom terjah : Bukti GST Naikkan harga barang!


Iela Fazielah said...

eh..best la yana.....nak cuba buat gak la....tq

Dkna Abza said...

pakai mozella chese ok kan? tu jer stok yg ada kat rumah..

Yana MIB said...

X boleh la dkna...mozarella dgn cream cheese utk buat kek jauh nau bezanya...hahaha

Mrs Little Voice said...

Macam senang je...macam best je...

mrslyna said...

ank2 tentu suka ni...resipi pun senang nk buat..

Semut Senyum said...

woaaahhh... sedapnyeeeee. senang je nak membuat rupanya...

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Ceh..senangnya nak buat. Barang nak buat pun senang cari. Budak2 pun boleh buat kannnn..betul kan Zafirah..

Yan Ty said...

Wah... Kt kg je la men sepahkn dapur mummy.. rmai2 mkn..kt sni lone ramger xfeel...

Aniey Yusoff said...

uii senangnya tinggal ada kerajinan je nak buat hihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015