Mar 31, 2017

Kitchen Cabinet Pakya

Assalamualaikum...


First time membeli kitchen cabinet....dulu tak berani survey sebab tak mampu...seram fikir harga yang mencekik lepas tu stress...


Kali ni ada rezeki lebih, beranikan diri untuk survey dan beli! lagipun rumah dah ada penyewa...so nak naikkan value sewa rumah tu kami memang sediakan sekali kitchen cabinet dan sedikit perabot...gituu~


Kitorang survey banyak tempat untuk dapatkan best price dengan jenis bahan yang sama....range harga yang kami dapat dalam RM3000-3400 gitu....ofkos la kami pilih yang paling murah! bab finishing tu belakang kira...kahkah~


Nama kontraktor yang kami pilih ni Pakya...opis and kilang area Semenyih ni je...dekat dengan rumah ni haa...senang nak berurusan gitu...ramai yang amek servis Pakya especially dalam kalangan jiran² rumah ni...sampai kena masuk waiting list! sebab harga Pakya memang terlajak lajak murahhhh! untuk kabinet 8 kaki (termasuk table top) dia cas cuma RM2.8k sahaja! tak fikir panjang...bayar deposit terus! huhu~


So awal bulan Mac hari tu baru pekerja Pakya datang install kabinet...


 Dapur rumah atas langit bukan besar mana pun....buat belah bawah je...tahun depan kot ada rezeki lain baru tambah²....bergantung pada rezeki sewaan jugak....if konsisten dapat penyewa boleh la reno sikit²....kalau tak, kasi jual je rumah ni...bahahah


 View dari hall...ruang kosong tu untuk letak fridge...dalam 3 kaki gitu....


 Lepas dah pasang kabinet...๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•  Tak sia-sia gaduh dengan laki pilih kaler kelabu....kahkah~  dak encem tu ikutkan nak kaler play safe je....hitam atau putih...aku ni suka yang lain dari biasa...lagipun terpengaruh dengan Pinterest...aku boleh layan deko dalam Pinterest tu seharian tau! pastu berangannnnnnnnnn....hahaha~


Pintu kabinet guna material 3G Glass...pintu jenis soft-closed...selamat untuk kanak²...kadang bebudak ni tutup pintu almari main hempas je kan? so kalau dah set untuk soft-closed insyaAllah takde lah bunyi gedegangggg tiap kali bukak pintu/laci kabinet ๐Ÿ˜


Memang dah lama aim nak kabinet kaler kelabu atau turquoise blue...cuma turquoise tu daring sangat la pulak kan...aku amek kira jugak warna dinding semua...pendapat kawan² lain pun ku amek kira jugak....and ramai setuju pilihan kaler ni...eh aku tanya geng² yang boleh bagi idea jujur dan kreatif....bukan jenis jaga hati manjang...mintak idea pun jawapan semua nak jaga hati, jawapan playsafe...no no! aku takkan tanya pendapat dari orang gitu....hehe


 View dari yard...semua pintu kabinet dan laci tu jenis 'soft-closed'...selamat for kids...


Untuk table top kitorang pilih solid surface, material batu quartz...jenis tahan panas dan tahan calar...nak kasi penyewa guna kan? kau ingat semua orang reti jaga barang ke?? aku sendiri pun tak reti nak jaga barang...so better beli yang bebetul tahan....puas hati!


Pilihan asal nak warna plain white...tapi last minute Pakya cakap kaler plain white habis...so dia ganti dengan dotted white...macam ni ๐Ÿ‘‡


 Oke je kan? dotted gabung dengan grey...ohsem! lamaaaaaa ku tatap dapur idaman ni tiap kali datang rumah...hahaha~


 Dapur beli jenama Faber...tak silap below RM300....sinki pun beli yang single je...limited space kan....tak ingat berapa RM...beli mur mur je wakkk...harap penyewa dapat jaga dapur kita leklok yeee...๐Ÿ˜


Ouh, Pakya cuma install kabinet, dapur and sinki sahaja...plumbing untuk bawah sinki tu dia tak buat...kau kena panggil kontraktor plumbing or sesape lah untuk buat...takde mahal kot buat plumbing bawah sinki tu?


