May 11, 2015

And The Journey Begins ^_^

Assalamualaikum...


Alhamdulillah aku dah selamat pergi dan balik from London...ni kali kedua kitorang jejakkan kaki kat London....syukur syukur ya Allah kerana murahkan rezeki kami sekeluarga... :)


Trip kali ni lebih pada nak attend convocation day adik aku yang memang study masters kat sana...now continued PhD pulak....part tu aku cerita lain entry kayy....huhu~   dah alang² accomodation free sebab stay rumah adik, kitorang guna lah peluang ni untuk holiday sekali....mujur lah awal Mei memang banyak public holiday....so bantai cuti sampai 2 minggu terus...wohoaa! ^_^


Kali ni kitorang naik MAS...dan segala perbelanjaan dari tiket flight sampai lah expenses kat London semuanya SELF-SPONSORED! habis duit simpanan setahun....T_T   demimu adikku...pfftt!


Kitorang beli tiket promo....bulan 12 tahun lepas dah beli tiket flight...setiap akhir tahun MAS akan buat promo...so rerajin la jeling² website MAS...masa aku beli tu harga tiket tak sampai rm3k sorang (return)....dalam rm2.7k gitu....Zafirah punya tiket beza dalam rm300 je...dia dah toddler kannn....terbatuk nak membayo duit tiket dia...huhuhu~   time Matta Fair pun MAS ada buat promo...parents aku beli time Matta Fair bulan 2 ke bulan 3 hari tu...tak ingat pulak....dalam RM2.5k je seorang...murah oiii!


Dah setel beli tiket baru boleh fikir nak tukar duit pulak....currency masa aku tukar duit bulan lepas paling murah is 5.4....pheww~


So alkisahnya kitorang fly on 28th April, pukul 9.50am (2 weeks sebelum fly MAS hantar emel inform tukar timing)....2-3 hari sebelum dah packing² barang...Ada 4 luggage yang kitorang bawak....baju bajan 1 luggage je....lagi 3 luggage full of stok² makanan yang dipesan oleh orang sana...pfftt! Walaupun pi almost 2 weeks, kitorang memang tak bawak baju banyak...kat rumah adik ada washing machine...so boleh basuh² baju....tak pun shopping je baju baru kat sana...senang...hehe~


Pukul 8am dah terpacak depan airport...untung bawak budak....ada kaunter khas...tak payah sesak² beratur dengan passengers lain...ngeee~  pagi tu senang betul kejutkan Zafirah...sebab dah lama dia tunggu nak nek eroplen pi London, nak jumpa maksu...haha


aku suruh posing untuk tunjuk gambar kat teacher...kemain bahagia muka siap jerit, "babaiiiii teacherrrrr!!!!"  nampak nau eksaited tak payah pi skool...ceh!


kitorang naik Airbus A380 atau MH004....besar giler flight...ada 2 tingkat...kitorang duk kat lower deck sebab upper deck dah full...tak kisah duk memana pun janji dekat dengan toilet...hehe~  24 hours or 48 hours sebelum fly kena call MAS dulu untuk pilih seat supaya idak la berpecah² nanti....kitorang tak amek seat berbayar....kalau seat berbayar RM50 per head...bazirrr...pilih je seat biasa, janji dekat dengan toilet and duk sebelah² dengan family...call je hotline MAS senang....  :)


tazzabarrrr nak pi negara sejuk! :p


ecece dah tak takut naik flight...time take off dia cool je...layan kartun...huhu~


Zafirah sendiri yang cari cite kartun ni....anak millenium kekdahnya.. ^_^


Lepas sejam fly, cabin crew sediakan food....luncheon...yummeahh!


