Apr 22, 2015

Tukar Gambar Passport

Assalamualaikum...


 ni gambar lama dalam passport Zafirah....aku start buat passport untuk dia since umur dia 8 bulan....boleh refer entry Gambar passport Baby....untung kannnn 8 bulan dah merasa travel oversea...London lagi...pheww~   masa tu aku buat passport dia untuk 5 tahun terus...sebab murah....untuk babies and kids, 5 tahun RM100 je tak silap...orang besar yang mahal....so untuk aku and dak encem renew passport 2 tahun sekali  :)


Now umur Zafirah dah 3 tahun...memang takde rupa langsung dengan gambar atas ni....haha~  pegawai imegresen cakap kalau muka dah lain sangat better tukar gambar....kastam Malaysia maybe lepas tapi kang time nak balik mesia problem lak siapa nak tanggung?? so taknak amek risiko kita tukar je lah gambar passport....bukan kena bayar apa pun....err bayar print gambar je lah....hehe~


Aku buat kat imegresen Hentian Kajang...pi weekdays sebab ada kaunter khas...takyah tunggu lama...kalau pi weekend takde kaunter khas oke! rugi rugi  :p


Kalau nak tukar gambar sahaja kita kena bawak gambar sendiri....tapi kalau nak renew passport takyah bawak gambar sendiri sebab dorang amek gambar kita kat kaunter je nanti....nasib la depan imegresen ada kedai gambar...tak ingat dapat berapa keping tapi kos dalam RM15 sahaja....proses pun tak lama....cuma nak menunggu passport siap tu yang lama sikit...aku ingatkan dapat passport baru...


rupanya..............


dorang just lekat je gambar baru Zafirah kat page lain dalam PASSPORT YANG SAMA....hahaha sabo je lerr...ni je gambar terbaik Zafirah...boleh pulak dia malu² kucing time nak amek gambar....dah macam rupa anak amoi lak dengan sepit rambut gitu....kehkeh~


So kalau korang nak tukar gambar passport jangan risau kalau dah terbeli tiket flight awal...sebab tak kacau nombor passport pun....but if renew passport baru kena risau...satu hal pulak nak contact airlines bagitau nombor passport dah lain....yang tu aku tak sure proses dia macam mana sebab tak pernah lagi alami....if korang pernah experience boleh la share kat komen bawah ni...boleh jadi rujukan readers lain....  :)


k tu je nak cerita...doakan urusan kitorang dipermudahkan....amin~  (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tomeinya :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Comei dan ceria jer :)

Diana Rashid said...

kemana nak bawak zafirah kali ni yana?Cappodocia??heheh

Liyana said...

tomey nye zafirah :)

eima said...

ooo dah ready nk pi london dah ek ...... wah wah wah....nk kirim beli tommy tippee yg kaler terang2 tu la ...hehehhe

Nyamuk Terbang said...

waaa seronoknya travel lg

Fazleyatul Aini said...

kejap je dah besar
dulu masa datang raya baby lagi

CikLily Putih said...

lain benau muke ek..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yana,
laaaaaaaa
tepek ghoper itu pun kena tunggu lama yer
ish3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015