Finishing kemas, servis bagus, material cantik...i'm a happy customer!! walaupun kerja agak slow...nak siapkan kabinet 8 kaki ni pun makan masa almost sebulan! huuu~  tapi hasil dia cantik wakkk....berbaloi la sabarrrr...hehe~ 


Bila dah siap baru laaaa dak encem puji cantikkk kaler kelabuuu...lain dari lainnn....bukan dia je puji, jiran² pun pujiiiii....tak pernah lagi jumpa kabinet kaler kelabu katanyaaaa....bangga sangat dengan diri sendiri sebab gigih pertahankan warna idaman untuk kabinet dapur...muahahahaha! bila lagi kan nak buat kabinet kaler camni?? hihi ๐Ÿ˜


More info pasal kontraktor Pakya ni nanti lah aku update....mana tah laki aku letak details Pakya kat rumah tu...yang pasti, harga kabinet Pakya memang termurah di Bangi dan Semenyih! ramai jugak jiran² aku amek servis Pakya...setakat ni tak dengar lagi komplen pape...kecuali SLOW...aku memang tak kisah bab slow tu...janji after install kalau ada masalah kitorang call je and sekejapan je staff datang untuk repair...more, finishing kemas, cantik, material terbaik eh puas hati sangat lahhh!


Thanks Pakya and team! highly recommended! ๐Ÿ‘




Terima kasih sudi membaca!

Mar 28, 2017

Adik gua Buat Surprise

Assalamualaikum...


Khamis 2 minggu lepas, err dalam 16/4/17 gitu tak silap, adik aku buat kejutan yang tak pernah kami terfikir and jangka....memang surprise sungguh² laaa kannn...haha~


DIA BALIK RUMAH!


Balik rumah tu balik Malaysia lahh!! hahaha~  dah la tak inform sesape...eh mak ayah aku pun tak tahu dia nak balik oke! yang kitorang tau dia tak lepas nak pi US sebab Visa tak approved so dia terkandas kat London sensorang...housemate dia je dapat pi sebab dia dah buat visa 2 tahun lepas and valid for 10 years...full stop!


Sekali malam tu dia muncul depan rumah! choii sangat! dia pakat dengan kawan dia dak pikah....dia sampai KLIA kul 6.30pm gitu...pastu kawan dia amek lepas Maghrib...sempat dorang pekena nasi kukus Mama....sampai je depan rumah kawan dia call mak aku....time tu dah kul 9pm+ gitu...mak aku dah landing atas katil pun....ikut hati malas nak bukak pintu...tapi dak Pikah cakap ada barang kiriman adik aku....terpaksa la jugak bangun nak tengok barang kiriman sangat tu kannnnn...sekali....haa tersembul muka adik aku depan pintu...kau ghase?? ๐Ÿ˜‘


Aku takde kat rumah time adik aku sampai...aku keluar pi dinner...balik rumah nampak ada unfamiliar kereta park depan rumah...kitorang ingat kawan mak ke kan...sekali bukak pintu nampak muka debab adik...huk alooo! terus pelukkkk! rinduuuu....2 tahun tak jumpa....haha~  yelahh last jumpa masa aku pi London tahun 2015 dulu...lama dahhh...aku makin selim, dia makin debab...lol ๐Ÿ˜


Kitorang rahsiakan pasal adik aku balik dari sedara² lain...sebab nak buat seprais kat dorang gak...mana aci kitorang je terkezut...orang lain pun kena terkezut sama! hahaha~


 Dinner with lovely girls! saja mak ajak kazen² datang Bangi...dorang cuti seminggu so nak balik kampung kat Kelantan...sorang dari UIA Gombak, sorang baru lepas amek result SPM kat SMAP Labu, sorang lagi sekolah kat Klang...so sebelum balik Kelantan meh la jumpa kakak sedara korang dari London tuuu...kehkeh~  memasing terkezut tengok adik aku ada kat rumah...๐Ÿ˜


Masih lagi rahsiakan kehadiran adik aku kat family lain...kiranya dalam group wassap, facebook, IG tak cerita langsung pasal adik aku...Ahad tu plan nak terjah rumah makcik aku kat Ampang...nak surprisekan dia....haha~


Sekali makcik aku nan hado!! dia pi kenduri kawan dia kat Ipoh...grrrr~  tapi kazen² aku ada laa kat rumah....tapi jadi tak best sebab motif utama nak sepraiskan makcik aku!! arghh apa lahh mak onga niiii....time ni la nak pi Ipoh bagai....hahaha


So, kazen aku belanja lunch....lagipun rumah dia takde air...isu paip pecah rasanya....dorang pun tak makan dari pagi....kebulur dah...sian...ngee~


Kitorang pi @owlerycafe , kat Taman Dagang Avenue...dorang pun tak pernah pi cafe ni...so marilah cuba food kat sini....nyum nyum..


