Sep 21, 2017

Dua Kali Melawat Desa Cattle Dairy Farm, Sabah

Assalamualaikum...


Sambungan lagi entry Kundasang. Kena update sikit² sebab banyak nau gambar nak kena edit. hihi~


Kalau datang Kundasang, wajib singgah Desa Cattle oke! Dekat je dari Pekan Kundasang tu. Macam biasa kitorang guna waze. Jalan nak naik atas ni agak tinggi and agak curam. Kitorang bawak kereta Axia je still oke. Takde semput². hihi~


Entrance fee untuk parking dalam ni ialah RM5. Takde limited time untuk korang melepak dalam tu. Nak duk situ seharian pun boleh. Dan takde pilihan untuk parking luar kengkonon nak jimat RM5. Jauh gila kot nak menapak masuk dalam tu.


 Kitorang datang sini hari kedua di Kundasang. Datang waktu petang. Balik dari Hotspring tu, singgah lunch kat restoren dalam pekan Kundasang, pastu terus pi sini. Dalam pukul 3-4 petang gitu kot. Tak ingat dah. Nama pun entry throwback πŸ˜


 Surprisingly TAK RAMAI orang! Lengang je masa kitorang datang. Senang lenang beratur beli eskrim. Bebudak ni memang nak eskrim je πŸ™„ Aku beli jugak susu segar. Susu coklat. Sedap oii! Lebih kurang rasa macam susu Farm Fresh tu. Tapi ni made from Sabah. giteww~


Makan eskrim dalam kandang kambing πŸ˜  Eh korang boleh bagi makan kat kambing² dalam ni. Lupa pulak snap gambar kambing adehh. Tapi rumput² kena beli tak silap. Part ni pun tak ingat. haha~


Lepas tu tak tahan bau kambing, ajak bebudak ni makan belah luar. Tengok pemandangan. Bebudak ni dah dapat eskrim bukan heran bau kambing ke bau lembu ke. Fokus kat eskrim jeπŸ˜‘


 Beli 1 mangkuk, berebut pulak makan 2 beradik.


 Mama perhati je gelagat anak² makan eskrim. Cuaca atas ni sejuk kot. Macam mana dorang boleh berselera makan eskrim pun tak tahu laa.


Sementara tunggu anak² makan eskrim, izinkan mama ootd seketika. alaa kasi can laa πŸ˜


Lepas makan eskrim tetibe hujan turun. Lebat! Tapi kejap je. 5 minit dah habis. Memain pulak hujan ni.


Motif sebenar datang Desa Cattle, selain nak tengok lembu, makan eskrim fresh milk dan beli fresh milk, kita nak bergambar berlatarbelakang kan gunung Kinabalu. Tapi sedihnya, masa kitorang sampai, kabus tebal sangat! Tak nampak pun mana gunung apa lagi puncak gunung! arghh!


 Tak nampak gunung pun sesi bergambar tetap berjalan macam biasa. Tadi dah bayar RM5 untuk entrance fee kan? hahahaha


Tapi dak encem tak puas hati! Esok harinya tu dia ajak datang lagi. Kali ni awal pagi. err takde la awal sangat. Pukul 8am baru gerak dari hotel. Haa ni lah salah satu sebab kitorang check-out awal dari Mile 36 Lodge. Sebab ramai cakap nak tengok puncak gunung kena keluar awal pagi. Ikutkan dorang cakap keluar waktu subuh. Tapi nak menyiapkan tentera² tu lagi. Pukul 8 lah paling awal dapat keluarπŸ˜’


Sekali lagi, kena bayar RM5 untuk entrance fee. Nak sangat datang lagi. Sila lah bayar dengan rela hati. Asyik berpantun je ni dah kenapa?😝


KECEWA! Gunung Kinabalu menyorok lagi belakang kabus πŸ˜­ Tapi dapat tengok lembu dari jarak dekat. Hari ni Zafran belajar kenali lembu. Syabas nak!


Kali kedua ni ramai pulak orang dalam ni. Nak masuk parking siap kena que. Parking pun full, mujur bawak Axia, senang selit² parking kat celah² kereta. haha~


 Posing tetap posing. Gunung nak nyorok lantak situ. Jauh kitorang datang ni tau.


Mood anak² pun oke masa ni. Waktu pagi kot tengah fresh lagi.


 Gambar header aku tu, haa sini lah lokasinya. hihi~  Nampak macam sweet je kaklong kiss kepala adik gitu. Padahal dah jadi habit dia. Sikit² nak kiss kepala adik. Sampai tahap serabut oke! Kadang adik pun rimas kaklong duk tarik kepala dia sebab nak kissπŸ˜’


Hero hensem mama. The only hero dalam family aku and belah laki. Boleh bayang tak tahap manja dia macam mana? Takde pesaing kan. πŸ˜


Then, kitorang saja lepak kat pintu masuk nak beli susu tu. Dengan harapan kabus tu akan berlalu pergi walau seminit so kitorang boleh amek gambar dengan puncak gunung.


NAN HADO! kahkah~  Letih je tunggu, kabus tu memang bergerak, tapi ada kabus lain pulak datang. Memang takkan habis la kabus kat gunung Kinabalu tu. hahaha~


Korang kalau nak tengok jelas gunung Kinabalu sila keluar waktu subuh ye. Pukul 5 pagi tu. Jangan contohi aku. πŸ˜


Main polis².


Dah tak nampak gunung, jom lah balik. Pi makan. Lapar.


k tu je nak cerita. tata~





Terima kasih sudi membaca!

3 comments:

Chekgu Azrine said...

bestnya...ms pegi akk kck lg..pnh naik gunung tu skt jela..ms tu kundasang xbrp commercial mcm skang ni..kali ni pegi nak bwk ank2 plak

athirah hassin said...

wowww terbaik... mcm tau je weolls nak pegi kk juga. hhahahaha

joe thea said...

Wooow tempat yang sangat indah.
http://www.mygreencanyon.com/2014/08/biaya-body-rafting-green-canyon.html?m=1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015