Jul 13, 2015

Kes PECAH KERETA di Masjid UKM

Assalamualaikum...


Siapa yang follow IG aku tau lah kot pasal ni....memula macam malas nak update kat blog...tapi rasa geram pulak sebab lepas dah repair tingkap, pintu pulak buat hal....ayah suspek effect daripada kesan kecurian tu...hurmm  so jemputlah baca luahan amarah aku....harap takde pahala yang berkurangan...sekadar luahan dan nasihat semata...hewhew~


Alkisahnya last week ayah aku pi solat tarawikh kat masjid UKM, Bangi...elok je habis tarawikh dia tengok cermin kereta dah pecah!! *sigh*




Kereta ayah memang pakai security tint...kalau tengok cara cermin tu pecah boleh tau tinted tu jenis security ke idak...memang susah nak pecahkan cermin kereta tu...ada kesan umpil bagai kat getah cermin kat pintu...aku rasa pencuri ni memang amek masa agak lama untuk pecahkan tingkap ni...


More, tinted kereta ayah memang gelap!! orang luar tak boleh nampak belah dalam...so nak kata ayah aku tak berhati² letak beg or barang berharga dalam kereta sehingga mengundang orang untuk mencuri agak tak logik...sian ayah stress je muka dia time balik rumah...hurmm~


Paling pelik...TAKDE BARANG berharga yang hilang! alhamdulillah...termasuk lah smart tag ye!! ayah cakap dalam pouch kecik dia ada je henpon...tapi orang tu tak amek...tak perasan barangkali...pencuri tu siap selongkar bonet...tapi dalam bonet cuma ada botol² air alkaline 5 liter...kesian kau pencuri!! susah payah pecahkan tingkap kereta ayah aku satu habuk pun kau tak dapat!!! looser nya!


Dalam emo² dengan kisah ayah sempat lagi aku berseloroh...."ayah ni solat khusyuk sangat ni...Allah jaga barang² ayah..."  haha saja takmo kasi dia stress.... :)


Tapi yang sedihnya ayah cakap kereta kancil yang park sebelah dia pun jadi mangsa jugak...hilang lah wallet and henpon....yelahh mana ada orang bawak wallet and phone time tarawikh kan?? lagi pulak kawasan masjid + bulan puasa...ingatkan selamat sebab setan² semua dah diikat...rupanya ada jugak 'setan' yang terlepas?? omg! bertambah kesian kat kau pencurik! susah payah mak kau ngandungkan kau, belai kau penuh kasih sayang tapi dah besar jadi kawan setan! *maafkan bahasaku...geram nih! grrr*


Sementara tunggu tukar cermin baru terpaksa lah balut dulu dengan plastik sampah...kang hujan masuk air pulak dalam kereta...haihh~


Oh sekarang ni dah setel tukar tingkap baru....tukar kat kedai cermin seksyen 7...nasib boleh guna insuran...kalau tak, melayang RM850...tapi kedai tu tak boleh buat tinted and betulkan kesan umpil kat pintu...terpaksa jugak melabur pi kedai lain...walaupun takde barang berharga yang hilang, tapi nak me-repair pintu, tingkap bagai tu pun pakai duit jugak oiii!! grrr~


Paling aku terkilan bila mak cerita pak guard kat UKM tak bagi buat report polis!! whatthe****!!!! motif tak bagi report??? takut orang tau betapa looser nya korang bekerja sampai orang pecah kereta pun tak perasan?? atau kau nak bagi hint yang sebenarnya geng² kau yang buat kerja² gila ni??!!! choii~!


Tapi kitorang suruh gak ayah buat report polis...tak payah hadap sangat arahan guard UKM tu....bukan dorang yang bayar ganti rugi!


Moral of the story, jangan ingat orang yang bawak kereta besar/mahal simpan harta benda *especially cash* dalam kereta! baik lah dorang simpan kat rumah/bank....ngok!


Tapi point paling utama, tak kisah la kau bawak kereta besar ke, kereta kecik, mahal ke murah, toksah la simpan barang berharga dalam kereta...peringatan untuk diri sendiri jugak ni....aku pun suka letak beg anak aku atas seat...takde sorok² sebab dalam tu cuma da pampers, susu, wet tissue...takkan pencuri nak curi pampers kot kan?? tapi yelah, orang luar bukan tau dalam beg tu ada apa...tambah yang jenis desperado sangat nak duit...berjudi barangkali...tak pun penagih dadah...banyak hutang orang....dia bukan kira beg tu ada gambar kartun upin ipin, sofia the first...janji BEG...dalam kepala otak dia nak cash je...gila kan?? tapi tu lah realiti...


Malaysia masih aman?? i doubt it!! *sigh*


************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)


Jommm lahh cantik berseri before raya!! ^_^




Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

mAr@ZiEy said...

ooo..kereta ayah Yana ke yg kne pecah, baca kt page BBB aritu..Actually da byk kes pecah kt area UKM, terutama kt Dewan Gemilang & Masjid tu, depa dok ngadu kt page BBB ku tgk.. Eh aritu kwn Mar siap hilang bag pam susu tau..letak kt bwh seat blkg je..tu pn kne rembat..terdesak sgt la tu kot smpai bag pam susu yg berisi botol susu, ice pack bagai tu pn nak rembat..ntah susu spe ntah nak di pam yer..jgn di pam susu lembu sudah pkai breastpump tu..kihkih

eima said...

la dugaan betui la .... fuhhh .... pesal plak guard tak bg repot pelik betui kan

Dkna Abza said...

mintak anak2 kita akan datang tak perangai macam ni.. mintak simpang malaikat 44.. ish.. setan mana yang terlepas bulan poso ni.

Liyana said...

dugaan nak raya ni kan..

CikNaa said...

Allahu.. kesiannya ayah yana..dugaan ramadhan..tapi part tak kena curi langsung tu memang pelik.. Malaikat tutup pandangan pencuri tu kot kan..

PeRdU cINta said...

Massya Allah..sanggupnya buat macam tu..bulan puasa kot..

Allene typicalmommy said...

bulan puasa puasa pun buat kerja gila dorang ni.

hazman fadzil said...

tapi tindakan buat report tu memang patut kena buat la kan.... dan sharing dalam blog pun bagus jugak....

Chekgu Azrine said...

Memang melampau kot xbg report.akk sllu g ukm jgk.tq for sharing ths.so nx time kena hati2 la..kan

cik hani said...

Allahuakbar... dugaan untuk ayah awak..
semoga Allah gantikan dengan rezeki lain insyaallah..
nasib baik takde barang hilang.
cuma nak kena cari modal untuk repair cermin la..

aizamia3 said...

Dah tengok hari tu dalam FB Yana.. kesian pada ayah Yana dan jugak tuan punya kancil tu..
Buat pencuri tu.. tak baik buat macam tu.. buat kena sumpah dek orang je.. berubahlah ke arah yang lebih baik..

Petak Bunga said...

kita rsa xde org akan buat jahit..
tp ada

Dhiera nadhirah said...

dugaan raya. ada juga setan yang terlepas.
btw, selamat hari raya. Maaf zahir batin

Mawardi Yunus said...

yAaLLAH SAMPAI MACAM TU SKALI DIA BUAT HURMM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015