Jul 30, 2015

Kisah Hari Raya Pertama :)

Assalamualaikum...


Raya tahun ni giliran beraya dengan family aku....yang dah kahwin je faham kenapa perlu ada giliran² setiap kali musim perayaan....dan semestinya giliran beraya dengan family sendiri adalah yang paling best!!! muahahaha~


Baju raya macam biasa semua last minute...dah pertengahan bulan puasa baru terkial² cari baju raya...aku dah memboyot memang takkkk lahh nak pakai baju kurung...nak shopping kat tempat sesak pun tak sanggup...cepat nau rasa nak pitam sekarang ni...HB rendah kekdahnya....huhu


Tahun ni aim jubah je....tahun ni jugak pecah rekod tak jejak Jalan TAR langsung!! wohoaa! tahniah untuk diri sendiri! mungkin jugak sebab area Bangi especially Bangi Sentral bersepah butik² jual baju² muslimin muslimah...during weekend Bangi Sentral dengan Jalan TAR macam lebih kurang je sesaknya....aku tak pi lah shopping during weekend...aku keluar shopping weekdays, lepas buka puasa...kantoi pulak tak pi tarawikh....kuikui  :p


Tapi end up beli baju raya kitorang laki bini kat uptown Senawang jeww...kohkoh~   eh besar giler okeh uptown Senawang! tak larat nak tawaf semua kedai....tiap tahun kitorang akan bershopping raya kat sana....tahun ni pi sana dah agak lambat....dah hujung² ramadhan....banyak stok baju dah habis....kuciwa tahu? nasib baik jumpa jugak yang berkenan, saiz ngam....kalau tak memang balik sambil memaki hamun diri sendiri sebab lambat beli baju raya  T__T


Baju Zafirah pulak beli kat PKNS Bangi....maka pagi raya bergumbira lah kami anak beranak dapat pakai baju sedondon mondon ikut tema yang aku rasa memang IN tahun ni...




 family in BLUE! ♥ ♥   ni lah satu² family photo pagi raya...kahkah~   tudung aku tu beli kat uptown Jalan Reko...RM15 selai...minat pulak tudung jenis satin sekarang ni...macam nak kumpul semua kaler...hewhew~  shawl Zafirah recycle shawl aku je...memang tak pakai dah shawl tu sebab senteng...tidak menutup aurat...makanya passed ke anak dara je lahhh...ngeh²  ^_^


Kitorang solat raya kat surau dalam taman perumahan aku je....tahun ni aku cukup bangga dengan pencapaian diri sendiri....antaranya:

1) tak tinggal SAHUR! yaa buat julung² kalinya tak pernahhh tinggal sahur! tapi puasa ada ter-skip sehari...sebab tak larat sangat prot asyik memulas je....orang kata time² peknen ni berpuasalah ikut kemampuan....jangan sampai jatuh hukum memudaratkan diri sendiri...hewhew  nanti ai ganti lah balik! sehari je pon! :)

2) sempat solat sunat aidilfitri! bahaha~  tahun lepas tak sempat pi solat kat masjid...bangun lambat...tahun ni ku make sure segala baju² dah siap iron malam raya! esok pagi tu mandi sunat aidilfitri and terus sarung baju je....mudah, cepat dan pantas!giteww~  >_<

3) berjaya buat home made biskut raya walaupun last minute! wawawa  ^_^



oke cukup la 3 perkara je yang buat aku rasa bangga....hahaha~


Then, lepas setel solat raya memasing kalut packing bag untuk balik kampung....tahun ni mak nak balik kampung dia kat Parit, Perak...nak visit pak sedara dia and kengkawan and other relatives which aku tak berapa kenal....kuikui~   eh ikutkan mak aku dah takde kampung....lama dah meninggal tok nenek belah mak....that's why weols jaranggggggg sangat nak balik Parit....sekali sekala jenguk la jugak kan sebab masih ada tok sedara kat sana...rumah arwah tok nenek aku dah jadi rumah sewa....kalau balik sana memang kena tidur hotel/homestay...hehe~  :)