menu pertama, nasi tomato and rendang ayam...dan segala macam side dish....papa and Zafirah makan benda yang sama....Zafirah boleh habiskan sorang nasi tu...sedap sangat kot eh ayam rendang MAS?? ke lapar sangat??? lol~  :p


ouh since Zafirah dah ada seat sendiri, makanan pun ada kuota untuk dia sorang...macam tu jugak dengan luggage...kalau naik MAS, kuota luggage seorang max 30kg (2 luggage sahaja per person)...so kitorang patut boleh bawak 6 luggages with total of 90 kg...pfftt! more, dalam MAS takde food khas for kids...besar, kecik, tua, muda semua sama je menu....nasib la Zafirah ni fleksibel...makanan pedas pun dia boleh bedal....no hal~  :)


menu kedua, steam fish with white sauce and baked potatoes and sayuran....ni untuk aku....boleh pulak aku mendemam masa ni...takde selera nak makan....mood pun tarakkkk! adeyyy~  T_T


lepas makan tido! biasa tu kan...biasaaaaaaaa   :p


Perjalanan almost 14 jam....takde transit....tapi idak la mentido je selama 14 jam tu kan....tido kejap²....bila Zafirah tido, kitorang pun tido....bila dia bangun kitorang pun kenaaaaa bangun! eh papa sorang je yang bangun...aku demam kan...tak larat giler nak melayan Zafirah melasak...3 tahun lepas dia baby....senang sangat jaga time travel...now dah besar...berlari sana sini, menyanyi², kacau orang....ffuhhh pitam! tapi aku lagi suka dia melasak daripada dia jadi pasif....hehe~  :)




 kejap lari ke depan, kejap belakang...pastu tengok orang lain tengok movie apa...grrr~


flight 2 tingkat...seronok dia main turun naik tangga...korang memang boleh jenjalan turun naik tangga ni....tapi round area ekonomi seats je lahhh...tak boleh lalu business class seats or first class seats...hehe~


see mama mentido sepanjang perjalanan...hahaha  tenkiu papa tolong jagakan Zafirah...  :)


boleh sentiasa update perjalanan kita...nak tahu dah sampai mana...lama wooo 14 jam duk dalam flight...huhu


dalam 2 jam sebelum mendarat ada lagi meal dorang sediakan....nasi with daging masak kicap and spaghetti ayam....aku amek nasi sebab lunch sebelum tu tak makan nasi...lapar pulak...Zafirah aku amek kan spaghetti...sekali dia tak makan pun! bazir tau...hehh~


In between meals tu ada la dorang bagi snacks, air....if nak tambah air ke apa² boleh mintak je kat cabin crew...tapi masa ni cabin crew bertugas tak best! kerek je...aku tekan button panggil dorang pun takde yang attend...dak encem yang kena pi belakang (pantry dorang) request for air...haiyaa~   nasib aku tengah demam tak kose nak membebel...hehh~


Akhirnya....lepas 14 jam atas flight...kematu montot....sakit² badan aku....bila mendemam memang badan akan rasa sakit², sengal² sendi....mengharapkan ihsan suami tolong urut je...ngeh²~


adik sambut kitorang kat pintu keluar....missed u a lot sista!!! muahciked!


Sesungguhnya cuaca time ni ialah 12 celcius....sejukkkkkkkkkkk!!! ai is tak tahan!! kena pakai jaket teballlll   T_T


dari airport pi rumah adik naik train je...kat London jangan risau pasal transport....tetibe je rasa muda remaja duk sana...ekceli bukan senang lah nak naik public transport dengan anak kecik....sebab bukan semua station ada lift or escalators...kadang kena turun naik tangga....tapi fun and less penat sebab cuaca kat sana sejuk....so takde adegan ketiak basah...lols~  :p


♥ ♥ ♥


adik dah tolong belikan sesiap oyster card...kalau duk lama kat sana better beli oyster card...macam kad touch & go...boleh topap²...more convenience untuk travel dengan public transport...bukan naik train je, naik bas pun boleh pakai oyster card! then bila nak balik Malaysia, return je balik Oyster card ni kat kedai yang ko beli and amek balik deposit yang dah bayar awal²...aa part beli² oyster card aku tak paham sangat...soriii! :p


masa ni mata aku dah tak tertahan nak tutup....ikutkan kat Malaysia time ni pukul 12am...memang waktu tido oiii....ini kot yang dinamakan jet lag?? haha~


Zafirah pun merah² mata tahan mengantuk...tapi dia eksaited jumpa maksuuuu...huhu  sabo ye nakk...sampai rumah maksu kita tidoooo...  :)


dari airport stop kat Hammersmith Station....naik bas nombor 266 pulak to Third Avenue...then jalan kaki sikit baru sampai rumah adik...


ouh tiba² rasa bangga tengok kereta Satria GTI ada kat London...wohoaa!


