Jan 4, 2016

Hari Pertama ke Tadika ^_^

Assalamualaikum...


Pejam celik dah 4 tahun umur anak dara aku ni haaa...rasa macam baru semalam masuk bilik OT beranakkan dia...tup tup hari ni dah masuk tadika...huuu tacing oke tengok anak pakai uniform gitu... T__T


Setengah orang rasa terlalu awal masukkan anak ke tadika masa umur dorang 4 tahun...aku pun rasa awal jugak...hahahaha tapi taska yang dekat dengan area rumah aku boleh kata semua sampai 3 tahun je...4 tahun rata² kena masuk tadika dah...lagipun Zafirah dah boring duk taska...dia curious nak belajar banyak benda...tu yang aku yakin je nak masukkan dia tadika awal...gituuu  :)


Zafirah eksaited gila nak masuk sekolah baru...aku yang nebes lebeyy! hahaha  :p


Bangun pagi pun Alhamdulillah senang...malam tadi tidur pukul 9pm...pun senang...takde dah drama air mata...err setakat ni lahh...ngee  good girl! I know you can do it! ^_^


Sampai sekolah pun dia relek je...cuma bila teacher tanya nama dia apa, umur berapa tu dia malu² nak jawab...Zafirah senang ramah dengan orang...so aku yakin dia takde masalah nak sesuaikan diri kat tempat baru...insyaAllah   you make me so proud!! ^_^


Sepanjang bulan Januari ni Zafirah cuma pi tadika separuh hari je...well memang biasanya kelas kat tadika sampai tengah hari je...lepas tu dikira daycare...harga daycare cas lain okayy...kat sekolah Zafirah ni kalau separuh hari RM220 per month...if campur daycare (sampai petang) add on RM80...so total RM300 sebulan...still murah compared tempat lama dia dulu...murah RM80 wooo...pfftt! ni baru sorang anak...ce bayangkan 3-4 anak nak kena tanggung...pheww *check wallet*


Hari ni jugak first day bagi aku untuk belajar rutin kerja yang baru...nak ejas timing pepagi tu...sok dah masuk kerja senang tak kelam kabut...lepas subuh aku terus siapkan diri sendiri...then baru uruskan Zafirah pulak...tukar pampers Zafran lagi...tapi biasanya gilir² dengan papa...pastu nak pam susu lagi, sediakan breakfast...kat tadika ada je sediakan breakfast...tapi aku saja la nak ajar kaklong tu breakfast kat rumah...kaklong tu jenis susah nak makan...kalau dia breakfast kat rumah aku tau la banyak mana dia makan...huhu


Hari pertama blur² sikit...tak sure mana kena buat dulu, mana kena buat cepat...kadang aku masuk dapur, pastu tak ingat apa aku nak buat kat dapur...pastu gi ruang tamu pulak, pastu baru teringat nak amek pam kat tingkat atas...sampai atas teringat pulak roti dalam oven...hahahaha blur oii! takde la kelam kabut sebab bangun awal kan...cuma letih la duk ulang alik depan belakang, turun naik tangga...:p


Aku ada masa sebulan untuk adapt rutin baru ni...chayokkkk!! ^_^


Sepanjang pagi sunyiiiii je rumah...biasa kalau Zafirah ada aku jadi makkauhijau....ni dia takde aku borak² dengan Zafran je lahh...dak Zafran tu aku tengok ada potensi nak banyak mulut macam kaklong...pitam la mama lawan debat dengan anak²...huhu   aku setelkan kerja² rumah pepagi tu...kang dia balik aku takmo buat apa² kerja...nak layan dia je...rinduuuu!!! T__T


muka bila balik sekolah...serabai hehh!


Alhamdulillah hari pertama ni dia seronok pi sekolah...siap cerita kawan² dia nangis nak mama papa...dia je tak nangis...ecece yeke tak nangis??  >_<


Esok mama selidik dengan teacher kayyyy.. :p


Semoga istiqamah minat nak ke sekolah tu nak! mama doakan awak senang terima semua ilmu yang cikgu² ajar...aminnn


Anak korang dah masuk tadika?? amacam...nangis tak?? :p






Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

Dah nak iras puteri balqis pulak

Mila Hilas said...

hehe comel je zafirah..anak auntie taun dpn pn nak kena masuk school jugak ekeke

PeRdU cINta said...

yeyyy alhamdulillah kak long zafirah dan masuk sekolah..tahniah sayang..

Fazleyatul Aini said...

kejap je dah beso weh anak ko
zafirah belaja rajin2 ok

Hidayah said...

Bab makan kat umah tu akak setuju sangat sangat lahhhhh... sampai skrg memang akak akan make sure hakim makan dulu kat rumah sbb at least tahu lah perut anak tu berisi..

Yup. Rindu anak tu.. paham sangat..!

Beberapa tahun yang lepas..tak ingat baca kat mana dan details apa.. cuma ingat point je. Bila ibu ibu teringat kat anak rasa rindu kat anak baca alfatihah niat untuk anak..

Lupa lah akak dengar ceramah kot..? Ke baca.. hehe ntahlah tapiiiiiiiii memang itu aje lah yang akak buat sehari ntah berapa kali bagi alfatihah selain nengok gmbr kat wallpaper hp ;)

Sorry lah tersembang panjang pulak kan.. hahah..

Btw zafirah.. sejak awak kecik acik dayah memang rajin stalk awak tau..! Sebab acik dayah suka mama awak..heheh..

Yan Ty said...

Alahai..bijak nya dia.. mesti tak nagis la.. dia friendly..

Yana Libra said...

bagusnya tak nangis :)

Mama Kembar 3 said...

comei zafirah. bagus laa dia semangat nak belajar, good girl!

eima said...

mula2 tu eksited pi sekolah skrg ni ...manja terlebih pulak ... hahaha tak ngis tp cembeng .....

Azlinda Azman said...

Ok tu rm300..tadika mana?

Nur Hamizah said...

cutenyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

mrs kayrul said...

Semangatnya zafirah nak g sekolah..sama la macam aku sebulan nie nak kena timing waktu..dah 2 anak masuk sekolah jadi kelam kabut lg...kena pandai2 manage waktu

Norma NML said...

Akak dulu pun umur anak seawal 4 tahun dah htr tadika....dia lagi suka dari dok taska sbb boleh belajar sambil main :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015