Jul 28, 2015

Kisah 2 Malam Sebelum Raya dan Malam Raya

Assalamualaikum...


Baca tajuk pun dah tau ni entry pukal....dasar pemalas update blog sekarang ni....hahaha~  kalau boleh nak summarize kan terus cerita sepanjang minggu/bulan...amboi melampau sebulan sekali update blog...haha~  aku belajar buat entry pukal ni dari Blog Lya...tetibe nak ungkit nama dia...maaf Zahir Batin Lya...ehh!   >_<


Alkisahnya dua hari sebelum raya which is malam terakhir kita berterawikh, makcik aku dari Kelantan datang buka puasa kat rumah aku....saja mak aku ajak adik beradik dia buka puasa kat Bangi...tapi yang lain semua tak sempat nak menghadirkan diri....so satu family je lah yang datang....memang kebetulan makcik aku memang nak datang Bangi amek anak dia...anak dia sorang sekolah SMAP Labu start cuti hari Rabu tu...mak aku yang pi amek kat sekolah and duk rumah aku...meriah jugak walaupun hanya satu family...sebab anak² dia je dah 5 orang...meriah la kan? huhu~


ouh yang makcik aku ni memang duk Kelantan sebab asben dia kerja kat sana as hakim....dia balik kampung melawan arus jem...orang lain sibuk meredah jem nak balik Kelantan, dia relek kat highway sebab balik KL....haha~


gini haa perjalanan pakcik makcik aku....yang jem tu orang nak balik Kelantan... :)


Sebelum dorang sampai eksaited la kami as tuan rumah mengemas itu ini...termasuk lahhh Zafirahhhh....dia memang suka orang ramai² datang rumah....dah kata hari² kena main sorang²....so bila cakap ada sedara nak datang eksaited kemain lah kan....ramai orang layan dia main² nanti....wohoaa!




tolong vacuum kekdahnya... ^_^


Malam tu lepas berbuka, dorang ramai² pi surau untuk tarawikh...aku tak pi sebab nak cari tudung raya kat uptown jalan Reko...kahkah  tudung gak yang penting...pfftt! >_<


Balik dari uptown aku suruh Zafirah tido sebab esoknya tu dia kena follow dak encem gi kerja....taska dia dah start cuti hari Khamis tu...tapi dia takmo tido sebab nak tunggu makcik² dia balik tarawikh....nak main bunga api katanya....sebab masa berbuka sebelum tu dorang dah cakap nak main bunga api sama²...bebudak baya Zafirah ni kalau ko dah berjanji something memang dorang akan tuntut selagi tak dapat apa yang dijanjikan....adohaii mata aku dah pedih² je time ni...


Dalam pukul 10pm gitu baru dorang balik tarawikh...laju je Zafirah keluar bilik sambil jerit, "JOM MAIN BUNGA APIII!!!!"  (-_-")




orang main bunga api malam raya...dia main 2 hari sebelum raya....err...dia berani main bunga api besi tu je...yang lain dia takut....habis 2 pek dia main sorang...pastu nak mintak lagi?? nehi nehi...membazir oke! aku tak pernah belikan pun bunga api untuk dia...selama ni main bunga api or mercun semua ihsan/subsidi sedara mara....jimat duit kannn....wawawa~  ^_^


Dah dapat apa yang dihajat baru boleh ajak dia tidur...hai lahh anak!


Esoknya tu which is sehari sebelum raya, big bos baik hati bagi half day....so boleh balik awal...yeyy! setelkan basuh kain baju menimbun...sok balik kampung bertambah lagi baju² kotor...bila banyak sangat baju kotor boleh buat stress tahu?? -.-'


Malam tu ajak Zafirah buat biskut cornflakes....sekarang ni nak buat apa² aku suka libatkan Zafirah sekali...saja nak bagi dia belajar...memang dah lama teringin nak buat biskut cornflakes...resipi kacang putih....cuma part nak masukkan cornflakes dalam paper cup tu je leceh sikit...sebab guna paper cup kekecik....memang la Zafirah tolong...tapi berapa laju lah sangat budak 3 tahun tolong buat kuih oiiii!! hahaha~


1 sudu masuk paper cup, 1 sudu ngap masuk mulut....cepat jugak habis cornflakes tu sebelum dibakar  ^_^


ready untuk dibakar! aku yakin korang tak boleh bezakan cup yang mana diisi Zafirah and cup mana aku yang isi....memang ada bakat terpendam anak dara aku ni...well done sayang! ^_^


selepas dibakar....seksi ouh! ^_^


Part bakar tu aku fail sikit...biskut aku melekat² kat paper cup tu....nyampah! rasa dah sedap tapi jadi leceh nak makan...grrr~   tapi leceh² pun licin jugak biskut aku...hahaha~  balik kampung bagi tok sedara sikit, bagi nenek sana sikit, nenek sini sikit...last² habis! Alhamdulillah...


Macam nak buat lagi sebab ada balance lagi cornflakes tu....tunggu mood rajin datang...pheww~


oke tu je nak cerita...entry raya later later ai update...macam biasa tunggu mood rajin datang...kuikui~  :p



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)






Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Rizziela said...

Nasib baik x balik kg ...dgr nya memang mana2 pun jem kan

eima said...

sukanya zafirah .......kemain lagi die happy

Diana Rashid said...

Bukan ke dia memang melekat2 kat paper cup tu?

pandai nya zafirah..tolong mama..
tahun depan boleh ambik tempahan la yana..dah ada pembantu berpengalaman tu..hahah

Nurzakiah Hanum said...

singgah ptg
bz sangat2

Puteri Beribiru said...

hah nasib baik iolls memang raya sini je raya pertama dan kedua tu..kalau tak mamtik lah ngadap jam camtu ye dak.
eh zafirah dapat main bunga api..aunty tak dapat main pun..aunty pun berani main yang besi je sebab lebih secure..ahakz..sayang kulit woiihhh..!!
oh ye, goodgirlnya zafirah ni rajin tolong mama dia buat kuih. memang ada bakat terpendam. tak kisahlah masuk mulut banyak pun,,teheee~

PeRdU cINta said...

Rajin kakak zafirah ye..

~ Huda Qamar~ said...

Pada pendapat saya elok la lekat kt paper cup tu. Kalau tak, dlm balang tu dah berderai semua terabur cornflakesnye. Jd mcm takde fungsi plak paper cup tu. Mkn dari balang je pulak. Gelak diri sendiri ni =p

Yana MIB said...

oo betul la sy buat tu eh? ingt kan dh slh sbb melekat² kt cup...nampak sgt noob...lolol >_<

Nyamuk Terbang said...

lama tak singgah sni...zafirah dh besar....rajin betul anak dara sorang ni

Hamelia Hamid said...

rajin nye kakak,,, :)

Khalid Kyle said...

Selamat Hari Raya saya ucapkan buat sis sekeluarga, moga terus sukses & ceria2 selalu :)


suhaila Johar said...

cantiknya kakak...meriah rya..selamat hari raya sis

aizamia3 said...

Nampak sangat tak singgah kat sini.. sekali komen haa.. amik.. ekekeke..
tapi serius.. lagi dekat nak raya lagi tak tenang hati sebenarnya sebab ada personal problem masa tu..
Syukur sepanjang minggu raya tu semuanya berjalan dengan baik..

psstt: dak Nuha takut nak main bunga api.. dengar bunyi mercun lagi haru, siap berlari sembunyikan diri.. huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015