Jun 1, 2015

Sambutan Anniversary ke-4 dengan Melihat Susunan Batu² :p

Assalamualaikum...


Pejam celik, pejam celik dah 4 tahun usia perkahwinan kami....jumlah anak insyaAllah masuk 2 orang bulan 10 nanti....tak pasal je tercerita due date...bahahaha~  :p


Ekceli anniversary kitorang 29 April hari tu....kebetulan pulak time tu tengah bercuti kat londong...ewah ewahh...nak lawan che ta keww?? kahh! takde maknanya....tak plan pun nak celebrate bagai kat kota londong tu....sekadar wishing² sesama pasangan....pastu keluar jenjalan ikut itinerary yang dah dibuat dari Malaysia...bak kata pepatah, "less is more"....kuikui~   eh memang ye pun...walaupun tak planning apa tapi aku rasa anniversary kali ni paling best! dah duk londong gila kau tak best?? hahaha~


Untuk korang yang tak ingat pasal trip aku to london boleh refer balik entry "And the Journey Begins..."  yelah dah kata sekarang ni mood update blog kelaut...aku paham kalau korang tak ingat cerita aku yang lepas² tu....sebab aku sendiri tak ingat dah apa yang aku merepek dalam entry lepas...ngeh ngeh  :p


Depan rumah adik...hujan time ni....Zafirah disebalik selimut purple tu....terpaksa bungkus stroller dengan selimut...kitorang tak beli plastik untuk cover stroller...nasib seludup selimut MAS...berguna la jugak kan...hahaha~


Pagi 29 haribulan tu kemain awal bangun....pukul 3am waktu london memasing dah segar...jetlag punya pasal....waktu Malaysia time kitorang bangun tu pukul 10am...Zafirah la start dulu...dia bangun je tidur terus cakap nak berakkkk...grrr~  lepas dah cebok berak dia kitorang tunggu sampai pukul 4am sebab waktu subuh pukul 4am....lepas solat subuh baru sambung tidur balik....pukul 6am gitu kot bangun balik....sesiap, breakfast bagai then terus keluar dalam pukul 9am kot...tak ingat pulak....


Trip hari ni nak pi Stonehenge dan Bath (kalau sempat)....kitorang sewa kereta sebab lebih berbaloi....kat stonehenge takde public transport...nak naik bas perjalanan lama sangat...kematu montot....dengan Zafirah kang melasak bagai....nak amek pakej stonehenge tour, bath tour pun agak mahal....lagipun kalau naik kereta masa tu fleksibel sikit....boleh menyinggah, stop memana sesuka hati....so pagi tu adik bawak kitorang pi kedai sewa kereta....adik aku tak join pun trip pi Stonehenge sebab dia kena pi lab....boleh kata minggu pertama kitorang sampai tu aktiviti semua sendiri²....adik aku bagi info je macam mana nak pi, naik apa, pukul berapa, harga segala....dia kena kerja maa....walaupun student tapi dia kena pi lab hari²....  :)


Kitorang sewa kereta kat kompeni Enterprise....HIGHLY RECOMMENDED!! service tip top! kereta pun tip top! harga berbaloiiiii....kalau rajin aku buat entry khas pasal kompeni tu....hihi~


Walaupun dah kali kedua datang London idok ler expert jalan² dalam London oii....ofkos la kena guna GPS/waze segala....kitorang sewa kereta WITHOUT gps sebab harga lagi murah....and aku suggest tak payah la sewa sekali dengan gps...kalau kau mampu travel sampai ke London mesti kau mampu pakai smartphone kan kan?? takkan takde apps Maps or waze??? gituuuu~


TIPS travel menggunakan kereta sewa:
BAWAK POWER BANK BANYAK²!!! make sure semua ada power....jangan tak charge pulak!! kabel pun sama bawak je 2-3 kabel...kadang kabel ni kejap boleh guna, kejap bengong....hahaha~   CAR CHARGER pun bawak sekali....kalau ada henpon lebih bawak je semua....haha~   bukan apa, kalau korang biasa guna waze or maps thru phone mesti korang paham betapa laju nya bateri korang habis kan?? sooo sediakan payung yang banyak sebelum hujan lebat melanda....gituu pepatah yang baru aku reka seminit lepas! :p


wefie! undang² sana sangat strict pasal bebudak dalam kereta...dorang kena duk carseat sepanjang masa....kecuali bila dorang baring lahh....kadang bukan polis yang akan saman kau kalau tengok anak tak pakai seatbelt, tapi orang tempatan yang nampak dorang akan terus buat report....haa style orang sana memang macam tu....asal dia nampak benda pelik/merbahaya untuk kids dorang buat report je dulu....tapi setakat aku kat sana tak pernah pulak ada masalah dengan polis ke apa²....hihi~  Alhamdulillah....