Macam² kitorang order...lapar kan...haha~  total damage RM284 gitu kot...tak ingat....thank you kakyong for the treats!! semoga makin murah rezeki kakyongggg! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜


Kenyang makan, pi Antah Tower lak...rumah maklong aku...kebetulan adik beradik ayah berkumpul makan² that day...senang dapat jumpa semua serentak...takyah pening nak pi rumah sensorang...haha


atok rindu nau cucu dia...mujur tak sakit jantung tengok cucu membesar dengan jayanya! ๐Ÿ˜


Lepak Antah Tower sampai lewat petang...pastu balik...capek! sebab kekenyangan...kazen aku pi buat Shell Out pulak kat rumah maklong...aku baru tau aku ada kazen chef...LAKI oke! aku pun tak reti masak gitu...huhu~


During weekdays tak banyak aktiviti boleh buat dengan adik aku....kerja kan...mak aku je amek cuti semiggu sebab nak tolong setelkan urusan adik aku....bawak dia balik Parit jumpa tokcik, bawak dia pi Melaka jumpa makcik kat sana pulak, bawak dia pi dentist cabut and operate gigi, pi jumpa orthopedic...haha  memacam lah dia buat dalam masa seminggu kat Malaysia ni kan....


Sampai lah hari terakhir, dia ajak main boling...kempunan sangat katanya...tapi tangan dia tengah tak sihat...dah kata baru jumpa Orthopedic...masa keluar malam tu pulak aku lupa bawak stokin, ayah pun sama...lagi la malas nak main...takkan nak beli stokin baru lak kan...mahal woo kalau beli kat tempat boling tu....


Udahnya aku ajak ayah pi makan je lah...kitorang pi Alamanda....sebab situ tak ramai orang dah sejak IOI City Mall dibuka....selesa sikit jalan....hehe~


Ayah ajak makan kebab...rupanya toke kebab ni jiran aku...kahkah~   tak pernah tau ๐Ÿ˜


Then singgah Aeon Big beli barang sikit untuk adik aku bawak balik sana....takde apa sangat pun dia nak bawak balik...mostly makanan je...kain baju takde kot sebab dia balik sini pun selai sepinggang je aku tengok...hahaha


Adik aku dah balik London hari Sabtu lepas...flight kul 10am...naik MAS...kebetulan pulak time dia balik memang tengah Matta Fair...return tix cuma RM2.3k sahaja....sumpah berbaloi beli tiket flight during matta fair....hehe


Jumpa lagi another 2 years sista!! missing u always! ๐Ÿ˜˜




Terima kasih sudi membaca!

Mar 17, 2017

Pump It Milkbooster - Sapu je!

Assalamualaikum...


Sejak Zafran cecah setahun, aku perasan production susu dah mula drop...stok EBM dah makin kurang...sampailahhhh tahap dah licin stok EBM, kelam kelibut lah mencari ganti susu FM untuk Zafran...halahaii sedih sangat! tapi aku bersyukur, sebab aku masih lagi gigih ngepam walaupun stok tak banyak macam dulu....Zafirah dulu genap setahun je aku dah bagi FM...pastu terus stop ngepam...bagi direct je lepas balik kerja tu...siang² minum FM kat taska...


Yang Zafran niii...haihh~  macam² jenis susu dah aku beli...semua dia REFUSE! termasuk lah susu paling popular dan mahal, Pediasure tu...ramai gila suggest susu Pediature termasuk lah nurse KK and doktor nutrisi....


TAPI Zafran tetap refuse!! kadang² dia ada gak minum FM sikit²...itu pun susu Dugro yang dia lalu nak telan...pastu lama² dia mogok terus minum susu dalam botol...termasuk lah susu aku!! argh pening mak kau nakk!! dah la berat abnormal, susu pun nak mogok² takmo minum...haihh~


So sekarang, aku masih lagi breastfeed Zafran, cuma stok tu kais pagi kais petang gitu lahh....tak semeriah dulu...masih lagi gigih ngepam 2-3 kali sehari kat opis...tapi hasil dapat sebotol je kaooo (4oz)...sobss! tapi mujur jugak dia memang dah kurang minum susu, banyak makan and minum air masak je...kat rumah, DF macam biasa....