Dalam pukul 11am kut gerak dari Bangi...ayah jadi driver of the day  :)


 banyak jugak kereta otw ke Perak 1st raya hari tu...ingatkan jalan clear...tak boleh nak memecut sangat...kena hati²  ^_^


Kitorang stop kat Masjid area Gopeng sebab ayah and dak encem nak solat Jumaat....yang gegurl² tunggu dalam kereta...boleh tahan lenguh pinggang aku duduk lama²...ngee~


 the other side of Zafirah...ada masa dia memang macam ni...time ni dia nak ikut papa masuk masjid...dia ingat solat Jumaat tu macam solat hari raya kot...orang laki je lahhh yang pi solat Jumaat! :)   ouh shawl yang aku susah payah lilit tu lama dah tercabut....masuk je kereta dia tak reti duk diam...melasak je kerja...10 minit je kot dah huduh rupa shawl tu...stress aku....dia ingat mama dia pakar lilit shawl?? ate dah tercabut tu takde maknanya aku pakaikan balik shawl tu...biar je bukak...ikat rambut lagi senang...hahaha~


Lepas solat Jumaat ayah ajak singgah rumah BFF dia kat area Batu Gajah...memang BFF sangat sebab the whole family orang tu dah jadi family angkat ayah...amboi²....  :p


 ayah and his family angkat....Zafirah tu pantang jumpa kawasan lapang...mula la aksi berlari, melompat sana sini siap pakej menyanyi kaoo...pfftt!


BFF ayah...apa tah nama dia tak ingat >_<


tumpang posing kat kampung orang lain...ate kami kan nan hado kampong! ngehehe~


mother-daughter ootd....hari tu dak encem tanya ootd tu apa?? 

"OUTFIT OF THE DAY lah!!"

"dah kenapa nak kena ootd ootd?? sakai je..."

"eh biar lahhhh...siapa suruh tak tahu ootd tu apa pastu nak hangin....harhar"




time ni ayah still berborak dengan kawan dia....Zafirah dah boring duk dalam dia ajak melasak kat luar rumah....takkan kitorang nak join melasak jugak kan? kurang sopan! hahaha~  snap² gambar lagi best  :)


Next stop kitorang terus pi Parit....jem wooo nak masuk Parit...dalam 1km jugak jem...amazing giler! haha~   kitorang pi rumah Tok Cik!



ayah gua memang suka berspek mata hitam dalam rumah....senang nak mentido penuh gaya! mihmih~  tu sebelah ayah tu la tokcik....   :)


Zafirah dah jumpa geng melasak memang dia lupakan mama papa...sedar² je dia hilang duk main kejar² luar rumah...time nak balik kemain payah! dia tak puas nak berlari²....orang nak bagi duit raya pun susah...semua duk pass duit raya kat aku....dah anak aku ralat sangat main kejar² takkan nak bagi duit raya pun kena kejar dia dulu kan?? hahaha~


Dalam pukul 6.30 / 7pm gitu kot melepak rumah tokcik...next house is Ipoh area! wohoaa! kemain jauh perjalanan untuk first raya...pfftt! kali ni bertukar driver...dak encem lak tolong drive dah ayah duk mentido sepanjang duk rumah tokcik....makan pun idak....sian dia...huhu~


kazens and makcik gue! dah macam team nasyid...bahaha~  aku tak pasti lah ni rumah siapa...bila tanya mak aku dia boleh jawab, "mak pun tak sure dia ni sedara ke kawan...yang mak tau anak orang tu memang satu sekolah dengan mak dulu..."  cehh! belasah lah mak....janji Zafirah dapat duit raya...ehh! >_<


budak baru bangun tidur....eh yang budak kecik tu...bukan apak budak! mihmih   badan memasing dah berlengas masa ni....tapi segan pulak nak tumpang mandi kat rumah orang....hahaha~  tak senonoh tau dah la tak kenal sangat...tapi Zafirah aku mandikan je kat rumah orang ni....bebudak dapat exception...hehe~


geram tengok Husna...cute sangat! meh mama long gomol meh!! ^_^



Zafirah tak jeles ke??