Sampai je rumah terus suruh adik pasang heater sebab tak tahan sangat sejuk...eh dalam rumah dia pun sejuk gila okeh!! kalah sejuk kat Genting...tu dalam rumah tuuuuu!! argh! adik cakap dorang memang jarang pasang heater sebab bil heater mahal gilerr....pastu slamber aku cakap nanti mintak duit bil bulan ni kat mak....kahkah~   serius tak tahan oii sejukkk!! dah la tengah mendemam....eh orang tak demam pun mengigil² apa lagi aku yang memang sedia tak sihat kannn....


Lepas solat Zuhur + asar memasing pengsannnnnnn! pastu pukul 3am terjaga sebab Zafirah memberak....adoii


k tu je nak cerita....till next entry...tata! (^^,)



************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)




Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestnyq dah 2x smpi london...jeles..neway congrats ye sis...hehe

Liyana said...

bestnye... mampu tengok gambar je hihi. cepat update k :B

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya

Azariah Kamis said...

bestnya dapat pi sana...
:)

idzwa kamaruddin said...

sgt best gilerrrr...biler la akak berpeluang nak ke london nihhh..

Julia Johari said...

alhamdulilah yana sekeluarga dah selamat pergi dan selamat pulang...sonokk yer London!!!!!! Hari2 tgk ujang post gambar kelakar kt fb...sekejap kt kodiang la...sekejap kt jln tar lah hahahah lawak...asben julia cakap seronok diorang pi London bijak menabung....zafirah good girl la pandai makan pedas2...greatt leh geng ngan abam Qi tu sama bantai je pedas2...14 jam perjalanan phewwwwwwwww zafirah tido balik bangun siap round2 satu flight sonok dia ye...alahaiiii cpt yana update...dah rasa keseronokkan london ni weeeeeeeeeee

Puteri Beribiru said...

huntunglaaaa ke london youollsss..hehe
bestnyaaa..kite tengok update akak kat fb..congrats to adik akak sebab dah convo..!! sambung phd siap hah..
bestnyaaaaaa~
zafirah bagus ek, siap boleh makan nasi tomato..senang..takdelah payah nak kena makanan lain untuk dia.,,.
bab menyanyi2 ke sana sini tu memang biasa kot ek bebudak tu..kite selalu tengok bebudak besar tu memang tak reti duduk diam.,.which is good la kan,,

eima said...

wahhh best gile ....
nanti adik hang drad phd leh pi lagi ... yeay

ameris said...

tak sabar nak gi london jugak...

hazman fadzil said...

yeay.... maka bermulah kisah dan episod travel ke London... waiting for the next story mory....

sis_m4zs said...

bestnye akk pun cam nk ulang cuti ke london hihi

tiga lalat said...

salam. hee sonoknye gi london ;p

Diana Rashid said...

dah dua kali pi london zafirah nih..jeles tau.....

Yana ni entry ni banyak citer pasal tido je nih..hahahaha

aisy haiqal said...

zafirah rilex jek sejuk2 tu...comel lak tu gan sweater...bestnya dapat gi london..

careno said...

terbaek zafirah.. makanan pedas pun belasah gak... bestnyer g londonn... cpt update story... nak tggu blog ujang mcm mimpi jer laa... hahaha

athirah said...

best gila oiii.. hahha lama x singgah sini.. update lg.. rasa mcm tgh ikt skali g sana je cara baca entry ni..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yana,
tahniah yer untuk adik uols
chaiyok3
untuk her PhD pulop :)

adianiez AIDA said...

a great story.
seronok aida membaca nyer :)

Hirda Ibrahim said...

Hi,
terjumpa your blog related to london.

Just a correction, child meal tu kena call and booked dulu atleast 24 hours before flight. So, regardless you bw baby/infant etc, if you x call and booked, MAS will only cater the normal menu.

You may refer to here:
http://www.malaysiaairlines.com/my/en/experience/inflight-meal/special-meal-request.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015