Then baru ni, ada orang kenalkan aku satu produk milkbooster yang hanya guna kaedah SAPUAN...pepaham je dia aku ni jenis pemalas nak makan supplement...haha~  so dia sarankan aku guna kaedah sapuan ni pulak...



Breastfeeding Survival Kit! kemain nama...haha~


Produk milkbooster pertama yang menggunakan kaedah SAPUAN...yaa puan-puan sekalian...anda tak salah baca...milkbooster ni tak perlu makan, tak perlu bancuh², telan²...hanya SAPU sahajaaa...ya ampun dah kenapa senang sangat??!!! ๐Ÿ˜


Ada 3 botol essential oil blend dalam survival Kit ni...setiap botol mempunyai fungsi tersendiri....meh dekat meh ahkak cerita details fungsi setiap satu botol tu...


MILK UP 
๐Ÿ’•Jika susu merudum teruk, sapu kat breast setiap kali lepas menyusu/pump. 
๐Ÿ’•Untuk maintain, sapu sehari 2 kali. 


RELAX MAMA 
๐Ÿ’•Sapu kat bahagian belakang leher & belakang telinga. 
๐Ÿ’•Boleh juga guna untuk buat urutan susu kat bahagian tulang belakang. 
๐Ÿ’•Boleh juga titiskan di tapak tgn & sedut bau nya untuk relax.. 


SORE AWAY 
๐Ÿ’•Sapu 1-2 drop kat bahagian puting yang merekah / melecet. 
๐Ÿ’•Boleh juga digunakan untuk breast firming.




Aku dah try 2 daripada 3! yang Milk Up and Relax Mama...tak sampai seminggu lagi cuba....hasil?? setakat ni agak memberangsangkan...yang Relax Mama tu paling best! sebab bau oil tu memang bebetul buat kau relax...! eh emosi ibu pun boleh efek production susu tau! so ibu² kena relax, baru syok nak pumping and breastfeeding! yeyy!


Ni lahhh ingredients dalam setiap botol Pump It...semuanya guna essential oil...memang tengah trend orang guna essential oil zaman ni kan? takkan korang nak ketinggalan ketapi pulak....ishh rugi wooo๐Ÿ˜


Bawah ni aku sertakan sekali beberapa testimoni pengguna² Breastfeed Survival Kit Milkwithlove...jangan terkejut pulak tau tengok result dorang...lain ibu lain result dia...depends pada badan memasing...tambah pulak kau kena disiplin sapu oil...kalau culas jangan nangis lah hasil pun tak seberapa...ngerti?? ๐Ÿ˜









Jeles betul baca testimoni mommies ni....haha~  yelahh aku baru pakai 2-3 hari takleh laaa lawan dorang punya testi...untuk mendapatkan kesan yang lebih efektif, korang kena sapu sekurang²nya 2 kali sehari oke! jangan culas plisss~


Harga mahal tak??

erm untuk korang yang biasa dengar pasal Essential Oils mesti dah boleh agak roughly berapa RM....bagi aku harga memang mampu milik...untuk set kit ni kalau harga PROMO RM125 sahaja! sebotol oil tu berbulan korang boleh guna tau (berdasarkan pengalaman guna essential oil)


More, kalau nak beli sebotol je pun bolehhhh...tak perlu la beli set kit macam aku ni haa...beli mana yang korang rasa nak pakai je...harga lain² untuk setiap jenis oil...korang boleh refer website dorang kayy (link kat bawah)...


Lagi satu trick aku nak share, oil ni jugak boleh dijadikan sebagai pewangi kereta...titiskan je kat cotton ball pastu sumbat cecelah ekon kereta...siap! aku titiskan oil Relax Mama sebab aku suka sangat bau dia.... ehh ni tricks biasa untuk pengguna² essential oil tau...bau dia lagi wangi dan menyamankan otak banding perfume kat kedai tu....kau seduttttt dalam² aromaterapi oil tu, insyaAllah takde la kau meroyan stress sebab kena redah jem berjam²...hehe~


Kalau jenis busy mommy yang sampai tahap kena pam susu dalam kereta lagi digalakkan guna kekdah ni...sambil pam sambil kau sedut bau oil...nyaman wehh


Apa lagi mommies, takkan tengok je?? jom kita usaha kembalikan production susu yang banyak sama macam dalam pantang dulu! ๐Ÿ’ช


Klik link bawah ni untuk pembelian

Web: www.milkwithlove.com.my





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015