Mar 31, 2017

Kitchen Cabinet Pakya

Assalamualaikum...


First time membeli kitchen cabinet....dulu tak berani survey sebab tak mampu...seram fikir harga yang mencekik lepas tu stress...


Kali ni ada rezeki lebih, beranikan diri untuk survey dan beli! lagipun rumah dah ada penyewa...so nak naikkan value sewa rumah tu kami memang sediakan sekali kitchen cabinet dan sedikit perabot...gituu~


Kitorang survey banyak tempat untuk dapatkan best price dengan jenis bahan yang sama....range harga yang kami dapat dalam RM3000-3400 gitu....ofkos la kami pilih yang paling murah! bab finishing tu belakang kira...kahkah~


Nama kontraktor yang kami pilih ni Pakya...opis and kilang area Semenyih ni je...dekat dengan rumah ni haa...senang nak berurusan gitu...ramai yang amek servis Pakya especially dalam kalangan jiran² rumah ni...sampai kena masuk waiting list! sebab harga Pakya memang terlajak lajak murahhhh! untuk kabinet 8 kaki (termasuk table top) dia cas cuma RM2.8k sahaja! tak fikir panjang...bayar deposit terus! huhu~


So awal bulan Mac hari tu baru pekerja Pakya datang install kabinet...


 Dapur rumah atas langit bukan besar mana pun....buat belah bawah je...tahun depan kot ada rezeki lain baru tambah²....bergantung pada rezeki sewaan jugak....if konsisten dapat penyewa boleh la reno sikit²....kalau tak, kasi jual je rumah ni...bahahah


 View dari hall...ruang kosong tu untuk letak fridge...dalam 3 kaki gitu....


 Lepas dah pasang kabinet...๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•  Tak sia-sia gaduh dengan laki pilih kaler kelabu....kahkah~  dak encem tu ikutkan nak kaler play safe je....hitam atau putih...aku ni suka yang lain dari biasa...lagipun terpengaruh dengan Pinterest...aku boleh layan deko dalam Pinterest tu seharian tau! pastu berangannnnnnnnnn....hahaha~


Pintu kabinet guna material 3G Glass...pintu jenis soft-closed...selamat untuk kanak²...kadang bebudak ni tutup pintu almari main hempas je kan? so kalau dah set untuk soft-closed insyaAllah takde lah bunyi gedegangggg tiap kali bukak pintu/laci kabinet ๐Ÿ˜


Memang dah lama aim nak kabinet kaler kelabu atau turquoise blue...cuma turquoise tu daring sangat la pulak kan...aku amek kira jugak warna dinding semua...pendapat kawan² lain pun ku amek kira jugak....and ramai setuju pilihan kaler ni...eh aku tanya geng² yang boleh bagi idea jujur dan kreatif....bukan jenis jaga hati manjang...mintak idea pun jawapan semua nak jaga hati, jawapan playsafe...no no! aku takkan tanya pendapat dari orang gitu....hehe


 View dari yard...semua pintu kabinet dan laci tu jenis 'soft-closed'...selamat for kids...


Untuk table top kitorang pilih solid surface, material batu quartz...jenis tahan panas dan tahan calar...nak kasi penyewa guna kan? kau ingat semua orang reti jaga barang ke?? aku sendiri pun tak reti nak jaga barang...so better beli yang bebetul tahan....puas hati!


Pilihan asal nak warna plain white...tapi last minute Pakya cakap kaler plain white habis...so dia ganti dengan dotted white...macam ni ๐Ÿ‘‡


 Oke je kan? dotted gabung dengan grey...ohsem! lamaaaaaa ku tatap dapur idaman ni tiap kali datang rumah...hahaha~


 Dapur beli jenama Faber...tak silap below RM300....sinki pun beli yang single je...limited space kan....tak ingat berapa RM...beli mur mur je wakkk...harap penyewa dapat jaga dapur kita leklok yeee...๐Ÿ˜


Ouh, Pakya cuma install kabinet, dapur and sinki sahaja...plumbing untuk bawah sinki tu dia tak buat...kau kena panggil kontraktor plumbing or sesape lah untuk buat...takde mahal kot buat plumbing bawah sinki tu?


Finishing kemas, servis bagus, material cantik...i'm a happy customer!! walaupun kerja agak slow...nak siapkan kabinet 8 kaki ni pun makan masa almost sebulan! huuu~  tapi hasil dia cantik wakkk....berbaloi la sabarrrr...hehe~ 


Bila dah siap baru laaaa dak encem puji cantikkk kaler kelabuuu...lain dari lainnn....bukan dia je puji, jiran² pun pujiiiii....tak pernah lagi jumpa kabinet kaler kelabu katanyaaaa....bangga sangat dengan diri sendiri sebab gigih pertahankan warna idaman untuk kabinet dapur...muahahahaha! bila lagi kan nak buat kabinet kaler camni?? hihi ๐Ÿ˜


More info pasal kontraktor Pakya ni nanti lah aku update....mana tah laki aku letak details Pakya kat rumah tu...yang pasti, harga kabinet Pakya memang termurah di Bangi dan Semenyih! ramai jugak jiran² aku amek servis Pakya...setakat ni tak dengar lagi komplen pape...kecuali SLOW...aku memang tak kisah bab slow tu...janji after install kalau ada masalah kitorang call je and sekejapan je staff datang untuk repair...more, finishing kemas, cantik, material terbaik eh puas hati sangat lahhh!


Thanks Pakya and team! highly recommended! ๐Ÿ‘




Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Mar Mansor said...

Serius cantik sangat
Jemput Join Segmen Blogwalking Janji Kita

Nyamuk Terbang said...

Cantik nya kak...nmpk eksklusif gituwwww

Nana Sharia a said...

Sis boleh bg contact pakya tak.

Sue Izza said...

cantikkkkk....

Nina Mirza said...

Cantik! Moden... Suka suka..
Ok, Thank you. Nak save no PakYa

idzwa kamaruddin said...

cantik!!

Hamelia Hamid said...

cantik..rumah sewa yana kat mane.. *misi mencari rumah sewa * huhu

umi farhan said...

Assalam...rumah area semenyih ke?dah ada penyewa?

lisa ain said...

Wahhh mmg cantik la!!!

Akif Imtiyaz said...

Cantik laa yana..mmg pandai yana pilih kaler ni..

Mohd Fadhli Mohd Yusof said...

Boleh minta no contact Pakya?

Yana MIB said...

Sorry korang yang tertanya² tu...

Ni contact Pakya Cabinet: 010 893 0836

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015