Plan asal nak terus ke Stonehenge....tapi pagi tu dak encem cakap nak singgah Windsor Castle...sebab otw je katanya....korang boleh gugel je if nak tau more pasal Windsor Castle...aku taknak cerita kat sini sebab lari topik....ngeh²   :p


Perjalanan daripada Windsor ke Stonehenge dalam sejam kot...tak ingat! harhar~  scenery sepanjang perjalanan masyaAllah cantikkkkkk!!! hijauuuuu je...rasa macam taknak balik KL lah....sini sejukkkk, nyaman, tak sesak dengan kereta, banyak pokok² hijau, rumput² segar....besttttt! ^_^


 dah sampai...yeyy!


parking FREE...so lepak je lah lama² kat Stonehenge tu...perjalanan nak sampai sini pun kemain jauh...gunakan lah detik² yang ada sebaik²nya...giteww~   :p


 Sampai² je terus beli tiket....lawatan masuk Stonehenge tutup pukul 7pm...tapi kaunter tiket tutup pukul 5pm...kitorang sampai masa ni ngam² je....pukul 4.50pm...pheww~  selamattttt sempat! kalau tak bazir je masa datang sini...hehe~  harga tiket nanti aku cerita kat bawah ni...sila teruskan membaca...  :)


Lepas beli tiket kena amek macam walkman gitu...untuk korang dengar sejarah pasal Stonehenge...takde maknanya nak dengar apa yang ada dalam walkman tu....tak berminat pun nak tahu sejarah Stonehenge sebenarnya...janji dah sampai....kahkah~  :p


Daripada lokasi tiket tadi nak ke tapak Stonehenge tu kena naik shuttle...kalau nak jalan kaki pun boleh....dalam 1.5km....terima kasih je lah....dah la angin kuat gilerrrrr! sejuk nak mamps! Zafirah tu pakai jaket 2 lapis pun menggigil jugak....haha~   untuk orang yang asal dari negara panas macam Malaysia toksah la berlagak nak jalan kaki bagai....naik je shuttle....unless ko kulit buaya boleh la try jalan kaki kat sini.....pheww~


dah sampai Stonehenge....haha dak encem tak berkenan nak datang sini sebenarnya....tapi terpaksa layan jugak dah bini teringinnnnn sesangat kekdahnya....lol~ :p


ai is bahagiaaaaaa hasrat tercapaiiiii...macehh papa! muahhhbanyakk!! ^_^


"tengok batu² ni je ke???boring nya..."

grrr


jangan tertipu! matahari memang nampak macam terikkkkkkk....tapi dia punya angin ya ampunnnn....kuat dan sangatttt sejuk!!! brrr~   patut pakai winter jaket datang sini....huhu~


batu² yang menjadi saksi anniversary ke-4 kami....kahkah! *puii*


ingatkan boleh posing sandar² batu....tapi ada palang tu laa...kena amek gambar dari jauh je...cet!


nasib aku bawak sweater adik aku tu...dah selubung dia dengan sweater tu, siap peluk dia pun still sejukkkkk jugak! bayangkan lah ye tahap kesejukan kat sini....huhu~


Kitorang tak lepak lama pun....nak bergambar pun tak best sebab cuaca terlalu sejuk...dengan Zafirah pun dah merengek² tak tahan kesejukan....dalam sejam kot lepak...tak ingat....


sejak bila tah papa selfie dengan driver shuttle...haha  dia jakun sebab driver ni gegurl...kat Malaysia tak pernah jumpa driver bas orang perempuan...huhu


:p


ni lah harga masuk Stonehenge and waktu operasi... :)


if korang jenis minat tengok benda² ajaib, tempat bersejarah macam ni aku suggest korang spend masa sehari untuk ke Stonehenge and satu lagi tempat Old Sarum...boleh google ye Old Sarum tu apa....kitorang tak pi sebab tak cukup masa + takde bajet! harhar~  :p


Then kitorang sambung perjalanan pi rumah kawan dak encem....apa tah nama tempat tu....30 minit dari Stonehenge...memang plan nak bermalam kat rumah kawan dia....kengkonon esok paginya nak pi visit Bath...tapi tak dan pulak sebab nak kejar masa pulangkan kereta....kitorang sewa kereta untuk sehari je (24 hours)...