Dia ikut mood...time mood dia ok memang dia tak kisah aku gomol baby lain...time mood ting tong jangan cabar dia...habis disepuk baby orang kang...naya! haha~  :)


Dalam pukul 10pm kot baru gerak pi tempat lain pulak....ni baru beraya sakan namanya...selagi malam masih muda selagi tu beraya lah puas²! hahaha~  next house area Ipoh jugak....rumah kawan makcik aku...dia nak merisik anak dara orang tu untuk dibuat menantu....cantik sangat timing merisik tu...auww! ^_^


dari baju biru bertukar ke baju pink! hihi~


Ingatkan malam tu nak stay area Ipoh je....walaupun mak aku sebenarnya dah booking hotel area Seri Iskandar....tapi dah tengah² malam tu macam mengantuk pulak nak patah balik ke Seri Iskandar....gigih la memasing call hotel² area Ipoh....baik hotel bajet, hotel 3 stars, 4 stars...dalam 20 hotel kitorang call SEMUA FULL!!! ohoii orang Ipoh beraya memang duk hotel ke??? hahaha~


Kitorang nak 4 bilik...family aku 2 bilik and family one of my makcik 2 bilik....makcik² lain ada yang tidur hotel (area Ipoh jugak yang dah dibooking awal²) and ada yang tidur rumah adik beradik dia sebab family dia memang asal Ipoh...mak aku je pilih Seri Iskandar sebab esoknya tu nak singgah rumah sedara area Teluk Intan pulak....giteww berbelit² cerita...haha~


Ate semua hotel kat Ipoh dah full, kita back to original plan je lah....stay kat D Hotel Seri Iskandar...dalam 30 minit kot perjalanan dari Ipoh....nasib la bilik hotel selesa!!!! memang tidur lena malam tu...wohoa! lupa amek gambar hotel sebenarnya sebab keletihan sangat....err ekceli memang tak plan pun nak amek gambar hotel...sebab macam tak penting je...kahkah~   korang gugel je lah website DHotel Seri Iskandar or search kat FB...memang selesa hotel dia....recommended kalau korang datang Seri Iskandar! ^_^


k tu je nak cerita...tata! (^^,)



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)




Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Norma NML said...

Slmt Hari Raya Yana...sama la kita..balik kg mesti ikut giliran..tak kira kg manapun, dua2 pun ok..happy je..janji dpt berkumpul dgn family..:)

Dayana Zahari said...

Selamat Hari Raya Kak Yana, best je pakai sedondon, Dayana tahun ni raya dekat UK, pakai apa yang ada je, haha.

Allene typicalmommy said...

perut tak nampak pun... huhu untung org kecik

Nurzakiah Hanum said...

wow stay nampak kurus

safurara said...

kak.cantik pulak biru ni kak! lawa baju zafirah! selamat hari raya kak, aku pon bangga dgn ko tinggal sehari je pose.hehehe

Diana Rashid said...

Yana memang sesuai pakai tudung satin ni..sebab kurus..kalau akak pakai memang nampak bertambah kembang la..hahah..

Untung la tinggal puasa sehri je..tu bestnya bila puasa time ngandung..memang siksa sikit tapi ok la ..tak payah ganti2 puasa..

eima said...

beraya sakan ni ...dah pukul 10 malam pun pi lagi beraya ... hehehe

nurul harnani kasmari said...

selamat hari raya aidilfitri . cantik baju biru tu.. btw anak dara tu pakai tudung cantik sgt..

#kosongkosong ye :)

Aty_Fared said...

Lawo baju ko weyyhh.. Aku nye baju plain jer..boring

tiga lalat said...

salam aidilfitri, wah meriahnya jalan2 raya ;p

Nyamuk Terbang said...

comelnya baju zafirah...ehem hati perempuan yer akk bawal satin...hehe

Dkna Abza said...

pergh ! panjang citer yana raya..gigih baca sampai habis.. ada sambungan lagi tak esoknya?

Fazleyatul Aini said...

terbang habis tudung zafirah haha

Bitt (double IS) said...

meriah raya awak...happy family :)

aizamia3 said...

Eh.. samalah.. raya tahun ni memang kurang sangat gambar.. ntah kenapa.. bawak camera angkut semua tapi gambar pemandangan lagi banyak dari gambar beraya.. huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015