Ada orang tanya, betul ke Stonehenge duk tepi jalan je?? sebab dia tengok kat blog mana tah gambar Stonehenge dari atas macam tepi jalan je.....ekceli idak la tepi jalan sangat...jalan tu pun bukan lah highway besar ke apa....macam jalan kampung je....but cantik lahhh scenery kiri kanan....bawah ni aku ada amek gambar Stonehenge dari dalam kereta....  :)



Nampak macam dekat je kan....? tapi percayalah, nak menapak masuk dalam tu jauh oiii!! boleh jugak nak kata bila duduk kat Stonehenge tu rasa macam kau kat tengah² padang jarak padang terkukur....sebab memang takde penempatan, bangunan apa² keliling ni....penempatan terdekat pun aku rasa makan masa 15-20 minit perjalanan (by car)....bayangkannnnn macam mana orang zaman dulu angkat batu² tu duk tengah² dunia macam tu?? ajaib tak??  :)


oke tu je pasal Stonehenge....till next entry....tata! (^^,)


Happy 4th Anniversary to us! semoga hubungan kasih sayang ini kekal till jannah...amin~  :)



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)




Terima kasih sudi membaca!

20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya
happy anniversary

careno said...

Errr... tgk batu tu je ker? Hmmm... batu tu antara benda ajaib kat dunia kan.. tp mmg ajaib pun kalau g semata2 tgk batu dr jauh... ingtkan boleh sandar2 kat situ...

safurara said...

walaupon tengok batu! tapi x semua org DAPAT ke sana, so bangga lah bila dpt selfie dgn batu! hehehe.akk seronoknya! sy nak g jugakkk! tgh kompol duit.hahaha

Chekgu Azrine said...

Bestnya...

Dkna Abza said...

Menyesal masuk sini.. saje jer wat kita jeles.. nak p kordiang gak la next time..hahahaa..

Diana Rashid said...

kenapa dia pasang pagar tu??y]tak bagi masuk ke?takut orang conteng2 ke apa??

Yana MIB said...

rasanya lah kak diana nak elakkan org conteng² or kikir batu tu...huhu

eima said...

GILE SYOKNYE ....
SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANA AZFAR
SEMOGA KASIH HINGGS KE JANNAH

malynd_anggun said...

best nye pi londong.. dpt temgok batu pon seronok sgt dah kan... janji london kotttt

Julia Johari said...

Kagum sgt!
Tips naik kereta sewa lagi best dari trip yang dijadual...banyak tempat leh terjah...Thames River tu kematu julia tgk lama...lawa ya Allah, sampai sekarang pelik cm ne stonehege tu dok tgh2 dunia, guna apa yang agaknya haiwan yg jenis kuat kot zmn dulu2...dapat baca cerita yana pun cukup dah sama2 sampai Londong hahahhahahah...ok nak baca part terlepas

hazman fadzil said...

Okey .... good2x teruskan kisah travel anda yea.... tapi siapa yang suka pasal artifak nie memang akan happy bila dapat tengok stonhenge ni depan mata....

Iela Fazielah said...

bestnyer.... dpt sambut anniversary jauh2 gitew...selamat hari ulangthn perkhwinan ke4 dik...

ezan idma said...

cantikkk. happy anversary sis yana

mas saari said...

wahhh seronoknya sambut annibersari kat londong..
happy anniversary yana and ujang.. moga bahagia selalu!

CikLily Putih said...

tengok batu-batu pun rasa heaven kalau berdua kan.. cuma tengok sengsorang kan.. hahaha baik balik tido..

happy anniversary bebudak bangi

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yana,
iols setuju dengan zafirah
he3
larikkkkkkkk

Puteri Beribiru said...

aahkan..batu je pun tapi tarikan pelancong tu..
selalu tengok dalam tv je stonehedge nya~

Hidayah said...

Tumpang tanya, yana guna waze tu ada wifi ke atau guna data Internet sendiri ke..camner..? :)

Yana MIB said...

@hidayah: beli data internet kat sana...simkad sana, data sana...dlm kereta takde wifi :p

adianiez AIDA said...

nice review...
beruntung la dpt jenjalan ke london :)
alhamdulillah...
aida ni mr.asben aje jenjalan oversea tinggal bini :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015